Rundens EM-lag #1

Da har alle de 24 nasjonene vært i aksjon i dette forunderlige Europamesterskapet. Bildene som har festet seg hittil er Patrick Schicks drømmescoring fra midtbanen, Cristiano Ronaldo som flyr høyt etter sitt historiske 10. EM-mål, 60.000 fans på Puskas Arena i Budapest og Christian Eriksen i sykesengen med tommel opp. Dette siste bildet er det som redder EM-festen, og som gjør at vi kan glede oss over spillet, scoringene og stemningen. Favorittene har innfridd, debutantene har bitt godt fra seg, dømmingen har vært eksemplarisk og energien fra tribunene fantastisk. Det er tid for rundens lag, og som vanlig er kandidatene mange og nåløyet trangt. Her er mine elleve utvalgte fra åpningsrunden:

Keeper: Robin Olsen (Sverige). Storspiller i EM-åpningen og varter opp med redninger som bringer fram minner om selveste Gordon Banks! Utfordres av tsjekkiske Vaclik, men svensken følger opp en stolt tradisjon – en Ravelli eller Isaksson er avgjørende for svensk EM-suksess.

Høyreback: Denzel Dumfries (Nederland). Matchvinner i en thriller, og får plass først og fremst for de offensive bidragene. En konstant trussel og til slutt lyktes han.

Midtstopper: Victor Lindelöf (Sverige). Bunnsolid med fersk og rufsete makker Danielson. Avgjørende når Sverige står i mot og holder 0-0 mot selveste Spania.

SOLID KAMP: Victor Lindelöf, her i duell med Álvaro Morata, leverte en strålende kamp i midtforsvaret til Sverige mot Spania. FOTO: AFP

Midtstopper: Tyrone Mings (England). VM-finalist Kroatia uten en målsjanse. Stor jobb med å fylle tomrommet etter skadde Harry Maguire

Venstreback: Leonardo Spinazzola (Italia). Herjet i åpningen mot Tyrkia, og spilte ren ving store deler av kampen. Avgjørende involvering da Immobile scoret – enorm kamp av Romas skadeforfulgte back.

STOR KAMP PÅ MIDTEN: Kalvin Phillips leverte varene i duell med noen av verdens beste midtbanespillere. FOTO: AP.

Sentral midtbane: Kalvin Phillips (England). Vinner midtbanekrigen mot en troika bestående av Brozovic, Modric og Kovacic! Hans initiativ vinner kampen for England. Skapte en dynamisk duo med Declan Rice – godt grep av Southgate.

Sentral midtbane: Paul Pogba (Frankrike). Utsøkt pasning før Frankrike tar føringen i gigant-duellen med Tyskland. Komboen Kanté/Pogba som brakte VM-gull til Frankrike virker å være en genistrek av Deschamps. Stor i premieren!

Høyre kant: Domenico Berardi (Sassuolo). Alle de tre frontspillerne til Italia fikk godfølelsen i åpningskampen. Immobile og Insigne scoret – og Berardis innlegg påførte Tyrkia selvmålet som åpnet opp matchen i Roma. Italia imponerte mest av de tunge lagene i runde 1.

Venstre kant: Raheem Sterling (England). Matchvinner noen hundre meter fra sitt barndomshjem. Satte opp Foden tidlig da ballen smalt i stolpen. Viste igjen at han er sentral for England selv om statusen i klubblaget Manchester City har falmet.

Spiss: Patrick Schick (Tsjekkia). Selvskreven! 2-0 målet mot Skottland er EM-historie – fra 50 meter sendte han ballen i nettet. Første goalen var også klasse – en heading fra øverste hylle.

Spiss: Breel Embolo (Sveits). For en kamp av dette enorme talentet, som aldri har slått ut i full blomst. En vakker scoring og flere bidrag som burde sørget for favorittseier mot Wales i premieren. Store navn som Lukaku og Ronaldo scoret to i åpningskampen, men overall var Embolo best!

Ungarns Willi Orban var kaptein på rundens lag helt til det 85. minutt – så mistet han plassen da Portugal scoret tre ganger på tampen. Til tross for to mål ble det ikke plass til  Romelu Lukaku og Cristiano Ronaldo, mens Harry Kane og Robert Lewandowski var de som skuffet mest i første kamp. Nye muligheter når runde to starter i dag.