VM-laget 2018

Frankrike ble verdensmester for andre gang med en kombinasjon av kynisme og kontringer. Mange skulle nok ønsket å se de franske stjernene utfolde seg enda mer i Russland, men Deschamps´ forsiktige tilnærming ga suksess – og det er umulig å argumentere imot VM-troféet. Ellers merker vi oss følgende fra VM 2018:

* 169 scoringer er på linje med Brasil for 4 år siden (171) – et snitt på drøyt 2,6 og blant de mest målrike i nyere tid.
* 4 røde kort – en halvering fra 2014, som igjen var 9 færre enn i Sør-Afrika (17). I 2006 var antall røde 26!
* Europas dominans øker. Nå står det 12-9 i forhold til Sør-Amerika, og Europa har vunnet de fire siste.
* 12 mål fra innbyttere er en dramatisk nedgang fra Brasil-VM der 31 scoringer kom fra benken.
* Flere frispark-scoringer enn for fire år siden (7 mot 3).

VM-laget domineres av de nasjonene som nådde langt i mesterskapet. Store prestasjoner i de store kampene veier tyngst!
Det mest oppsiktsvekkende med laget er mangelen på en ren spiss. VMs toppscorer, Harry Kane og Belgias Romelu Lukaku falt av da det virkelig gjaldt som mest og forsvinner ut av laget.

Dette er mine 11 utvalgte, med reserver:

KAPTEIN OG VINNER: Hugo Lloris kunne løfte VM-troféet etter mesterskapet i Russland. Her jubler han for en av fire scoringer i finalen. Foto: Dylan Martinez/Reuters

Keeper:
Hugo Lloris, Frankrike
Matchvinner i flere kamper der han leverte noen av redningene som vil bli husket lengst fra dette VM. En gedigen miss i finalen svekker inntrykket, men ettersom den fremste utfordreren slapp inn 4, går keeperplassen til Frankrikes kaptein.

Høyre back:
Thomas Meunier, Belgia
Her var det mange gode kandidater. Nærmest kom Englands Trippier og Vrsaljko fra Kroatia, men også Pavard (FRA) og Fernandes (RUS) imponerte stort. Meunier var et stort savn for Belgia i semifinalen da de kom til kort i forsøket på å bryte ned den franske forsvarsmuren. Flott scoring i bronsefinalen!

Midtstopper:
Raphael Varane, Frankrike
Selvskreven, og beste midtstopper i VM. 25 år gammel vinner han både Champions League finalen og VM-finalen, med en blanding av klokskap, fysikk og eleganse. Bidro med scoring i sluttspill-runden som sin solide kollega Umtiti.

Midtstopper:
Diego Godin, Uruguay
Tett duell med svenske Granqvist om den siste stopperplassen, men fram til Uruguays exit i kvartfinalen var Godin gedigen! Å forsvare er en edel kunst, og den behersker Godin bedre enn noen andre. I tillegg en trussel på dødball.

HIT, MEN IKKE LENGER: Uruguay og Diego Godin klarte å stoppe de fleste i VM, men i kvartinalen mot Frankrike sa det stopp. Johannes Eisele/AFP

Venstre back:
Lucas Hernandez, Frankrike
Vanskeligste posisjonen å finne gode kandidater, men valget faller på 22 år gamle Hernandéz som knapt hadde landskamper før VM startet. Backparet til Les Bleues imponerte stort tross manglende rutine i en posisjon der nettopp erfaring er nøkkelen. Fikk nok en enklere jobb fordi Deschamps var opptatt av balanse.

Midtbane:
N’Golo Kanté, Frankrike
Evighetsmaskinen gjorde jobben med å dekke rom, hindre kontringer i mot og, ikke minst, erobre ballen gunstig slik at Frankrike fikk overganger de utnyttet nådeløst. Ingen lag hadde en bedre ballvinner på midten, og det er fascinerende å se hvor mange av Kantés lag som vinner titler. Det er ikke tilfeldig!

TO SMÅ GIGANTER: Både Luka Modric og N’Golo Kanté var essensielle i sine lags ferd mot VM-finalen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Scanpix

Luka Modric, Kroatia
VM-kongen som ikke ble kronet med annet enn Gullballen. Modric viste seg fram som verdens kanskje beste midtbanespiller. En unik kombinasjon av effektivitet og kreativitet, arbeidsinnsats og tempostyrer. En nytelse å følge og en av få som leverte godt gjennom hele VM.

Kevin De Bruyne, Belgia
Får plassen hårfint foran Paul Pogba, som med sin finale meldte seg på i kampen om en plass i elleveren. De Bruyne leverte flere minnerike offensive bidrag gjennom mesterskapet. En av stjernene som innfridde de store forventningene vi hadde til ham før VM.

Angrep:
Ivan Perisic, Kroatia
Nok en gang viser han klasse i mesterskap. Avgjørende i semifinalen og toneangivende i finalen da Kroatia hadde Frankrike i kne. Har en enorm power i spillet sitt og kan avsluttet like godt med begge bein.

Kylian Mbappé, Frankrike
19-åringen som fikk oss til å snakke om Pelé! Vanvittig rykk og dermed juvelen i kontringene Frankrike lyktes så godt med. Kampen mot Argentina avgjorde han på egen hånd, og da finalen åpnet seg opp, fikk han igjen vist hva han kan.

GULLGUTTEN: Kylian Mbappé med troféet som beviser at han og Frankrike ble verdensmestere. Foto: Frank Fife/AFP

Eden Hazard, Belgia
Belgias kaptein var gnistrende god gjennom hele VM. Tok på seg stort ansvar og traff åpenbart godt med formkurven etter en lang sesong i Premier League.

Reserver:
Jordan Pickford, England
Sime Vrsaljko, Kroatia
Andreas Granqvist, Sverige
Kieran Trippier, England
Paul Pogba, Frankrike
Denis Tsjerysjev, Russland
Antoine Griezmann, Frankrike
Romelu Lukaku, Belgia
Harry Kane, England

AU REVOIR!