VM-laget etter gruppespillet

Gruppespillet i VM er avsluttet, halvparten av lagene er sendt hjem og 16 nasjoner entrer den avgjørende fasen. Målsnittet er fremdeles ok, VAR har fungert tilfredsstillende og som vanlig ble det både dramatikk og drøvtygging i den siste gruppespillrunden. De afrikanske lagene sviktet igjen, selv om flere av dem leverte gode kamper underveis og Senegal til slutt røk ut på for mange gule kort. Tysklands exit er VM-sjokket så langt og forsterker inntrykket av et åpent mesterskap der halvparten av de gjenværende lagene kan stikke av med tittelen. Etter å ha sett 47 av de 48 kampene (unntaket er Panama-Tunisia), har jeg plukket ut VM-laget så langt. 11 spillere fra 11 ulike nasjoner har fått plass! Laget stiller i en 3-4-3 formasjon:

Keeper:

Kasper Schmeichel, Danmark – 8p
Kun ett baklengsmål, og det kom på straffe mot Australia. Schmeichel var stor i den viktige åpningskampen mot Peru og holdt nullen som sikret avansement i den søvnige avslutningskampen mot Frankrike. Nærmeste konkurrent var Sveits’ Yann Sommer.

Forsvar:

Yerry Mina, Colombia – 8p

STOPPERKJEMPE: Yerry Mina har levert for Colombia med solid stopperspill og to scoringer. FOTO: AFP PHOTO / Luis Acosta

Bærer et navn som lyder som et fyndord og som kler en stopper med to mål på to kamper hittil i VM. Scoret det viktige førstemålet mot Polen, som ga Colombia muligheten til å spille effektiv kontringsfotball i resten av matchen. Matchvinner i skjebnekampen mot Senegal, der han også var bautaen bak da det afrikanske laget kjempet for utlikning og avansement.

Diego Godin, Uruguay – 8p
Tre seire og null baklengs er fasit for Uruguay etter gruppespillet. Kanskje VMs beste midtstopper og en forutsetning for at laget som spilte semifinale i 2010 skal kunne gjenta bedriften i Russland.

Andreas Granqvist, Sverige- 9p
“Granen” er symbolet på Sverige anno 2018 – en kaptein som ofrer alt for Laget med stor L. Tar ansvar på straffer og har satt to allerede. I forsvar har han mye til felles med tresorten i kallenavnet sitt; hardfør og umulig å bli kvitt!

Midtbane:

Hector Herrera, Mexico – 7p
Outstanding i åpningskampen mot Tyskland der Mexico la grunnlaget for sitt avansement. Enorm løpskraft kombinert med klokskap og kreativitet. Mexicos beste lagdel er midtbanen der Herrera og Guardado i tospann blir avgjørende for at laget skal unngå exit i åttedelsfinalen for sjuende gang på rad. Da må ballvinner Herrera sørge for at Mexico får kontringer mot Brasil.

Luka Modric, Kroatia – 9p

EN AV DE BESTE: Luka Modric har vært alt Kroatia kunne drømme om før mesterskapet. Real Madrid-profilen har dominert på midtbanen og stått frem som en av VMs aller beste. FOTO: AFP PHOTO / Martin BERNETTI

VMs beste midtbanespiller så langt! Fullstendig dominerende mot Argentina og en nøkkelspiller for Kroatias videre VM-sjanser. Scorer mål i tillegg – komplett!

Denis Tjerysjev, Russland – 8p
To fantastiske mål som innbytter da Russland pangåpnet med 5-0 over Saudi-Arabia. Fulgte opp med ny scoring mot Egypt. Alltid morsomt med spillere som kommer fra benken og blir profiler i et VM. Det russiske folket hadde ingen tro på eget lag, men Tjerysjev og co har gitt vertsnasjonen grunn til å være stolte.

Philippe Coutinho, Brasil – 8p
Goalen mot Sveits i åpningen blant VMs vakreste. Også han som fikk hull på Costa Rica på overtid før han serverte pasningen som Paulinho omsatte i siste kamp mot Serbia, da Brasil spilte med kniven på strupen. Løper også ekstremt mye og kombinerer det med klassisk, brasiliansk “jogo bonito”.

Spisser:

Cristiano Ronaldo, Portugal 9p
Hat trick i åpningen mot Spania, frisparket som ga 3-3 på tampen viser hvilken matchvinner han er for de regjerende europamesterne. Ny scoring mot Marokko, og selv om han misset straffe mot Iran, var det igjen han som skaffet den, som mot Spania. Han er kapteinen som skal gjøre en forskjell, og det har han gjort så til de grader.

Harry Kane, England – 8p
Som spiss i et VM er jobben å score mål, og Kane er toppscorer i turneringen med fem mål på bare to kamper. Hat tricket mot Panama var to straffer og et flaksemål der han ble truffet av et skudd som gikk inn, men på denne scenen er tre mål i samme kamp en dåd, uansett.

Romelu Lukaku, Belgia – 8p
Som Kane har Lukaku fått en flying start på mesterskapet. Fire mål på to kamper – scoret med høyre, venstre og hodet. Uvurderlig jobb med sin bakromstrussel og fysikk – det åpner rom for playmakere som Hazard og De Bruyne. Belgia kan ta VM-tittelen hvis Lukaku fortsetter å score når de store nasjonene venter.

Trener:

Janne Andersson, Sverige – 9p
Kolossalt sterkt å vinne gruppe F etter nedturen mot Tyskland i sluttsekundene. Det krever mye av treneren å løfte laget til den imponerende triumfen mot Mexico i siste kamp. Måltørke før VM, men scoring i alle kamper når alvoret begynte.

Disse var nærmest:
Yann Sommer, Sveits, Aleksandr Golovin, Russland, Eden Hazard, Belgia, Isco, Spania, Thomas Meunier, Belgia, Xherdan Shaqiri, Sveits, Kieran Trippier, England

TOMMEL OPP FOR ET STRÅLENDE VM: Janne Andersson og Sverige har motbevist kritikerne og vært solide så langt i turneringen. Nå venter Sveits i åttedelsfinalen. FOTO: AP Photo/Eduardo Verdugo