Disse bør England vrake

På tirsdag skal Gareth Southgates 33-manns store bruttotropp bli til 26. Hvilke syv spillere blir vraket, og hvem bør han vrake? Dette blir min mening før den store avgjørelsen faller.

Den engelske landslagssjefen har luksusproblemer i nesten alle ledd.

Det er veldig positivt.

For man skal ikke så altfor langt tilbake til tiden der en engelsk landslagssjef omtrent hadde 33 spillere å plukke fra – totalt.

For bare sjekk kvaliteten til dem som ikke engang er med i bruttotroppen:

James Maddison, Patrick Bamford, Danny Ings, Eric Dier, Tammy Abraham, Dele Alli, Aaron Wan-Bissaka og Ross Barkley – og man kan kanskje også nevne Callum Wilson, Fikayo Tomori og James Tarkowski.

Utenkelig for bare noen år siden.

For å si det sånn. Da Roy Hodgson tok ut sin bruttotropp foran EM i Frankrike på 26 spillere, så var de tre han vraket Fabian Delph, Andros Townsend og Danny Drinkwater.

Nå kan Southgate ha med 26 spillere. Sju må ut. Og det blir ikke lett

Inn og ut. Hvem skal Gareth Southgate velge? FOTO: NTB SCANPIX / Andy Rain / Pool via AP

Keepere: Dean Henderson (Man Utd), Sam Johnstone (West Brom), Jordan Pickford (Everton), Aaron Ramsdale (Sheff Utd)

Kanskje den enkleste posisjonen for Southgate. Med Nick Pope ute, virker det naturlig å la Ramsdale bli hjemme. Og om han tar med Ramsdale, er det ikke mye som skiller han og Sam Johnstone.

Personlig mener jeg Dean Henderson burde stå for England, men det kommer ikke til å skje. Jordan Pickford er førstevalg, og det er kanskje også greit å huske på at Pickford leverte et godt VM i Russland, mens Henderson hadde et fryktelig U21-EM i 2019.

Blir hjemme: Aaron Ramsdale

Forsvarspillere: John Stones (Man City), Luke Shaw (Man Utd), Harry Maguire (Man Utd), Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Kyle Walker (Man City), Tyrone Mings (Aston Villa), Reece James (Chelsea), Conor Coady (Wolves), Ben Chilwell (Chelsea), Ben Godfrey (Everton), Kieran Trippier (Atletico Madrid), Ben White (Brighton)

Høyrebacken er posisjonen som definitivt har blitt heftigst diskutert i England. Trent Alexander-Arnold ble vraket til de siste landskampene før dette uttaket, og mange tolket det som et signal om at han blir hjemme under EM. Alexander-Arnold har derimot tatt utfordringen, og løftet spillet sitt (i alle fall det offensive) til høydene han hadde forrige sesong. Han har vært en meget viktig i sluttspurten til Liverpool, som endte i en etter hvert noe uventet tredjeplass i Premier League.

Så hvem skal Southgate velge? Han kan ikke ha med fire høyrebacker. Kyle Walker kan spille høyre stopper i tillegg til høyreback og høyre vingback. Reece James det samme, i tillegg til at han spilte sentral midtbane (meget bra) på lån hos Wigan. Fleksibiliteten hos de to, gir dem en fordel. Personlig ville jeg tatt med Alexander-Arnold. Både han og Tripper har frisparkfot, så ingen får en fordel der.

Jeg innser også at dette valget kan komme av at jeg har sett Liverpool-backen langt mer siste sesongen enn Atleticos Tripper, så da får jeg eventuelt bare bli arrestert på det.

Stopperen er uhyre vanskelig, all den tid førstevalget Harry Maguire er usikker med skade.

Southgate bytter mellom trebacks- og firebackslinje, men velger ofte det første når motstanden er sterkere. Sånn sett tipper jeg det stort sett blir trebackslinje i EM, og da er det ikke mange han kan vrake.

Ben Godfrey har et stort potensial, og har bare blitt bedre, men har fremdeles et lite stykke igjen i avgjørende situasjoner (markering defensiv dødball, en mot en på overganger). Ben White var strålende i Leeds, og har fortsatt i Brighton. Jeg ville valgt han av de to.

Blir hjemme: Kieran Trippier og Ben Godfrey.   

Ben Godfrey er i bruttotroppen, men kan forsvinne på tirsdag. FOTO: NTB SCANPIX / AP Photo / Darko Bandic

Midtbanespillere: Mason Mount (Chelsea), Declan Rice (West Ham), Jordan Henderson (Liverpool), Jude Bellingham (Borussia Dortmund), Kalvin Phillips (Leeds), Jesse Lingard (Man Utd), Jack Grealish (Aston Villa), James Ward-Prowse (Southampton)

Også her har Gareth Southgate problemer. Hvordan står det til med skadene til Kalvin Phillips og Jordan Henderson? Antagelig vil man få svar på det før den endelige troppen skal tas ut, men om det er usikkerhet rundt noen av spillerne som blir tatt ut, vil man begrense handlingsrommet.

Alle vet hvor viktig Jordan Henderson er for både Liverpool og England. Nå har han ikke spilt en kamp siden 20. februar. Er det en risiko det er verdt å ta?

Jude Bellingham har imponert voldsomt denne sesongen, også da han kom inn til sin landslagsdebut. Men konkurransen er så knallhard nå, at man ikke har råd til læregutter (à la The Walcott i sin tid). Samtlige som blir tatt ut her, må kunne levere gitt at man blir sendt utpå.

James Ward-Prowse har spisskompetanse på dødballer. Og selv om han er best i troppen der, har man likevel andre meget gode alternativer, som ikke er så mye svakere.

Blir hjemme: Kalvin Phillips, James Ward-Prowse og Jesse Lingard.

Angripere: Harry Kane (Tottenham), Marcus Rashford (Man Utd), Raheem Sterling (Man City), Dominic Calvert-Lewin (Everton), Phil Foden (Man City), Mason Greenwood (Man Utd), Ollie Watkins (Aston Villa), Jadon Sancho (Borussia Dortmund), Bukayo Saka (Arsenal)

Også her gjelder det å ha en variasjon, som gjør at man kan forandre på ting når det behøves. Samtidig må man ha en erstatter som ikke er for ulik om det skulle komme skader eller suspensjoner. Som midtspiss er Harry Kane udiskutabel. Dominic Calvert-Lewin er en av Premier Leagues beste hodespillere. Det kan være fint å putte innpå. Ollie Watkins er ikke for ulik. Mason Greenwood har sin spisskompetanse i avslutningene, og han har scoret seg i form inn mot mesterskapet. Kan være en perfekt mann å putte innpå om man trenger mål.

Så hvem kan man vrake her? Dette blir hodebry for Southgate. Bukayo Saka kan spille på begge kanter, og han kan også opptre som vingback. Men trenger man den luksusen med de (ving)backene som er med?

Jadon Sancho er kanskje den eneste, i alle fall den mest naturlige, høyrekanten i 4-3-3. Sterlimg, Rashford og Foden (og Grealish) er mest naturlig til venstre.

I 3-4-3 er det ikke plass til mange av Foden, Grealish, Mount og Lingard. Men i en ideell verden vil man jo ha med alle.

«Kill your darlings» er et velkjent uttrykk i journalistikken. Men hvem av kjæledeggene skal bli hjemme?

Personlig vil jeg gå tilbake til midtbanespillerne, og vrake Jesse Lingard.

Blir hjemme: Bukayo Saka.

Blir Jordan Henderson skadefri og i hvilken form er han? FOTO: NTB SCANPIX / Action Images via Reuters / Andrew Boyers

Av de 33 spillerne i bruttotroppen, har 18 av dem færre enn ti landskamper. Det er en ung, dynamisk og sulten stall.

Og de har en landslagstrener som kan stille med tre ulike formasjoner til start.

Her er mine alternativer ved en skadefri tropp. Men det er ikke sikkert det blir så enkelt.

3-4-3: Pickford – Walker, Maguire, Stones – Alexander-Arnold, Henderson, Rice, Shaw – Sancho, Kane, Foden.

4-3-3: Pickford – Alexander-Arnold, Stones, Maguire, Chilwell – Henderson, Rice, Mount – Sancho, Kane, Foden

4-2-3-1: Pickford – Alexander-Arnold, Stones, Maguire, Chilwell – Henderson, Rice – Foden, Grealish, Sancho – Kane

To av dem som er med i alle tre oppstillingene, er Harry Maguire og Jordan Henderson. Maguire blir den vanskeligste å erstatte. Bortsett fra det, finnes det veldig gode alternativer på samtlige andre plasser. Kanskje er til og med Maguire enklest å erstatte i den første av de tre formasjonene, der Conor Coady kan komme inn i et velkjent system for han.

Henderson har ikke spilt på over tre måneder, skadefri eller ikke. Det gjør at han antagelig ikke vil være i topp kampform når mesterskapet starter. Mason Mount vil være den naturlige erstatteren i de to øverste formasjonene. I den nederste, vil man plutselig savne Kalvin Phillips eller James Ward-Prowse, som jeg har etterlatt hjemme. Samtidig er det en rolle der både Jude Bellingham og Reece James kan gjøre en jobb.

Det eneste som er sikkert, er at Gareth Southgate får en voldsom oppgave med å både ta ut den endelige troppen og finne en ellever i rett formasjon og system.

Det som derimot er sikkert, er at dette antagelig er den beste mesterskapsårgangen til England på en mannsalder.

Forventningene er deretter.

Og om man mislykkes i mesterskapet, kan man alltids peke på noen av dem som måtte bli hjemme – og si at med dem, hadde det gått så meget bedre …