Her kan VAR komme til nytte

Dette er ikke en ny diskusjon om VAR, og om man er for eller mot. De diskusjonene lever sitt liv overalt ellers. Dette er et innspill på én av tingene man kan bruke verktøyet til for å gjøre fotballen litt morsommere.

Det finnes enkelte petimeter-varianter i videodømmingen der det er vanskelig å se for seg hvordan man har kommet frem til at stoppeklokke og målebånd skal bruke. Der utgangspunktet var å få bukt med de store, åpenbare og potensielt kampavgjørende situasjonene, har verktøyet blitt brukt til mye annet også. En av dem er å sørge for at keeper med millimeterpresisjon har minst en fot på streken når straffespark skal tas.

Sam Johnstone har holdt ballen under kontroll i over 20 sekunder en kamp denne sesongen uten å bli avblåst. FOTO: NTB SCANPIX

Men er det én regel hverken dommere eller VAR har valgt å fokusere på, så er det 6-sekundersregelen. Regelen som sier at keeper ikke kan holde ballen i mer enn seks sekunder etter at de har fått kontroll på den. Regelen erstattet fireskrittsregelen i sin tid.

Men regelen hverken følges eller håndheves.

Det kommer fra tid til annen til uttrykk ved nesten ekstreme tilfeller. WBAs keeper Sam Johnstone holdt ballen kontrollert i 22 sekunder mot slutten av kampen der hans lag hadde uavgjort mot Manchester United. Forseelsen skulle vært straffet med indirekte frispark til de røde djevlene. Og i hver eneste kamp ser man keepere holde ballen altfor lenge.

Spesielt frustrerende er det på slutten av kamper der tid skal drøyes, og man gjør det med dommers velsignelse.

Thomas Myhre er en av få keepere som har blitt avblåst for å holde ballen for lenge i en viktig kamp. FOTO: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX

Regelen er ikke bare sovende. Den er nærmest død. De eneste jeg kan komme på fra toppen av hodet som har blitt avblåst er Thomas Myhre mot Spania i EM 2000 og Simon Mignolet for Liverpool mot Bordeaux i europacup.
Regelen er så død at da en av Norges beste dommere dømte på den i en viktig cupkamp denne sesongen, innså hverken hun eller kommentatorene at det faktisk var denne regelen som var i bruk, og som skulle dømmes som en forseelse.

Så istedenfor å fokusere på millimetre og tideler for keepere på straffespark, som har gjort det nesten umulig å redde, og i alle tilfeller å juble for en strafferedning – så vend heller fokuset hit.

La VAR-rommet sitte med stoppeklokke fra keeper får kontroll på ballen, og gi beskjed i øret på dommeren når seks sekunder har gått, og blås for forseelsen.

Det kunne nesten gitt en liten minirevolusjon som tilbakespillsregelen i sin tid.

Borte blir sabotasjen og uthalingen av tid i de situasjonene.

Men enda bedre, keepere vil ofte komme i tidsnød for å sette i gang spillet. Det vil gi spillet økt tempo, og det kan gi mange morsomme situasjoner. Både i form av gode og hurtige kontringer, men ikke minst farlige ballmist nære eget mål som kan føre til scoringer.

Så om man velger å fokusere på dette ved å bruke verktøyet VAR gir, kan man altså få bukt med uthalingen av tid i de situasjonene, bedre tempo i kamper, også mot slutten selv der et lag har et resultat å forsvare, kanskje flere mål etter hurtig igangsatt spill, og flere scoringer ved tabber fra keeper i tidsnød.

Vinn-vinn-vinn-vinn, der altså.

Jeg er blant dem som ikke er mest begeistret for VAR. Men det er nå her, så bruk det til noe fornuftig. Få 6-sekundersregelen i bruk. På tidelet.