Farvel, «El Mago»

En gang, for det som føles som en mannsalder siden, kommenterte jeg spansk fotball og La Liga for Canal +. Og i en liga som i enda større grad på den tiden for over ti år siden ble dominert av Barcelona og Real Madrid, så var det et annet lag jeg var glad i.

Valencia med Carlos Marchena og Ever Banega på den sentrale midtbanen. Med Pablo, Jauan Mata og Joaquin som konkurrerte som plassene på kantene. Med David Villa som hamret inn mål på topp.

Manchester City hadde ikke vunnet et ligatrofé siden 1968 da David Silva ankom. Her løfter han sitt Premier League-trofé nummer fire. FOTO: Glyn KIRK / AFP / NTB SCANPIX

Og med den lille magikeren som bandt det hele sammen, der Valencia kunne kontre ethvert lag i senk.

«El Mago». David Silva.

David Silva og jeg meldte overgang fra Spania til England den samme sommeren. Sommeren 2010.

Åh, så glad jeg er for at vi gjorde det. For noen spillere blir man litt ekstra glad i. De har liksom hele pakka. Fantastiske ferdigheter, personlighet på og utenfor banen, evnen til å gjøre andre gode uten å selv stjele overskriftene. David Silva kan være banens gigant både i egenskap av å være spille «usynlig fotball» der de andre får oppmerksomheten etter en seier, og ved å dominere så synlig som det går an.

Det ble et tiår i denne ligaen for den spanske magikeren. Hjemmekampen mot Norwich blir hans avskjed med Premier League som Manchester City-spiller.

Foran tomme tribuner. Er det én spiller som hadde fortjent et fullsatt stadion hylle han med Blue Moon, og der han og fansen kunne fått øyeblikket der de kunne gråte en skvett sammen og si farvel, så er det David Silva.

Vinneren David Silva.

David Silva hadde fortjent et fullsatt stadion til å ta farvel sammen. FOTO: Paul ELLIS / AFP / NTB SCANPIX

308 kamper. 60 mål. 93 målgivende. 4 ligamesterskap, 2 FA cup-troféer, 5 Ligacup-troféer. Og ti år med glede for det som var sulteforede Manchester City-supportere da han kom.

For Manchester City hadde ikke vunnet et eneste trofé siden 1976 da han kom fra Valencia. Ti år senere har de vunnet alt. Flere ganger – bare ikke Champions League.

Men uansett om de vinner den europeiske turneringen denne sesongen eller ikke, vil David Silvas ti år i klubben bli stående som de ti mest suksessfulle i deres historie.

David Silva var kanskje kroneksempelet på en spiller den gamle skolen mente kom til å falle gjennom i Premier League. For liten og spe. Ikke rask nok. Kunne han klare å utføre sine kunster en mandagskveld i Stoke?

Han er også kroneksempelet på en spiller med mentalitet og ferdigheter til å dominere hvor som helst. Få har dominert en liga over et helt tiår som David Silva har gjort.

Det finnes dem som har prøvd å sparke han ut av banen, men David Silva har alltid kommet tilbake. Han har opplevd tøffe utfordringer også hjemme, i forbindelse med den altfor tidlige fødselen av sønnen Mateo – og jeg vet akkurat hvor enorm den påkjenningen er, da jeg har vært gjennom nøyaktig det samme selv.

Men også da viste han sin enorme storhet. Både ved å gi seg selv den tiden han trengte hjemme sammen med familien, og levere for sin arbeidsgiver, samtidig som hodet og hjertet må ha vært et helt annet sted.

Det er en helt spesiell spiller som takker for seg i dag. I en verden der spillere gjør seg selv til varemerker, har David Silva bare levert i kraft av å være seg selv i et helt tiår.

Uansett hvordan han erstattes vil David Silva etterlate et stort tomrom, som ikke kan fylles helt.

Han har etterlatt seg dype spor hos klubb og supportere.

En magiker. En majestet på banen. Ydmyk og ekte utenfor.

Farvel «El Mago». FOTO: GLYN KIRK / AFP/ NTB SCANPIX