Påskelektyre

En uvanlig fotballbiografi om en ekstraordinær mann, kan gjør påsken din både verdifull og innholdsrik.

Bert Trautmann kom til England som krigsfange i 1945, og endte opp som Manchester Citys aller største helt.

Han er nok mest kjent for å brekke nakken under Manchester City FA-cupfinale i 1956, for så å spille videre og vinne cupen.

Sjekk denne YouYube-videoen fra cupfinalen her. Det er nesten ikke til å tro.

Nå er ikke jeg en bokanmelder, men jeg leser ofte bøker. Og gjerne fotballrelaterte bøker, og jeg liker biografier. Men denne skilte seg ut fra alle fotballbiografier jeg tidligere har lest. Det er kanskje ikke så rart, for Trautmanns vei til heltestatus i engelsk fotball, skiller seg også ut fra det meste annet.

Boka tar for seg den store tyskerens liv. Fra han ble med i Hitler Jugend som tiåring, gjennom førkrigstiden, krigen, og tiden etter som krigsfange i England etter krigens slutt.

Trautmann var en stor mann med et enormt idrettslatent. Det var også en av grunnene til at han ble rekruttert med i Hitler Jugend såpass tidlig. Og det var også en av grunnene til at han må ha være en meget god soldat.

Han var med på alt. Han var ved den russiske fronten. Han ble fallskjermjeger. Han forsvarte flere av de tyske stillingene under den allierte offensiven, før han ble tatt like før krigens slutt. Han forteller om opplevelsene sine, om frykten, om alt han måtte gjennom.

Han forteller om tiden etterpå, om hvordan man ble «avhjernevasket» i England etter krigen, og om hvordan han gradvis ble en del av de britiske lokalsamfunnet – og etter hvert keeper for Manchester City.

Fotballbiografier er ofte morsomme, de forteller om masse interessant som har foregått i relasjoner mellom mennesker, og i forbindelse med kamper og treninger, om andre spillere og folk tilknyttet fotballklubber, og artige anekdoter.

Trautmanns biografi handler om veldig mye mer og annet. Personlig har jeg lært veldig mye om masse annet en fotball ved å lese denne boka.

Og den har lært meg å kjenne en av de historiske personene i fotballen som man alltid har hørt om og vært fascinert av.

Så for innepåsken uten hytta, eller for tiden etter påsken om man ikke får tak i boka til det (mens det fremdeles er tid å slå i hjel); få tak i denne og les den.

Boka kan kjøpes som Kindle, og den er også tilgjengelig flere andre steder, som på Amazon