Friendly Final

I dag er det 35 årsdagen til en Ligacupfinale som ble grunnlaget for det som senere har blitt kåret til «fotballens mest meningsløse trofé».

Men grunnlaget for dette troféet, nemlig det som skjedde denne marsdagen i 1985, er langt fra verdiløst.

Dette var i den engelske fotballen «dark ages». Like før finalen var det opptøyer mellom Luton- og Millwall-supportere som sjokkerte selv engelskmennene. Bare uker etter denne finalen, skulle fotballen få to av sine aller største tragedier. Først brannen på Valley Parade i Bradford som tok 56 menneskeliv, deretter opptøyene på Heysel stadion der 39 mennesker ble drept.

Fotballens styresmakter sviktet i å at vare på sitt publikum, og deler av publikummet var opptatt av å få ut sin aggresjon på, og i forbindelse med, fotballkamper.

Så da Norwich og Sunderland møttes på Wembley i London for å spille Ligacupfinalen, var de ikke alene. Hooligans fra noen av London-klubbene tok også turen til Wembley, for å blande seg med de to lags supportere for å lage bråk. Det ble rapportert om Chelsea-fans med kniver, men de fant ingen som ville være med.

Det eneste de fant, var 100 000 Sunderland- og Norwich-supportere som ønsket å ha en finale med gemyttlig atmosfære, og samvær med hverandre. Det var fotballkamper mellom fansen på parkeringsplassen, og det ble drukket og sunget med hverandre.

Finalen ble vunnet av Norwich. Asa Hartford står kreditert med scoringen, men alle som har sett målet, regner det som et selvmål av Gordon Chisholm.

«The match was played in the finest possible spirit, with both sets of supporters conscious of their responsibility to restore an image which had been sadly tarnished in recent events.» sto det å lese i East Anglias lokalavis dagen etter, og manager Ken Brown, stemte i:

«There wasn’t a bit of disturbance in the crowd, Sunderland supporters were tremendous and everyone seemed to mix and it didn’t seem to matter where you went in the stadium it was very light-hearted, free and easy and very nice and a great atmosphere».

«We won the cup», sang Norwich-fansen på t-banen på vei fra Wembley. «We scored the goal», repliserte Sunderlands supportere.

Og siden da har Norwich og Sunderland spilt om et trofé hver eneste gang de har møttes, om det har vært i ligaen eller cupen. «The Friendship Trophy». En pokal som holdes av den som til enhver tid har vunnet den siste kampen.

Sunderland slo Norwich på Carrow Road i august 2017, og har troféet på Stadium of Light.

24. mars alltid stå som en litt spesiell dato for de to klubbene, og finalen fyller 35 år i dag.

Så selv om troféet i seg selv kanskje er meningsløst, er det en fin påminner om en god dag i sola i en tid som er blant engelsk fotballs mørkeste.

PS! Og om du vil ha litt krydder til et mulig quiz-spørsmål fra denne finalen også? Clive Walkers straffemiss er den aller første straffemissen i en Wembley-finale.