Når VAR funker – kan kameler svelges

Jeg er blant dem som har vært kritisk til videodømming (VAR – Video Assistant Referee). Og da gjelder det å understreke VAR, ikke mållinje-teknologi (som jeg hele veien har ment har vært et av fotballens beste fremskritt).

Argumentene mot VAR skal jeg ikke gjenta nå, i alle fall ikke på en dag som kan karakteriseres som en seier for videodømming.

Dommer Andres Cunha dømmer straffespark etter VAR. FOTO: NTB SCANIX/AP Photo/Hassan Ammar

Egentlig ikke bare dagen i dag. Men også da Portugal og Spania spilt uavgjort i en fantastisk kamp.

For å ta det siste først. Diego Costas utlikning mot Spania, der han brøyter seg forbi den portugisiske stopperen Pepe, hadde vært særdeles omdiskutert – om ikke situasjonen hadde blitt diskutert ferdig på noen sekunder på gressmatta. Den ble åpenbart sett gjennom like etter scoringen, men målet stod. Ferdig.

Så kom kampen mellom Frankrike og Australia.

I en kamp der Frankrike stanget, ble til slutt Griezmann spilt gjennom, og hektet av backen Risdon. Dommer lot spillet gå, blåste ved neste stopp i spillet, konfererte med videodommerne, så på situasjonen selv – og dømte straffe. Helt korrekt. Straffen var åpenbar. Griezmann ble hektet innenfor 16-meteren.

Dommer Andres Cunha ser på situasjonen med Antoine Griezmann. FOTO: NTB SCANPIX/ AFP PHOTO / Luis Acosta

Snaut fire minutter senere dømte dommeren ny straffe, denne gangen til Australia. Den var åpenbar. Dommer Cunha lot være å konferere med videodommerne, han stolte på seg selv. Han kunne blitt fristet til å forsikre seg med dem, men lot være.

Vinnermålet Frankrike siden fikk, var under en centimeter over linja. Men det er nok. Umiddelbart ble det blåst for scoring.

Et av slagordene til VAR er «minimal interference». Denne kampen må ha vært god for FIFA-toppene. Korrekte avgjørelser med «minimal interference». Dette var idéen man hadde da man begynte å ta teknologien i bruk.

Det funket perfekt.

VAR i den formen vi fikk se i går kveld og i formiddag, funker bra. Motargumenter finnes fremdeles.

For eksempel, det er lett å tenke at dommer Cunha hadde blåst straffe umiddelbart om han ikke visste at det satt dommere foran videoskjermer i et annet rom. Avgjørelsen hadde vært like rett, og man ville sluppet alt det andre rundt. En av farene ved VAR er jo akkurat det at dommere slutter å dømme.

Men jeg er ikke stoltere enn at jeg innrømmer det (som den VAR-skpetikeren jeg fortsatt er) – VAR har nå funket veldig bra i to store kamper. Og takk for det.

Så får vi se om vi slipper at det blir VARse senere i mesterskapet.