Brasil må løse Neymar-gåten

Neymar jr. er en fantastisk fotballspiller. En av verdens beste. La det være hevet over all tvil. Han har også mer enn nok tid på seg til både å lede Brasil mot enda en VM-tittel og bli mesterskapets spiller.

Men da må han, lagkameratene og trener Tite finne ut av hva de egentlig vil.

For til tider blir Neymar så stor at han holder lagkameratene tilbake. Til tider tar han så stor plass at laget slutter å tikke. Til tider blir han så teatralsk, og gjør så mye ut av tilsynelatende uskyldige situasjoner at man mister rytme.

Slik vil vi se Neymar i VM. Jublende i triumf – med sine lagkompiser FOTO: NTB SCANPIX/ REUTERS/Marko Djurica

Alle faktene, måten han går ned på altfor lett. Måten han vrir seg i smerte etter situasjoner som åpenbart ikke kan gjøre spesielt vondt. Fotball er en kontaktsport og de aller fleste fotballspillere står imot når man kommer i dueller. Neymar gjør det motsatte. Han faller i stedet med. Så uten at man kan karakterisere det som filming, faller han dramatisk i situasjoner som er klare frispark-situasjoner.

Samtidig:

Sveits kom med en plan om å ta Neymar ut av kampen, og dommeren lot dem gjøre det. Av 19 frispark som Brasil fikk, var 10 av dem forseelser på Neymar. I tillegg var det forseelser mot han som ble vurdert til fordel.

Gjentatte forseelser mot samme spiller, selv om de ikke er utført av samme motspiller, skal gi gult kort. Dommer Palazuelos gjorde ikke jobben sin der.

De beste spillerne må beskyttes, det ble ikke Neymar.

Neymar i tilsynelatende store smerter mot Sveits FOTO: NTB SCANPIX / AFP PHOTO / Jewel SAMAD

Brasil spilte en god kamp. De skapte nok til å vinne, og slik de spilte, vil de også vinne de fleste av de kampene. Det er betryggende for en av mesterskapsfavorittene.

Men man satt likevel med en følelse av at Brasil ville vært enda bedre uten sin aller største stjerne. Det er ikke like betryggende. Fasiten får man selvsagt aldri. De to siste VM-kampene uten 25-åringen har gitt to tap med en målforskjell på 1-10 (mot Tyskland og Nederland i 2014).

Stjernespillere skal løfte laget. De skal gå foran. De skal lede sine lag ut av tunge perioder og til seire eller avgjørende mål. Slik Cristiano Ronaldo gjorde mot Spania. Ikke slik Messi stanget mot Island.

Og ikke slik Neymar tilsynelatende spilte mest for seg selv mot Sveits.

Neymar kan ikke bare være den beste – for det er han åpenbart. Han må gjøre de rundt seg bedre også, og det er faktisk enda viktigere.

Hvordan han og lagkameratene skal klare det, må de finne ut i løpet av de neste to gruppespillskampene. De tømte nesten øyekanalene etter Belo Horizonte for fire år siden, men det kan ende med exit og gråt igjen om man ikke selv løser gåten Neymar.