Alt du trenger å vite (og litt til) om FIFA Football Awards

The Best FIFA Football Awards 2018.

Kjenn på navnet.

Ikke akkurat småtterier, tenker du gjerne? Og du har rett.

Mandag kårer nemlig FIFA de beste spillerne i verden, i en kåring som nå i to år er blitt sett på som organisasjonens gjeveste. En prisgalla vi i TV 2 er så heldige at vi skal vise, og en prisgalla det stilles store forventninger til.

Se sending på TV 2 Sport 2 og tv2.no mandag kveld fra kl. 20.30

LEDER SHOWET: Skuespiller Patrick Stewart – her som kapteinen Jean-Luc Picard i «Star Trek: Nemisis». Foto: Sam Emerson/AP, Paramount Pictures

STOR HUDDERSFIELD-FAN: Patrick Stewart følger ett av Premier League-lagene tettere enn andre. Det gir han sikkert uttrykk for mandag kveld. Foto: AFP

Selveste Royal Festival Hall i London er pyntet til fest mandag kveld, og seremonien skal åpnes av selveste Kaptein Jean-Luc Picard fra Star Trek, eller Sir Patrick Stewart, som den legendariske engelske skuespilleren egentig heter. (Han er forresten stor Huddersfield-fan, men det kommer han garantert tilbake til i starten av kveldens sending).

FIFA skal kåre en vinner i ikke mindre enn åtte priskategorier, samt gi oss resultatene av avstemmingen for årets lag i verden, og det er Idris Elba (kjent fra blant annet The Wire) som skal lede seremonien. Kandidatene er allerede klare, og er som følger i de forskjellige kategoriene:

The Best FIFA Men’s Player:
Cristiano Ronaldo, Mohamed Salah eller Luka Modric

Prisen ble for første gang utgitt i 1991 (til Lothar Matthäus), under navnet «FIFA World Player of the Year», før den årlig frem til 2009 var sett på som FIFAs gjeveste pris for enkeltspillere. Mellom 2010 og  2015 var prisen slått sammen med den sagnomsuste Gullballen-kåringen (Ballon d’Or), men de siste årene har magasinet France Football gått tilbake til å drifte Gullballen-kåringen for seg selv igjen. Det betyr også at FIFA de siste to årene har hatt nettopp mandagskveldens pris – under sitt nye navn The Best FIFA Men’s Player – som den gjeveste individuelle prisen man kan vinne.

Mange har reagert på at Lionel Messi, mannen som har vunnet prisen flest ganger i dens eksistens med sine fem titler, ikke er blant de tre som har muligheten i år. Argentineren har vært enten nummer en eller to vært eneste år siden 2007, og var blant de utvalgte ti kandidatene man kunne stemme på, men er altså ikke stemt frem som en av de tre beste i år. De stemmeberettigede er forresten representanter fra media, landslagssjefene, landlagskapteinene og fotballfans over hele verden (via Internett), som alle står for ¼ hver av stemmene.

Denne uken i Champions League viser i hvert fall at Messi er klar for å ta tilbake tronen neste år, og så får vi heller vente i spenning på om det er Cristiano Ronaldos Real Madrid-bragder, Mohamed Salahs eventyrlige Liverpool-sesong eller Luka Modrics kombinasjon av Real Madrid-suksess og Kroatias utrolige VM som har veid tyngst i år.

The Best FIFA Women’s Player:
Ada Hegerberg, Dzsenifer Marozsán, Marta

Kveldens utvilsomt mest spennende pris med norske øyne, med Ada Stolsmo Hegerberg som en av de tre som havner øverst. Hennes nominasjon, offentliggjort i starten av måneden, betyr at hun allerede har danket ut Pernille Harder (Danmark) og Amandine Henry (Frankrike), denne gangen. De to var de andre som var nominert sammen med Hegerberg til UEFAs pris for årets spiller, en utdeling som fikk mest oppmerksomhet på kvinnesiden her i landet fordi vår representant allerede på forhånd hadde fått beskjed om at hun ikke kom til å vinne, og at hun derfor heller ikke trengte å møte opp.

Hegerbergs topp-tre plassering betyr at hun allerede nå har sikret seg sin beste plassering på akkurat denne prisen noensinne, da hun ikke har vært topp ti noen av de to foregående årene den har vært delt ut. Amerikanske Carli Lloyd vant i 2016, mens nederlandske Lieke Martens stakk av med prisen i fjor etter EM-suksessen på hjemmebane. I år er det altså tysk (Marozsán) og brasiliansk (Marta) konkurranse for den norske Lyon-stjernen.

JUBLET FOR TREDJE SESONG PÅ RAD: Ada Hegerberg og lagvenninnen Shanice van de Sanden poserer med Champions League-troféet i mai. Hegerberg og Lyon har vunnet turneringen tre ganger på rad. Foto: Sergei Supinsky/AFP

The Best FIFA Goalkeeper:
Thibaut Courtois, Hugo Lloris, Kasper Schmeichel

I lys av re-brandingen av prisgallaen, er det tydelig at det også er blitt viktig med flere priser, og en av disse er altså kåringen av den beste keeperen. I fjor, som var det første året prisen ble delt ut, var det Gianluigi Buffon (som vant), Manuel Neuer og Keylor Navas som var kandidatene. Ingen av disse tre er der i år, og det er jo gøy i seg selv.

Gøy er det også at samtlige tre keepere spilte i Premier League forrige sesong, i henholdsvis Chelsea, Tottenham og Leicester, men at ingen av dem var i nærheten av å komme med på sesongens lag i Premier League, all den tid David de Gea var soleklart ligaens beste keeper.

HAR FORTSATT Å REDDE POENG: David de Gea er ikke blitt dårligere, og forrige helg mot Watford reddet han nok en gang Manchester United i sluttminuttene. Foto: Reuters/Andrew Couldridge

Så her har nok VM spilt veldig inn, med Belgia- (3. plass), Frankrike- (1.plass) og Danmark- (eneste laget som holdt nullen mot Frankrike)-keeperne nominert. Jeg vil uansett allikevel rette en pekefinger mot juryen for å utelate de Gea, men bør kanskje ligge lavt i terrenget når jeg ser på hvem som faktisk har vært i juryen her.

Juryen bestod nemlig, i tillegg til de tre tidligere angriperne Alessandro Altobelli (Italia), Diego Forlan (Uruguay) og Frederic Kanoute (Mali), av de gamle storkeeperne Gordon Banks (verdensmester for England i 1966), Vitor Baia (bl.a. Champions League-mester med Porto i 2004), Jorge Campos og Rene Higuita (stjernekeepere for henholdsvos Mexico og Colombia på 90-tallet), Rinat Dasajev (regnet for å være en av verdens beste keepere på 80-tallet), Mark Schwarzer (tidligere toppkeeper i Premier League) og Peter Schmeichel (som vel må sies å være noe inhabil?).

EN AV LEGENDENE: Peter Schmeichel jubler over dansk 1-0-seier over Saudi Arabia i VM i 1998. I år var han del av juryen som stemte frem hans sønn som en av verdens tre beste keepere. Sønn Kasper reddet blant annet flere straffespark i VM i Russland. Foto: AP Photo/Rick Bowmer

The Best FIFA Men’s Coach:
Zlatko Dalic, Didier Deschamps, Zinedine Zidane

Kandidatene for årets trener bærer også preg av at VM teller sterkt her, med den ansvarshavende for både gull- og sølvvinnerne blant de tre som har havnet øverst på pallen. I tillegg er selvsagt Zidane nominert, slik han har vært hvert eneste år han har vært fotballtrener. I 2016 ble han nummer to, bak mirakelmannen Claudio Ranieri (Leicester), men foran Fernando Santos som vant EM med Portugal. Og i 2017 vant Zidane, for sine bragder med Real Madrid.

Franskmannen vant som kjent Champions League med madrilenerne også i år, og har klart cut’en i topp tre på bekostning av blant andre Pep Guardiola, til tross for sistnevntes utrolige sesong i Manchester City, og Jürgen Klopp. De to var imidlertid også blant de ti som et herlig sammensatt panel, som bestod av alt fra Fabio Capello til Kaká, hadde nominert.

VANT I FJOR: Real Madrid-duoen Cristiano Ronald o Zinedine Zidane ble kåret til beste spiller og beste trener på herresiden under seremonien i fjor. Foto: AP Photo/Alastair Grant

The Best FIFA Women´s Coach:
Reynald Pedros, Asako Takakura, Sarina Wiegman

På kvinnesiden har det ikke vært et stort globalt mesterskap i år, så vinneren her vil få prisen for bragder utenom VM. Takakura ledet sitt Japan til suksess i Asian Cup, mens Pedros (mannen som brente det avgjørende straffesparket for Frankrike i straffekonken mot Tsjekkia under EM-semifinalen i 1996) ledet Lyon og Ada Hegerberg til suksess i både serie og Champions League i sin første sesong som sjef. Om det er nok til å vinne prisen, vites dog ikke, all den tid hans forgjenger Gérard Prêcheur klarte samme bragd to år på rad, men aldri nådde høyere enn 3. plass (2017) i denne kåringen. Den siste nominerte, Wiegman, vant prisen i fjor, men da som et resultat av EM-tittel på hjemmebane med sitt Nederland. Siden den gang har støvellandet blant annet måttet bite i gresset mot Norge, og er pr. nå ikke engang kvalifisert for neste års VM. Neppe nok til å vinne denne prisen, vel?

FIFA Puskas Award:
Årets mål i verden.

Den visuelt garantert gøyeste prisen for kvelden, som også kommer tidlig i selve programmet. Her skal det nemlig annonseres en vinner blant de ti vakreste scoringene i fotballverdenen det siste året, og kandidatene er mange.

Gareth Bale (Real Madrid mot Liverpool), Denis Tsjerysjev (Russland mot Kroatia), Lazaros Christodoulopoulos (AEK Aten mot Olympiakos), Giorgian De Arrascaeta (Cruzeiro mot América Mineiro), Riley McGree (Newcastle Jets mot Melbourne City), Lionel Messi (Argentina mot Nigeria), Benjamin Pavard (Frankrike mot Argentina), Ricardo Quaresma (Portugal mot Iran), Cristiano Ronaldo (Real Madrid mot Juventus) og Mohamed Salah (Liverpool mot Everton) er alle nominerte.

Dette blir både deilig og spennende å følge, og deilig er også listen over panelet som har valgt ut de forskjellige kandidatene. Der er det nemlig folk som vet en ting og to om det å opptre på en fotballbane. Juryen var nemlig: Pablo Aimar (tidligere Argentina), Iker Casillas (tidligere Spania), Miroslav Klose (tidligere Tyskland), David Trezeguet (tidligere Frankrike), Marco van Basten (tidligere Nederland), Aline (tidligere Brasil) og Alex Scott (tidligere England).

ETT AV FIRE VM-MÅL NOMINERT: Benjamin Pavards suser mot Argentina i åttedelsfinalen ble kåret til VMs beste i en kåring på FIFAs nettsider der over tre millioner stemmer ble avgitt. Men når den opp mandag kveld, når blant annet to episke Real Madrid-brassespark er nominert? Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis

FIFA Fair Play Award:
Her er det ingen nominerte, men et vidt spekter å ta av. I fjor vant for eksempel den togolesiske fotballspilleren Francis Koné prisen, etter at han i aksjon for tsjekkiske Slovacko mot Bohemians 1905 trolig reddet motstanderkeeper Martin Berkovecs liv da sistnevnte var i ferd med å svelge tungen etter en kollisjon på banen.

Andre tidligere vinnere er blant annet Barcelona (2007), for sitt valg om å unngå å tegne draktsponsoravtale og i stedet benytte UNICEF-logoen på draktene, og det afghanske fotballforbundet (2013), som ble berømmet for å – mot alle odds – vise solidaritet gjennom fotballen til tross for en tid full av krig, lidelse og konflikt.

FIFA Fan Award:
Japan og Senegal-fans, Peru-fans, Sebastián Carrera

En pris som de to siste årene har gått til Borussia Dortmund- og Liverpool-supporterne (delt i 2016) og Celtic-supporterne (2017), skal i år havne i hendene på noen utenfor Europa. De tre første nominerte stammer fra VM, der Japan- og Senegal-fansen har fått en felles nominasjon, blant annet som resultat av sin utrolig veloppdragne oppførsel etter kamp, der de ble fanget av TV-kameraene mens de ryddet etter seg på tribunen.

FOLKESKIKK: Japanske supportere fikk enorm oppmerksomhet ettersom de ryddet etter seg på tribunene i VM. Her etter exiten mot Belgia i åttedelsfinalen i Rostov. Foto: Juan Barreto/AFP

Peruanerne hylles også for sin VM-innsats, der over 40000 hadde tatt turen fra Sør-Amerika for å følge sine gutter i nasjonens første sluttspill siden 1982. Jeg var selv og så dem mot Danmark, og fikk oppleve den enorme bølgen av trykk og stemning som ble skapt. En tilsvarende trykkbølge var umulig å skape for den siste nominerte, all den tid han var den eneste som tok turen for å følge sitt lag under en kamp på nivå to i Chile. Sebastián Carrera stod nemlig på bortetribunen da Puerto Montt reiste over 3000 kilometer for å møte Coquimbo i chilensk Primera B. Dermed måtte hjemmelaget åpne en hel tribune bare for ham, bortelaget vant, og etter kampslutt dedikerte de seieren til Carrera og hans utrolige lojalitet.

FIFA FIFPro World 11:
55 nominerte til årets lag i verden.

Årets lag skal også kåres, og for å lese alle de 55 nominerte kan denne artikkelen være veien å gå:

Det var litt info om alle prisene.
Sendingen vår starter på TV 2 Sport 2 og tv2.no mandag kveld kl. 20.30

Kveldens sending byr også på et helt nytt kommentatorpar i TV 2-sammenheng. Dagens alternative kommentatorpar – midt oppi alle andre store fotballbegivenheter vi viser på våre kanaler – er nemlig duoen Thomas Aune og Mathias Skarpaas.

Det gleder i hvert fall jeg meg til! Forhåpentligvis blir det en litt annen stil, takt og tone enn du trolig er vant til, og noe å se frem til om du ikke synes kåringene og utdelingene av prisene er spennende nok i seg selv.

Vi kan vel også avsløre at minst én av de to i Oasis kommer for å spille, og at Paolo Maldini skal dele ut en pris. Det blir spennende å se om han har holdt seg like godt som i spillerdagene.

Kom gjerne også med innspill, og still spørsmål til meg, i vårt livesenter.