Hvite frakker, svarte katter under sengen og live-rapportering fra kinosalen

«Sådan har du da ikke gået live før, Toft!»

De danske journalister spøker. TV 2 Danmarks rutinerte kommentator Flemming Toft skal rapportere direkte til hjemlandet, og hans fotograf har brukt lang tid på å finne den korrekte lokasjon.

Det vil si, det var ikke så mange valg. Stedet han rapporterer fra er det eneste med noen som helst mulighet for Internett-dekning inne på vårt nyeste bosted under vårt VM-opphold i Russland.

LIVE TIL DANMARK: Flemming Toft fra dansk TV 2 har vært med på mye, men denne varianten er ny.

Stedet han rapporterer fra er også en gammel kinosal. Midt inn i et nedlagt sanatorium, noen mil inne i en skog, en times busstur utenfor byen Saransk, der Danmark lørdag VM-åpner mot Peru på det helt nye stadionanlegget Mordovia Arena, et anlegg som tok åtte år å bygge og kostet i overkant av to milliarder kroner.

Men dessverre var alle hotellrom i Saransk nå utsolgt. Vi, det vil si fotograf Daniel, ekspert Jesper og meg, er en tremannsdelegasjon fra norsk TV 2 som har fått lov til å være med på reisefølget til alle de danske journalistene som følger sine menn tett under VM i Russland.

Frem til og med i dag, har vi hatt base i badebyen Anapa, en halvtimes kjøretur unna danskenes treningsfelt under hele mesterskapet. (Et gressteppe som for øvrig også kostet over tre millioner kroner og som vil bli jevnet med jorden så snart VM er over.)

PERFEKTE FORHOLD: Jesper Mathisen og vi andre har hatt strålende forutsetninger for å levere godt innhold de siste dagene.

Anapa er som Syden. Joda, et litt slitent Syden, men med sandstrand, glorete lys, en høylytt partygate som stort sett består av barnefamilier uansett tid på døgnet, stort fokus på dinosaurer, ensomme dansegulv og noe Ari Behn trolig ville satt pris på – lysfontener. Merkelig? Ja. Rart? Definitivt. Men Syden. Sivilisasjon. Levelig.

I dag, og da skriver vi torsdag (jeg presiserer det, tilfelle internett her på «hotellet» plutselig detter ut og denne blogg ikke blir lest før senere), skulle vi så forflytte oss videre til Saransk. Byen der danskene skal VM-åpne. Og opptakten var god. Strålende, om jeg skal si det selv.

MAKAN TIL SERVICE: Det russiske flyselskapet valgte å by på seg selv i dag.

Det danske forbundets chartrede fly brakte både oss, Åge Hareide, Christian Eriksen, Kasper Schmeichel og samtlige danske journalister trygt fra A til B. Servicen på flyet var førsteklasses. Varme duker til å vaske hender før maten ble servert. Forrett, hovedrett og en urovekkende god russisk eplepai til dessert.

«Kan dette vare?» uttalte Jesper breialt og yndig med sin klinkende sørlandsdialekt, før vi satte oss i bussen for å forsøke å streame 2. omgang av VMs åpningskamp mellom Russland og Saudi-Arabia. Også det gikk overraskende bra, og vi fikk sett et russisk vertsland som sikret seg en best mulig start på mesterskapet.

Og for all del. Russerne fremstår som strålende verter, de. Overraskende mange smil, både her og både der. Men dessverre for oss var alle hotellrommene i byen Saransk utsolgt. Vi måtte bo utenfor byen, på det som ble omtalt som et resort.

Men nå sitter vi altså her. Og faktum er at vi bor på et nedlagt sykehjem. Midt i skogen. En time utenfor byen. Det er nesten ikke internett. Folk som jobber her går i sykepleierklær. Gamle russiske damer. I hvite frakker.

Fotograf Daniel hadde en svart katt under sengen på rommet sitt da han låste seg inn. Og han har attpåtil katte-allergi. Heldigvis har Jesper lange armer og to katter hjemme. Så det ordnet seg.

FORHÅPENTLIGVIS INGEN ULYKKE: … men, det er aldri et godt tegn når det er svarte katter på rommet ditt når du sjekker inn. Heldigvis ryddet Jesper opp.

Og heldigvis viste det seg også at det faktisk finnes et rom i huset som har Internett-tilkobling. Og det er altså her vi befinner oss nå. I en gammel kinosal. Som tatt ut av en skrekkfilm fra 50-tallet. Rødt og hvitt i dunkel belysning. Rødt og hvitt for Danmark? De skrivende journalistene fra Ekstrabladet, som leverer sine linjer til en sulteforet hjemmedesk, har tatt plass på første rekke. Litt lengre bak sitter DR 1, TV 2 og de andre som dekker «landsholdet» tettest.

Flemming Toft har gjort unna sine to direkte-rapporteringer, og i det det røde lyset slukkes etter hans to kortere bolker om Åge Hareide, familiemannen, hissigproppen og den godt likte fotballtreneren, bryter kinosalen ut i applaus.

«Samme tid i morgen?» spør Jesper, til latter fra salen.

UTSIKT FRA UTENFOR ROMMET: Dette synet møter oss når vi stikker hodet ut fra våre værelser.

«Samme tid i morgen, Det er to forestillinger i morgen», responderer en bukkende kommentator. Stemningen er god. For alt av VM-stoff er av interesse for våre naboer i sør. Og vi fra Norge er så heldige at vi har fått være med på festen. Det kan ingen ta fra oss, og det gjelder uavhengig av hvordan de to neste dagene her i skogen – på ondskapens hotell – utvikler seg.

For lørdag smeller det uansett mot Peru. Kinosalen her i sanatoriet vil være glemt for lengst. De hvitkledde i gangene historie.  Internett forhåpentligvis noe mer allemannseie.

Og så får vi bare håpe for danskenes del at den svarte katten under sengen ikke var et tegn.

TV 2 Sumo: Se Peru-Danmark lørdag – sendestart 17.15 (kampstart 18.00)

PS! Skulle gjerne hatt bedre kvalitet på bildene her, men internett-dekningen tillot det ikke …