Hvem bør stå i mål for Manchester United neste sesong?

Manchester United møter Sheffield United i kveld, og akkurat nå er det full fyr i diskusjonen om hvem som egentlig er Manchester Uniteds beste keeper: David De Gea eller Dean Henderson?

Henderson er Manchester Uniteds eiendom, og reglene tillater ikke at han spiller mot laget som har lånt ham ut. Duellen ute på banen blir vi derfor snytt for klokken 19 i kveld, så la meg felle en dom i spørsmålet her, i stedet.

Etter 18 måneder med forhandlinger signerte de Gea en ny langtidskontrakt i september 2019. Med den på plass burde Ole Gunnar kunne glemme keeperposisjonen de neste sesongene, og konsentrere seg om andre ting. Men de Gea har tatt hele turen fra «Verden beste» til «Problemkeeper», og det er trøblete på flere plan. For det første forteller det at du ikke har spilt bra. Og de Geas standard har falt. Solskjær var i går ute og forsvarte ham, og kaller han fortsatt verdens beste. Det er helt riktig av manageren å gjøre – keeperplassen er så utsatt at de mer enn noen andre trenger oppbacking og kjærlighet fra omgivelsene. Så pedagogisk er det riktig, men rent objektivt er det feil. Du må være manageren hans, eller i nær familie av spilleren, for å påstå at de Gea de par siste årene har vært best på kloden.

I STORFORM: Dean Henderson har storspilt på utlån fra Manchester United til Sheffield United denne sesongen. Nå er spørsmålet om engelskmannen kan ta over etter David De Gea, som har hatt en annen utvikling de siste sesongene. Foto: AFP

Et annet problem med det frynsete rykte han har fått, er at folks oppfatning av hva han gjør ute på banen, endres. Gode redninger registreres, men legges ikke lenger i banken, merket «Han der er jo helt sinnssykt god». Vi ser det bare, og så går vi videre. Mens det som oppfattes som feil, plusses på sammen med noe rør han gjorde for åtte måneder siden, ganges opp med syndefloden, og NÅ ER DET F… MEG NOK!! Men som Ole Gunnar riktig sier, han har sluppet inn to mål på syv kamper – hvor ille kan det være? Holder de det snittet, går dette garantert bra til slutt. Men problemet er at ved det første av disse to baklengsmålene, med all verdens tid, dundret de Gea ballen i Calvert-Lewin og i mål. Kjempemiss, uansett hvordan du vender på det. Og det neste var altså Bergwejns skudd på fredag. Og her vil jeg faktisk forsvare de Gea. Det skuddet der var vanskeligere enn dere tror. Knallhardt, og kinkig i forhold til håndposisjon. De Gea hadde en enorm enhåndsredning (tv-redning) ikke lenge etter scoringen, men den var helt klart lettere enn den som gikk inn.

Men er det fair å si: De Gea var bedre før? Ja. De siste sesongene har han hatt fæle perioder med både klubb- og landslag. Men det mest interessante spørsmålet for Manchester United er jo: Hva får vi av prestasjoner av ham fremover? Kan han finne tilbake til sitt beste, eller har han de de gylne årene bak seg? Kommer han tilbake på sitt tidligere nivå, kan han jo stå i det målet i ti år til. Om ikke Dean Henderson uansett kommer og stjeler plassen hans.

Jeg er overbevist om at mange fotballtalent har forsvunnet, kun fordi de ikke har vært på rett plass til rett tid. Dean Henderson derimot, har fått de riktige mulighetene, og hatt perfekt progresjon. Plukket opp av Manchester United som 14-åring, har han senere vært på mindre utlån til 6. nivå med Stockport, 4. nivå med Grimsby, så en hel sesong på 3. nivå med Shrewsbury, en hel sesong med Sheffield United i Championship, og nå altså en hel sesong i Premier League med samme lag.

UNDER PRESS: Tabbene har etter hvert kommet med jevnere mellomrom for David De Gea. Senest mot Tottenham fredag hadde han en involvering som fikk mange til å være kritiske til den spanske landslagsmålvakten. Foto: AP

Felles for alt dette, er at han har spilt bra. Denne sesongen har jeg vært voldsomt imponert. Han tar veldig mye. Han har ikke overdrevent mye muskler, men er likevel sterk. Grunnteknikken er stabil – han gjør som regel de samme tingene, og det funker. Og teknikken er meget bra – måten han kaster seg litt fram og kutter ballbanen, er fascinerende. Laget hans har sluppet inn oppsiktsvekkende få mål, og han er en viktig grunn.

La oss ta en titt på de Gea / Henderson-stats’en fra denne sesongen. I fotball lønner det seg å se kampene selv. Statistikk er et bra supplement, for konkrete tall og kunnskap er ofte bedre enn ren synsing. Vår leverandør OPTA gir oss verdifull innsikt. Men det er foreløpig vanskelig å lage gode keeperstats. Kanskje enda vanskeligere enn for spillerne ute på banen. Om ti år har det garantert blitt bedre – dette er i stadig utvikling. Men fortsatt er mye det jeg vil kalle støy – ting vi rett og slett bør overse. Men la oss kaste oss over tallene til De Gea og Henderson – hva er relevant, og hva bør vi ikke bry oss med. Og hvem kommer best fra det av de to?

Vi ser at de har spilt ganske likt antall kamper og minutter, men på Goals Conceded (antall innslupne mål) er forskjellen 6. Siden antall kamper spilt er ulikt, er det da bedre å se på Min/Goal Conceded (minutter spilt per innsluppet mål). At Henderson er klart bedre enn De Gea her (104 mot 87 minutter), er egentlig sensasjonelt. Det hadde gitt gode odds før sesongen. Men æren for det tilfaller kanskje like mye laget Sheffield United, og måten de forsvarer seg på. Det trenger isolert sett ikke si så mye om keeperspillet. Beveger vi oss videre nedover kommer vi til Shots on Target Faced (antall avslutninger mot mål). Tallene her bekrefter at Sheffield United har forsvart seg godt, for De Gea har fått flere avslutninger på målet sitt. (Men har altså spilt 90 minutter mer.)

Der det virkelig begynner å bli interessant er på xGoT Conceded. Dette står for (hold deg fast) Expected Goals on Target conceded, eller på godt norsk Forventet antall baklengs på avslutninger på mål. Mange av dere kjenner etter hvert til Expected goals, der en fryser avslutningsøyeblikket og vurderer sannsynligheten for scoring akkurat der. Dette gjøres på grunnlag av mange parameter, og hundretusenvis av avslutninger. Big data.

Forskjellen med xGoT Conceded er at en kun tar med de avslutningene som er relevante for å vurdere keeperspillet – de som faktisk treffer mål. De fleste avslutninger går tross alt utenfor eller blir blokkert. I tillegg legger en inn fakta om hvor i målet avslutningen går. Det er jo vanskeligere å redde avslutninger i krysset enn midt på. Så regner en ut hvor mange mål det er «normalt» at en slipper inn, ut fra avslutningene motstanderne har på mål. Som vi ser får De Gea tildelt tallet 29, og Henderson 34.

Flytter vi oss så et hakk ned står det Goals Prevented – Forhindrede mål. Her har en bare trukket antall baklengsmål fra det en har regnet ut hadde vært normalt å slippe inn på disse avslutningene. De Gea kommer opp med tallet minus 1, noe som betyr at han har sluppet inn et mål mer enn hva som kunne forventes av en keeper i PL. (29 minus 31 er jo minus to, men her er det Lindeløfs selvmål mot Everton som roter det litt til. Selvmål regnes ikke som avslutning i disse statistikkene.) Uansett er jo dette ikke noe tall å juble for. Og verre blir det jo når en ser at Henderson kommer opp med tallet 9. Han har reddet ni mål mer enn en kan forvente. Og forskjellen mellom de to keeperne blir ti mål. Det endelige beviset på hvem som er best?

Denne statistikken er relevant, men har fortsatt har mangler. Den tar ikke hensyn til hvor hard avslutningen er, om keeperen er dekket, og ballen toucher rompa til midtstopperen på veien. Men den forteller oss at Henderson har vært bedre enn de Gea denne sesongen, og ut fra det vi har sett, stemmer det jo. Om ikke alt kollapser siste ukene kan Henderson bli valgt på Årets lag. Der er de Gea sjanseløs.

Save Percentage, redningsprosent, er en mye brukt keeperkategori, men passer bedre i ishockey enn fotball. Den styres i fotball for mye av spillestil. For hvor store sjanser motstanderne skaper, betyr mye her. Kontres et lag ofte på, betyr det gjerne færre folk i forsvar, og store sjanser mot. Som det var med Liverpool før Klopp fikk balanse i laget. Mignolet kom veldig dårlig fra det med redningsprosent en stund. Eller står du i mål på et lag som ligger dypt med masse folk, og tvinger fram mange langskudd? Det er lettere å redde dem. Henderson ligger uansett litt over i denne kategorien.

SJEFEN: Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær mener David De Gea er verdens beste keeper, men sier samtidig at Dean Henderson kommer til å bli førstekeeper i Old Trafford-klubben etter hvert. Foto: Reuters

Straffekategorier er ikke mye å bry seg med, men hva med Passing Accuracy? Keeper som pasningsspiller har jo blitt en ekstremt viktig del av fotballen, og her er det fullstendig knusing: De Gea treffer på 72 prosent av pasningene, Henderson 37 prosent. Men igjen har dette med spillestil å gjøre – Sheffield driver ikke med småspill bak i laget. Henderson klinker veldig ofte langt, og da går treffprosenten selvfølgelig ned.

Errors leading to goals (feil som fører til mål)er en kategori som også kan omfatte utespillere, og akkurat denne har jeg sutret om før. Den er svært tabloid, og blir jo nå ofte dratt fram i forbindelse med de Gea, for å vise hvor dårlig han har vært. Men dette er en veldig subjektiv kategori – jeg stoler ikke på den. Der skjer feil ved alle mål som scores, og hvor setter du grensen for hva som er så ille at det skal tas med her? Skal der sitte en fyr å bestemme at den keeperreturen var grei, mens den der var litt verre, den tar vi med? Don’t think so.

Min konklusjon blir uansett: Dean Henderson har spilt bedre enn De Gea denne sesongen. Men han bør fortsatt spille for Sheffield United neste sesong. Ting har ironisk nok gått for mye på skinner, med et lag som har fungert, og et et forsvar foran ham som omtrent ikke har endret seg. Det kommer tøffere tider, og det er bra for Henderson. Han må røynes mer. Han har jo ikke spilt en hel sesong i Premier League enda. I tillegg utvikler han seg best med garantert spilletid hver uke. Og vi må aldri være i tvil om at det å stå i mål for Manchester United er noe helt annet enn å spille for Sheffield United. Du er så ekstremt under lupen for Man Utd, at det blir mentalt noe helt annet. Hadde han spilt for dem, og sluppet inn målene han gjorde mot Newcastle i helga, hadde han blitt slaktet. Så tøft er det. I tillegg: Om en allerede har en fyr som en gang ble regnet som verdens beste, går det an å tenke: Kanskje han kan bli det igjen?