Det er en laaaang sesong. Vi sier det hele tiden. Men taper Liverpool lørdag, er de ti poeng bak teten. Med det tempoet United og City har satt opp, er det kort vei til å slå fast: De blir ikke PL-mestere denne gang heller.
United kan i utgangspunktet leve med å avgi poeng. Ingen lag vinner alle kampene. Men i det som fort kan bli et «neck and neck race» mellom Manchester-lagene, blir alle kamper som ikke gir tre poeng et feilskjær. City dro til Stamford Bridge og vant sist. United VIL ha tre poeng nå.
Lørdag 13.30: Liverpool-Manchester United
Vi satt i sommer og så fram til sesongen, og tenkte at United blir sikkert bedre, men de var altså 24 poeng (!) bak Chelsea forrige sesong. Det er mye kvalitet som skal utlignes. Kan det gå? Svaret er at det går fint. Gode kjøp på riktige plasser, god jobbing på treningsfeltet pre-season – alle vet AKKURAT hva de skal gjøre – og den lille arrogansen som følger med lag som vet de er bra.
Men, de har ikke møtt noen andre topp seks-lag. Og disse representerer nesten en egen divisjon i divisjonen. Men United vinner kamper de forrige sesong gjerne spilte uavgjort. Det blir poeng av den slags.
Men la oss gå litt dypere. Og la meg understreke – disse tallene greier de ikke å opprettholde. Det er for bra.
Men dette må likevel være deilig lesing for United-fansen:
- Forrige sesongs poengsnitt per match: 1,82
- Denne sesongen: 2,71
- Gjennomsnitt scoringer per match forrige sesong: 1,42
- Denne sesongen: 3
- Gjennomsnitt baklengsmål forrige sesong: 0,76
- Denne sesongen: 0,29
Men har de hatt litt flaks – har de fått for bra betalt? La oss se bak tallene.
Vi begynner med expected Goals, systemet som måler ikke bare antall avslutninger, men prosentvis sjanse for scoring ved hver eneste avslutning. Alt dette regnes sammen, og her finner vi at Manchester United «burde» hatt 18,7 mål ut fra sine sjanser.
Det første vi da bør gjøre er å sammenligne – hvor bra sjanseproduksjon er dette i forhold til de andre lagene?
Og ingen lag i PL har produsert flere og bedre sjanser. Heller ikke Manchester City.
Så videre, hvor bra har de utnyttet disse sjansene? United har scoret 21 mål, altså en liten overprestering i forhold til «burde hatt» 18,7. Men expected Goals tar utgangspunkt i hvor bra en gjennomsnitts Premier League-spiller historisk avslutter, med grunnlag i flere hundre tusen avslutninger i en databank. Men Lukaku er ikke en gjennomsnitts PL-spiller – han er mye bedre. Forrige sesong scoret han alene 10 mål mer enn «expected». Et lag som United, med de spillerne de har, skal score klart mer enn Expected goals. Men forrige sesong, selv med Zlatan, scoret de mindre…
Hva med forsvaret? To baklengs er jo ingenting, men tilfeldigheter spiller inn, og hvor bra har de egentlig vært?
Expected goals Against forteller oss hvor mange og hvor store sjanser motstanderne har hatt mot United. Og hvor mange mål United «burde» sluppet inn ut i fra disse.
De «burde» sluppet inn 6,4 mål, og defensivt er det bra. Bare Tottenham (5 mål) og Man City (4,5 mål), er bedre.
Men knall overprestering blir det jo når faktisk antall baklengs er 2.
Denne overpresteringen kan skyldes veldig dårlige avslutninger fra motstanderne, herlige blokkeringer av skudd fra Phil Jones og co, eller strålende keeperspill fra De Gea. Sannsynligvis er det en kombinasjon.
Men en ting kan jeg dessverre garantere United-fansen: En kommer ikke til å fortsette med å slippe inn 29 % av forventede scoringer mot. Sorry. Det er UMULIG.
Hva så med lørdagens motstander, Liverpool?
Syv kamper er et litt tynt materiale, og det blir jo skjevt grunnet den ene matchen mot City. Manés utvisning endte i 0-5, og det preger jo statistikken.
Men inntrykket er: Ting er som det har vært.
Liverpool har scoret ett dødballmål, og sluppet inn tre. Fasit sier til sammen minus to, og maset om hvor svake de er på defensive dødball fortsetter selvfølgelig.
(Her har Manchester United tatt tak. Scoret sju mål på dødball hele forrige sesong. Nå er tallet allerede seks denne sesongen.)
Liverpool avslutter oftest i PL, med nesten 20 avslutninger per kamp. Exciting football!
Problemet er at det går litt i hytt og pine. Bare i snitt 6,6 avslutninger treffer mål per match, og da er en allerede en hel avslutning per match bak Man City, for eksempel.
Enda verre blir det når en ser på hvor mange av avslutningene som treffer mål, som faktisk går inn. Tallet for Liverpool er 28 %. Tallet for lørdagens motstander Manchester United er 45 %.
Det er gøy å se på gjengen framme hos Liverpool – de har evnen til å skape kaos hos motstanderne med posisjonsbytter, kontringer og enorm fart. Men det blir også hektisk, og roen mangler ofte i avslutningsøyeblikket.
Defensivt ser vi egentlig samme mønster, bare med motsatt fortegn.
Antall avslutninger per kamp mot Liverpool er i snitt 8,4. Dette er lite. Det er faktisk glimrende. Nest best i hele Premier League.
Hvordan kan en påstå at Liverpool har et forsvarsproblem, når de slipper motstanderne til så lite? Vent så skal du se. For hvor mange av motstandernes avslutninger treffer mål?
Rett tall der er i snitt 4,4 per match, og da er det plutselig 13 (tretten!) lag i PL som er like bra eller bedre enn Liverpool.
Og for å gå et steg lenger: Av disse avslutningene på mål redder keeperne til Liverpool 61 %. Redningsprosenten til De Gea er 89 %.
Men hvorfor er det sånn?
Mulige forklaringer:
- Liverpool er dårlige i duellspillet foran eget mål. Ballen ramler skremmende ofte ned i beina på en motstander to meter fra mål, som bare klinker den inn.
- Det tøffe presspillet til Liverpool stresser motstanderen, og gjør det vanskelig for dem å spille seg ut av forsvar rett etter at de har vunnet ballen. Men greier motstanderen det likevel, da er det plass! Da er det for få folk tilbake for Liverpool, og motstander spiller seg ofte til store sjanser.
Burnley fortjener en egen artikkel, for der er det mye å ta tak i. De har gjort blokkeringer til en kunstform. Men når motstanderen avslutter mot Burnley, er det altså i snitt fem Burnley-spillere i sonen rett foran eget mål. Samme tall for Liverpool er tre spillere. Da er det lettere at avslutningene finner veien inn i nettet.
Så ja, mulig Liverpool ikke har gode nok forsvarere. Men det handler også om spillestil, og om hjelpen forsvaret får fra dem foran seg.
Men ut ifra dette, så er vel kampen omtrent avgjort allerede? Heldigvis er fotball så mye mer enn tall, og Liverpool har et vanvittig toppnivå. United kan få kjørt seg her. På tide, kanskje? Det har gått på skinner lenge nå.
Men de kan ikke få lov til å vinne Premier League på cruise control, de heller.
Lørdag 13.30: Liverpool-Manchester United