8 ting å se fram mot denne helgen

1. Får vi se Dejan Lovren på banen?
De fleste fotballspillere har dårlige dager, men 22.10.17 er nok en dato Dejan Lovren ønsker å glemme. Dette var dagen da Liverpool møtte Tottenham til Premier League-kamp på Wembley. Og for å gi den snille versjonen: Han spilte ikke bra, og ble byttet ut etter en halvtime. Eller, som en engelsk skribent valgte å formulere det: Han spilte den dårligste halvtimen en profesjonell spiller på dette nivået noen gang har prestert.

Det er bare tull, selvsagt. Men i et Liverpool-forsvar som har fått mye kritikk, og han har fått spesielt mye av denne kritikken, var dette kanskje dråpen. Mange av fansen (og Simen Stamsø-Møller!) har avskrevet ham allerede. Spørsmålet er om Jürgen Klopp nå gjør det samme.

2. The battle of the Caretaker manager
Leicester og Everton har allerede kvittet seg med sjefene sine. Caretaker-managere har kommet inn, men nå gjør Claude Puel et overraskende kjapt comeback som manager i PL og styrer Leicester-skuta allerede til helga. Men for David Unsworth i Everton har det oppstått et window of opportunity.

Han ønsker å overta managerstillingen permanent, men da må han ha resultater NÅ. Det er en eneste måte å overbevise eierne på. Gode resultater, kjapt. I en liga som har mye penger og liker store navn, sitter det langt inne å forfremme reservelagstreneren. Men hei, det skjedde med Pep Guardiola en gang i tiden, og se hvordan det gikk. David Unsworth har en klar plan, påstår han, og det var bra i andreomgangen mot Chelsea i ligacupen. Men dette er en must win for Unsworth om han skal bli «manager Unsworth».

3. Hva har Wolves gjort med Manchester City?
City høvler over all motstand i Premier League. Og ute i Europa. Men da de møtte et veldig reservepreget Wolverhampton i ligacupen, fikk de problemer. Laget som vanligvis pøser inn scoringer nærmest for gøy, måtte reddes av Claudio Bravo, av alle. OK, no big deal, muligens, men de måtte løpe hardt i 120 minutter. Det må vel sitte i beina? Og har kanskje den enorme selvtilliten fått seg en sprekk? Mulig jeg klamrer meg til halmstrå her, men vi må jo håpe på litt spenning utover sesongen. Og etter å ha stanget mot Wolverhampton-laget, er kanskje ikke et Tony Pulis-lag det som du ønsker i neste match. Men det er det de får. Over to you, Tony.

4. Siste ettermiddag med gjengen for Slaven Bilic?
Når du står på kanten av stupet og alle mener du omtrent har fått sparken allerede, da er det i hvert fall en ting som hjelper: Å snu 0-2 til 3-2 og slå naborivalen din ut av ligacupen i prosessen.

For en omgang for West Ham, og for en omgang for manager Slaven Bilic.

Men det hjalp null og niks på tabellposisjonen deres, og med tap mot Palace er de sannsynligvis under nedrykksstreken. Da oppstår press på eierne om å vise «handlekraft». Så helga vil vise om Tottenham-seieren blir et fint minne å ta med seg ut døra for Bilic, eller om den enorme andreomgangen blir starten på noe bedre. Og forresten, om noen ikke skulle ha fått det med seg, Palace trenger poengene, de også.

5. Hvordan legger du laget denne gang, Mourinho?
José Mourinho fikk mye dritt for sin defensive tilnærming da United møtte Liverpool på Anfield. Men han kom for ett poeng, og fikk ett poeng. Godt fornøyd. Verre var det da med Huddersfield-matchen. Det var katastrofe. Og hva gjør den med tilnærmingen når Tottenham nå kommer på besøk? Dette er en motstander Mourinho har respekt for, men nå må United slå tilbake. Det blir bråk hos fansen om det virker som om han bare «dreper» kampen, på hjemmebane. Og med poengsankingen til City er det jo bare tre poeng som gjelder, eller?

Men Mourinho har vel sjelden eller aldri brydd seg om hva andre mener når han legger taktikken. Dette er en mann som bare er interessert i en ting – pokaler. Og han har jo en god del av dem å vise til… Men tilnærmingen hans til denne matchen blir spennende å se. Hva blir det til, storme-på United, eller forsiktig-United?

6. Pass på, Glenn Murray er i gang.
Skal du overleve som spiller i Premier League i dag, skal du være et fysisk unikum, ha sterk kjernemuskulatur, og evne til å dra av gårde på en uendelig mengde spurter i løpet av en kamp. I tillegg skal du helst se ung, frisk og veldig kul ut, med stilig sveis og tøffe tatoveringer. Men ingen regel uten unntak. For du har jo Glenn Murray. Mannen som ser ut som naboen din, som om han spiller bedriftsfotball og ofte maser om dere skal stikke en tur på puben – der han trives godt. Men gi Glenn en ball og et mål i umiddelbar nærhet, og der er en god sjanse for at det neste du hører er nettsus.

Dette er spissen som har scoret 30 mål på en sesong i Championship. Og nå er han i gang igjen i Premier League, med to scoringer mot West Ham sist.

I tillegg er han tidligere lagkompis med Brede Hangeland, så for juicy innsideinfo på denne fascinerende fyren, slå på TV’en kl 14 søndag.

7. Kan Sean Dyche og Burnley fortsette med å gjøre narr av all statistikk og analyse?

Mange analyseverktøy i fotballen er drevet fram av bettingindustrien. Det handler om å lage modeller som gjør deg bedre i stand til å forutse hva som kommer til å skje. Hva sier trendene i et lags spill om sannsynligheten for at noe bestemt skal inntreffe neste gang?

Men så er det noen lag som nekter å være med på opplegget, og skjærer ut. Burnley, for eksempel, kjører sitt eget opplegg. Og selvfølgelig, alle lag avviker fra normalen i perioder. Men Burnley har gjort det over flere sesonger – det er en del av identiteten deres. Ingen lag har større forskjell på expected Goals for og imot enn Burnley. Skaper lite, slipper til motstanderen mye. Det burde sendt dem til bunns på tabellen. Men de ligger trygt og fint på 8. plass, med 13. poeng.  De ligger faktisk foran Liverpool som har hatt 79 avslutninger mot seg denne sesongen, og sluppet inn 16 mål. Burnley har hatt 168 avslutninger mot, og sluppet inn 9.

8. Er SÖL løsningen for Arsenal?

For første gang stilte Arsenal med Sanchez, Özil og Lacazette fra start sist. Det gikk helt greit… Arsenal spilte propagandafotball, alle tre scoret og de vant 5-2. Så nå er dette den «nye» løsningen – og hvorfor har Wenger ikke gjort det før? Vi mennesker har alltid troen: Granit Xakha er akkurat det midtbanen til Arsenal trenger. I Lacazette har vi endelig toppspissen vi har manglet. Danny Welbeck er et kupp. Mustafi kommer til å tette forsvaret og Peter Cech betyr 12-15 poeng ekstra per sesong. Og så går det litt tid, det blir ikke helt som en håpet, og så kommer kritikken. Og i Arsenals tilfelle er den ofte nådeløs.

Men at de tre framme der er flinke til å spille fotball, er det ingen tvil om. Kanskje var det faktisk dette som skulle til – og nå tar The Gunners helt av?