Europa League – Fem ting jeg gleder meg til i kveld

Siste runde i gruppespillet i Europa League er her. 13 lag er allerede videre til 16-delsfinalen, mens hele 19 lag kjemper om de resterende plassene. I kveld kan du følge all dramatikken på TV 2 Sumo, men for deg som sliter med å velge blant alle godsakene har jeg plukka ut noen kamper jeg gleder meg ekstra mye til: 

Skandinavisk duell i Parken 

Jeg var nok ikke den eneste som begynte å mistenke at noen kutta løk da Markus Rosenberg satte inn vinnermålet mot Dynamo Kiev på overtid i sin aller siste hjemmekamp for Malmö. Før kampen hadde vi fått servert fantastisk tifo på tribunen, og bildene av Rosenberg som feiret sammen med euforiske supportere var helt nydelige. Malmö har fortsatt mulighet til å gå videre fra gruppe B, og det samme har Dynamo Kiev og FC København. Malmö er nødt til å vinne i Parken for å være sikret avansement. De kan selvfølgelig håpe på hjelp fra Lugano, men Uwe Röslers menn vil neppe stole på at den sveitsiske gruppejumboen gjør jobben for dem mot ukrainerne. Ståle Solbakken vet på sin side at uavgjort holder for å sikre avansement, men ryker ut hvis Dynamo Kiev og Malmö vinner. Alt ligger til rette for et fantastisk oppgjør i den danske hovedstaden. Jeg tror vi får en ekstremt intens og nervepirrende fotballkamp mellom de to nabolagene, så her er det bare å benke seg i sofaen. 

Lazio på tokt i Frankrike

Lazio har vært i strålende form hjemme i Italia, og har med seks strake seiere sneket seg helt opp på tredjeplass. I helga kom sesongens hittil største triumf, da de slo de regjerende mestrene Juventus 3-1. Ciro Immobile er Serie As toppscorer med 17 mål på 15 kamper, mens lagkamerat Luis Alberto storspiller og er Serie As assistkonge. Sergej Milinkovic-Savic viser igjen hvorfor han var en av de mest ettertraktede spillerne i Europa for to år siden. Men selv om det svinger hjemme i Serie A, har Lazio slitt ute i Europa. På fem kamper har det kun blitt seks poeng, og italienerne er avhengige av seier for å kunne gå videre. Seier er imidlertid ikke nok, de er også avhengig av at Kristoffer Ajers Celtic slår CFR Cluj i Romania. Rennes har ingen muligheter til å gå videre, og med tanke på at de møter Lyon i serien til helga kan det fort være at de sparer noen spillere. Er vi heldige får vi likevel se Eduardo Camavinga i aksjon. Unggutten har nettopp fylt 17, men har vært en åpenbaring denne sesongen. Den defensive midtbanespilleren ble kampens store stjerne da Rennes slo PSG tidligere i høst, og de franske mesterne er en av mange storklubber som prøver å sikre seg det unge talentet.

Avgjørelsens time i gruppe G

Dette er virkelig gruppa der alt kan skje! Før kampene blåses i gang i kveld kan samtlige fire lag fortsatt gå videre. Steven Gerrards Rangers ligger best an og leder gruppa med åtte poeng. Skottene trenger bare uavgjort for å gå videre, og kommer til å være ekstremt motivert etter helgas cupfinaletap mot erkerivalen Celtic. De møter Young Boys, som slo dem 2-1 hjemme i Sveits. Young Boys går videre med seier, men kan klare seg med uavgjort hvis Porto taper. Feyenoord ligger sist i gruppe G med fem poeng, men kan fortsatt gå videre hvis de slår Porto og Young Boys taper i Skottland. Den portugisiske storklubben er foreløpig a poeng med Young Boys, og går videre med seier. De kan også klare seg med uavgjort hvis Young Boys ikke vinner. Mange husker kanskje den maliske spissen Moussa Marega fra Champions League forrige sesong, der han scoret i seks strake kamper. Han har foreløpig ikke scoret i Europa League, men kanskje kveldens kamp er sjansen han har ventet på.  

Marcus Thuram og Borussia Mönchengladbach

Borussia Mönchengladbach svever skyhøyt om dagen. De leder Bundesliga ett poeng foran RB Leipzig, og slo Bayern München 2-1 forrige helg. Marco Rose har virkelig fått fart på laget,og skal i kveld prøve å lede laget til suksess også i Europa. Han har mer enn nok offensivt skyts på lager, med spillere som Alassane Pléa, Breel Embolo og Patrick Herrmann. Selv følger jeg ekstra nøye med på 22 år gamle Marcus Thuram. Faren Lilian Thuram er selvsagt langt mer kjent, men Thuram junior er i ferd med å etablere seg som en stjerne for fremtiden. Han ble hentet i sommer fra franske Guingamp og har funnet seg godt til rette i Tyskland. Det har blitt seks scoringer og fem målgivende så langt i Bundesliga. 

Thuram og co møter Fredrik Gulbrandsens Istanbul Basaksehir. Tyrkerne trenger tre poeng for å gå videre, mens Mönchengladbach klarer seg med uavgjort. De kan til og med gå videre med tap, men da er de avhengig av at Roma ikke slår Wolfsberg. 

Tokmac Nguens kamp for avansement

I Bulgaria skal Ludogorets og Ferencváros gjøre opp seg imellom for å finne ut hvem som slår følge med Espanyol videre fra gruppe H. Vår mann i ungarsk fotball er Tokmac Nguen, og han er selvskreven i startoppstillingen når de ungarske mestrene skal mønstre sine beste menn. Drammensgutten har gjort sakene sine meget bra i Ferencváros så langt, og det har vært veldig gøy å følge ham i Europa League denne høsten. Selv om scoringene lar vente på seg i Europa League er han lagets toppscorer så langt denne sesongen, mens lagkamerat Franck Boli står med fem scoringer totalt etter at han meldte overgang fra Stabæk i sommer. Også de bulgarske mestere kan skilte med erfaring fra norsk fotball. Tidligere Sogndal- og Brann-spiller Stéphane Badji kom til Ludogorets i sommer, og har spilt samtlige Europa League-kamper så langt. Tokki og Ferencváros må ta tre poeng for å kapre andreplassen i gruppa, mens Ludogorets klarer seg med uavgjort. De to lagene møttes også i Champions League-kvalifisering i sommer, og da vant Ferencváros begge kampene. Tokmac Nguen scoret i begge oppgjørene, og kanskje blir han den store helten også i kveld.