Nye eventyr i Tyskland eller gamle kjente i England?

Med åtte scoringer på seks kamper i Champions League har Erling Braut Haaland for alvor skutt seg inn på storklubbenes radar. Akkurat nå virker det som om det kun er et spørsmål om tid før han går videre til en større liga enn den østerrikske. Det kommer ikke som noen stor overraskelse at Braut Haaland og pappa Alfie nå reiser rundt for å finne ut hva som bør bli neste steg. Duoens sonderinger på overgangsmarkedet er på mange måter også en rundreise i fotball-Europas kontraster. 

Manchester United og RB Leipzig har lenge vært mye omtalte kandidater. Nå ser det ut til at Borussia Dortmund også har meldt seg på. Disse tre klubbene representerer på mange måter totalt ulike fotballkulturer. 

Ingen vil bli spesielt overrasket om Erling Braut Haaland går fra Red Bull Salzburg til RB Leipzig. De tette båndene mellom Red Bull Salzburg og RB Leipzig er viden kjent, og de siste årene har spillere som Amadou Haidara, Hannes Wolf og Naby Keïta tatt veien fra lillebror Red Bull til storebror Red Bull. RB Leipzig er i skrivende stund på andreplass i Bundesligaen, men er likevel en av Tysklands mest omstridte fotballklubber. Mange supportere mener at Red Bulls ekspanderende fotballdynasti er en trussel mot fotballens sjel. Modellen der samme gjengen eier flere fotballklubber er ikke unik for Red Bull, men det er energidrikkens klubber som har fått klart mest oppmerksomhet. Mye av grunnen er at de skapte en toppklubb ut av ingenting, noe som blir sett på som det ultimate eksempelet på kommersialiseringen av fotballen. 

RB Leipzig har ofte møtt protester fra motstandernes supportere (Foto: Scanpix)

For drøyt ti år siden fantes ikke RB Leipzig. Det som derimot eksisterte var en femtedivisjonsklubb kalt SSV Markranstädt. Red Bull kjøpte spillerlisensen deres, og slik ble RB Leipzig født. Nye drakter, nytt navn, ny logo en haug med nye penger kom på plass, og sju år senere hadde de rykket opp fire divisjoner og var klare for Bundesligaen. Allerede fra første stund var klubben kontroversiell. Mange supportere i Tyskland er ekstremt opptatt av å bevare de strukturene som sørger for at supporterne selv “eier” klubbene sine. Den såkalte 50+1-regelen har sikret at klubbens medlemmer er i flertall i voteringer, og skulle sikre at investorer ikke kom inn og tok full kontroll over en klubb. Red Bulls inntog i Bundesliga ble av åpenbare grunner sett på som en trussel mot prinsippet om medlemseide klubber. RB Leipzig ble kalt en plastikk-klubb, og en trussel mot tysk fotballs sjel. 

Selv om RB Leipzigs modell fortsatt får kritikk, er det rent sportslig lite å kritisere dem for. De leverer ute på banen, har våget å gi unge spillere sjansen og har en av Europas mest spennende trenere. Akkurat nå ligger de kun ett poeng bak serielederne Borussia Mönchengladbach og de er videre i Champions League som gruppevinnere. Å gå til RB Leipzig vil gi Braut Haaland en «myk» overgang, noe som kan være viktig for en spiller som kun er helt i starten av sin fotballkarriere. Samtidig er det en klubb med store sportslige ambisjoner, både hjemme i Tyskland og ute i Europa.

Dortmunds supportere er ofte et imponerende skue. (Foto: Scanpix)

Hvis man er opptatt av tradisjoner og supporterkultur er RB Leipzig og Borussia Dortmund strake motsetninger. Dortmunds gule vegg er sagnomsust, og et besøk på Signal Iduna Park (Westfalenstadion) står veldig høyt på ønskelista til de av oss som er opptatt av supporterkultur. Klubben har eksistert i hundre år, og har en lang og stolt historie. Borussia Dortmund var et av de 16 lagene som var med allerede i den første Bundesligasesongen i 1963, og i 1966 slo de Liverpool i finalen i cupvinnercupen og vant sin første europeiske tittel. De gjentok bragden i 1997 da de slo de regjerende mestrene Juventus i finalen i Champions League. Under Jürgen Klopp vant de hjertene til fotballfolk over hele verden da de vant to strake seriegull i 2011 og 2012. De hadde et av Europas morsomste lag, og spilte en type fotball som var ekstremt lett å like. Plutselig var Dortmund laget alle måtte følge med på, og de sjarmerte oss i senk.

Borussia Dortmund var fryktelig nære et nytt seriegull i fjor, men snublet til slutt på målstreken og endte på andreplass i serien, to poeng bak Bayern München. De ligger akkurat nå på tredjeplass i serien, og gikk videre i Champions League takket være en hjelpende hånd fra Barcelona på tirsdag. Spillere som Jadon Sancho har vist at det er fullt mulig å få tillit og spilletid selv om du er ung, bare du er god nok. Klubben er kjent for å være dyktige til å utvikle talenter, og det mangler ikke på notoriske målmaskiner blant klubbens tidligere spillere. Fordelen med å velge Dortmund er også at de virkelig trenger en spiss, så veien til startelleveren er ikke så lang. De fleste er enige om at Borussia Dortmund trenger en nier og at de kommer til å prøve å hente en slik spisstype i januar. Kanskje er en tenåring fra Bryne den riktige mannen.

I England kan Braut Haaland bli gjenforent med Solskjær. (Foto: Scanpix)

Selv om Braut Haaland etter sigende er på tur i Tyskland akkurat nå, kommer man ikke forbi Manchester United. Den vaklende storklubben har slitt med skader i angrepsrekka denne sesongen, og er sannsynligvis interessert i å handle i januar selv om Martial nå er tilbake og Rashford har funnet formen. Selv om Manchester United i utgangspunktet er den største klubben, er det også det valget som fort vekk vil føles mest hjemmekoselig for Braut Haaland. Pappa Alfie kjenner landet og ligaen godt fra sin egen tid som spiller, og man kommer ikke utenom det faktum at Ole Gunnar Solskjær er trener. Solskjær kjenner Braut Haaland godt fra tiden i Molde. Det var Solskjær som ga ham sjansen på A-laget, og unggutten har vært full av lovord når han har fått spørsmål om sin tidligere trener. 

Det er alltid vanskelig å vite hvor langt unge talenter faktisk kan nå. Selv om Braut Haaland har vært brennheit i høst, vet man ikke hvordan han kommer til å utvikle seg i tiden fremover. Men Solskjær bør være den av storklubbernes trenere som er best i stand til å vurdere Braut Haalands faktiske potensiale. Han kjenner spilleren godt, har jobba med ham og har fulgt ham over tid. Det gir et helt annet grunnlag for å vurdere ikke bare det man ser i kamp, men grunnlaget som ligger der i form av arbeidsmoral, treningsvilje og evnen til å lære. 

Erling Braut Haalands neste steg kan være helt avgjørende for karrieren hans. Unggutten må velge sin neste klubb med omhu, og det blir utrolig spennende å se hvor han til slutt ender opp.