Sin egen verste fiende

Brasil har nettopp slått Mexico og tatt seg videre til kvartfinale i VM. Neymar var helt sentral i seieren, og er Brasils største stjerne. Men der Brasils tidligere VM-helter har blitt forbilder for en hel verden, ligger Neymar an til å bli en spiller de færreste utenfor Brasil unner suksess.

Neymar er i ferd med å bli sin egen verste fiende. Det er ingen tvil om at Neymar er en fantastisk fotballspiller. Han har et enormt talent, og kan spille ball i hatt med de fleste forsvar. Han kan skape fotballmagi på matta, kan være elegant, genial, kampavgjørende. Men om Brasil vinner VM, ser det nå ut til at han vil bli huska mer som en sytepave enn som mannen som leda Brasil til ny VM-suksess.

Neymar har alt som skal til for å bli verdens beste fotballspiller. Han har lenge vært den som ser mest ut som han kan ta over krona når Messi og Cristiano Ronaldo gir seg. Men selv om Neymar tydeligvis bruker mye tid og krefter på hvordan han framstår, har han fått et alvorlig imageproblem. Lekre dribleraid og spektakulære hælpasninger forsvinner, og diskusjonen handler nok en gang om at Neymar er en uspiselig dramaqueen og juksemaker.

Dette er i ferd med å bli det de fleste forbinder med Brasil. (Foto: Scanpix)

Så skal man selvsagt ikke glemme at Neymar takles ekstremt ofte. Motstanderne vet hva han kan stelle i stand, og gjør alt de kan for å sette ham ut av spill. Både innafor og utenfor regelverket. Men han er ikke den eneste angrepsspilleren som fotfølges og sparkes ned over en lav sko. Han er heller ikke den eneste som overdriver for å få dommerens sympati. Men få ruller like lenge og like dramatisk som Neymar. Det er lett å få en flau smak i munnen når han i det ene øyeblikket ser ut som om han er i ferd med å besvime av smerter, og han i det neste øyeblikket spretter og igjen klar for å spille videre.

I dag har han vært helt avgjørende for å sende Brasil videre til kvartfinale. På 1-0 var han både den som skapte sjansen og den som til slutt satte ballen i mål. På 2-0 er han nest sist på ballen. Men hva kommer folk til å huske av Neymar etter denne kampen? Kommer vi til å huske en Neymar som sto fram da laget trengte ham? Kommer vi til å huske den fantastiske prestasjonen som skapte 1-0? Eller kommer folk bare til å huske en patetisk og sutrete skuespiller? En spiller som beskrives som et dårlig forbilde, et hån mot ærlighet og redelighet i fotballen?

Neymar er Brasils ledestjerne. Men kan han klare å få fokus på det sportslige framover? (Foto: Scanpix)

Layún er heller ingen poster boy for fairplay når han tråkker Neymar på ankelen. Det gjorde garantert vondt. Men selv når Neymar faktisk får vondt, er det lett å tro at han bare spiller. Han roper ulv så ofte at mange automatisk antar at det bare er juks og fanteri. Har du først blitt stempla som en filmer, er det vanskelig å riste det av seg.

Nå som både Messi og Cristano Ronaldo er ute av VM, er det duka for at Neymar kan stige fram som den store VM-kongen. Men man blir ikke folkets VM-konge så lenge man framstår som en primadonna. Både for Neymars egen del og for alle oss som elsker fotball håper jeg han kan legge av seg alt dramaet. Akkurat nå står det teatralske i veien for at vi kan nyte en av VMs aller beste og mest underholdende spillere.