Fra finale til fiasko?

Etter en brokete kvalifisering, var det uklart hva vi kunne forvente oss av Argentina i VM. Etter to kamper er svaret et lag som er uorganisert defensivt og ineffektive offensivt, med en trener som famler i blinde.

I forkant av VM var mange av oss usikre på hvor langt forrige mesterskaps finalister kunne gå denne sommeren. Mange har påpekt at selv om Argentina har enorme kvaliteter offensivt, er forsvaret sårbart og keeperplassen et eneste stort spørsmålstegn. De færreste av oss mente at Willy Caballero var en keeper som kunne lede et lag til VM-suksess. Men etter kampen mot Kroatia er det tydelig at Argentinas problemer er langt mer alvorlige enn antatt.

Etter uavgjort mot Island var kampen mot Kroatia Sampaolis sjanse til å ta tilbake initiativet i gruppa. Han feila på alle måter. Han valgte å gå tilbake til trebackslinja han forkasta etter at de tapte mot Nigeria i november, og dermed ble Argentina ekstremt sårbare på kantene. Etter at Caballero forærte Kroatia 1-0, rakna alt. Til tider så Argentina ut som et lag helt uten defensiv organisering, og mot slutten av kampen var hele forsvarsrekka et eneste stort kaos.

Caballero fortviler etter tabben mot Kroatia. (Foto: Scanpix)

2-0 kom etter at Meza mista ballen ved midtsirkelen, i en situasjon der hele Argentinas høyre flanke var kjemisk fri for argentinere. Meza ble stående igjen og rope på dommer, mens Kroatia hadde enorme rom å boltre seg i. Ballen havna hos Luka Modric, som fikk all verdens tid til å legge ballen til rette og prikke inn 2-0. På overtid ble vondt til verre, da Ivan Rakitic fikk trille inn 3-0 mens forsvarsrekka sto og ropte på offside.

Sampaolis tidligere lag har vært kjennetegna av høyt press og spillere som ser ut som de er villige til å løpe til verdens ende for treneren sin. Nå ser Argentina ut som et lag som knapt vil jogge til unnsetning for å redde Sampaoli ut av et brennende hus.

De defensive problemene hos Argentina var kanskje varsla. Men det som er påfallende er at Sampaoli heller ikke har fått det offensive stjernegalleriet sitt til å fungere. Mot Kroatia var spillere som Di María, Higuaín, Dybala og Banega plassert på benken. Man skal være forsiktige med å drive med kontrafaktiske kampanalyser, men Sampaolis laguttak har vakt sterke reaksjoner. 

Uansett hva som var Sampaolis tanker bak laguttaket, må vi bare konstantere at det offensive samspillet ikke har fungert. Pasningene treffer ikke, de riktige løpene kommer ikke og laget så etter hvert ut som de hadde gått tom for ideer. Mange har påpekt at Argentina kan bli for avhengige av Messi, men Sampaoli har uttalt at han og lagets rolle er å legge til rette for at Messi skal kunne prestere best mulig. Også der mislykkes de mot Kroatia. Messi var langt mindre involvert enn mot Island, hadde færre touch og kom nesten ikke til avslutninger. 

Mange forventa at Messi skulle bære Argentina gjennom VM. Så langt har han ikke lykkes. (Foto: Scanpix)

Messi kom til VM med enorme forventninger på skuldrene sine, og har ikke klart å innfri. Selv om Messi på ingen måte har hovedskylda for Argentinas problemer, har han ikke klart å heve laget på den måten vi er vant til. Han er lagets kaptein, men fremstår ikke som en leder på bana. Allerede før kampstart mot Kroatia så Messi bekymra ut, og etter straffebommen mot Island kan han ende opp som mesterskapets store skuffelse.

Argentina risikerer nå å ryke ut av VM allerede i gruppespillet. Skal de ha sjansen til å gå videre må de slå Nigeria, og håpe på at de andre resultatene går deres vei. Sampaoli har en tung oppgave foran seg. Så langt har han bomma med både laguttak, formasjon og taktikk. Der Sampaoli tidligere har framstått som et friskt pust som finner nye og uventa løsninger og inspirerer laget sitt til å gi alt på bana, framstår han nå som en mann helt uten en plan.