Brutalt i harmoniske Nederland

Som fryktet ble det en kaotisk og dramatisk Giro-start i Nederland.

Sannsynligheten for at rytterne fryktet hva som ville komme, og at de samme rytterne nærmest drømmer om forholdene i fjellene senere, i rittet er stor. Riktignok er fjelletappene harde og brutale på sin måte, men uten den paniske nervøsiteten som så tydelig hersket under første etappe av Italia rundt. Selv dårlige bakkeklatrere foretrekker lange tunge fjell mot farten og dramatikken som preget Giro-starten fra Amsterdam.

Det må bli kaos og velt når et «grand tour-felt» gjennomfører de første etappene i paddeflate Nederland. Som vanlig er det nervøst i starten av et tre ukers ritt. Alle har friske bein. Noen har kun første uken som mål, og store deler av feltet mangler rutinen til å håndtere utfordringene på nederlandske landeveier. Utfordringer som består av sidevind, svingete veier, høy fart og for mange rundkjøringer og midtrabatter. Normalt ikke et problem for de med erfaring og den mentale innstillingen som kreves i nederlandske ritt. Men i Giro-feltet finnes en miks med ryttere, hvor mange gjennom hele karrieren har prøvd å unngå denne typen forhold. De uten erfaring blir ekstra nervøse og søker garanti ved å sitte lengst mulig i spiss av feltet. Når for mange ryttere tenker det samme blir det kamp om posisjonene og farten skrus opp. Fart, nervøse ryttere og stadige hindere i løypa betyr trøbbel, noe dagens Giro etappe beviste.

For hvert velt oppstår ti nestenvelt. Profesjonelle sykkelryttere er kunstnere på sykkelen og mestere til å holde seg på hjulene. Det krever intens konsentrasjon med hendene konstant plassert i nærheten av bremsene. Flere glemmer å spise og drikke fordi de ikke tør å slippe styret i frykt for velt. Dermed blir etapper som profilmessig ser ut som lette transportetapper svært utmattende og en tøff start på tre lange og harde uker.

Ulykkesfuglene som starter de tre ukene med velt, må i tillegg slite med dårlig søvn og restitusjon grunnet åpne sår og vonde kroppsdeler. Et dårlig utgangspunkt i en idrett hvor kravene til restitusjon er ekstrem.

Italia rundt åpner normalt uten samme dramatikk og temperament som Tour de France.

I dag så vi at det ellers harmoniske Nederland skaper et panisk sykkelfelt i vill kamp for å overleve.

Vi fikk en forsmak på hva som venter av dramatikk når Tour de France begir seg inn i samme terreng. Med to etapper i Nederland og to i Belgia, før brosteinpartiene venter feltet ved passeringen grensen til Frankrike, blir det en ekstra stressende og dramatisk start på Frankrike rundt.

Mads