Ulykker skjer når de rammer som verst

Tour de France nærmer seg! Om noen dager braker det løs med en tøff tempoetappe i fyrstedømmet Monaco. Allerede da vil vi se hvem av sammenlagtfavorittene som er i form og konturene av et sammenlagtresultat. Dagen etter er det klart for en durabelig avslutning hvor hele feltet kommer samlet inn på oppløpet for en hasardiøs kamp i fart opp mot 70 km i timen. Mange spørsmål melder seg allerede om hvem som er i form, hvilke lag som har de største fordelene og om vi får se en nordmann på topp på enkeltetapper som i fjor.

Dessverre blir vi igjen konfrontert med påstander og avsløringer om doping.

Først viser det seg at Thomas Dekker har brukt EPO. Testing av tidligere prøver tatt i 2007 inneholder utholdenhetsdopet. Den positive prøven er et vellykket resultat av den målrettede testingen i kjølevannet av de nye biologiske passene.

Dekker har over lengre tid vært utsatt for spekulasjoner rundt doping.

Hans angivelige kundeforhold til den kontroversielle italienske legen Luigi Cecchini skal ha resultert i et dårlig forhold til Rabobank-ledelsen. Etter mistenkelige prøver før Tour de France i fjor ble han utelatt fra Tour-laget og også tatt ut av det nederlandske laget til de Olympiske leker. Trass hans status som supertalent ble den unge nederlenderen fristilt fra sin kontrakt med Rabobank. Årets sesong har han tilbrakt i det belgiske lottolaget. Han har hatt en anonym sesong til nå, men ble nummer tre på siste tempoetappen i Sveits rundt.

Etter nyheten er Dekker ute av Lotto sitt Tour-lag, som i stedet sender briten Charly Wegelius.

Heldigvis avsløres Dekker i god tid før Touren starter på lørdag. Dermed unngår vi at en doping sak kaster maksimalt mørke skygger over det sportslige slik vi har sett tidligere.

Spørsmålet er om ” Dekker-saken” blir den eneste som plutselig nøstes opp rett i forkant av Tour de France? “Boonen-saken” er fremdeles ikke avgjort. Den kokainpositive belgieren er ikke ønsket i til Tour-starten, mens hans lag tviholder på hans påståtte rett og håper at et høyere organ vil kunne avgjøre saken til Quick Step sin fordel.

For det belgiske laget er det derfor svært uheldig at nok en potensiell dopingsak ser sitt lys akkurat i dette øyeblikk. Den tyske TV-kanalen ZDF offentliggjorde nettopp påstander fra den tidligere Quick Step-rytteren Patric Sinkewitz. Den dopingdømte tyskeren påstod under avhør med antidopingmyndighetene at han hadde erfaring med organisert doping i Quick Step. Manager i det sterke laget, Patrik Lefevre, får dermed nok en uheldig vinkling å håndtere når vinden rundt sporten blåser som sterkest, kun få dager før Tour de France.

ZDF vet å finne det riktige tidspunktet for avsløringer. Quick Step-saken kan blir nok et eksempel på en kontroversiell sak som ser sitt lys akkurat når oppmerksomheten rundt sporten er størst. Saken setter et uheldig søkelys på et arrangement som kjemper hardt for sin troverdighet. Vi skal være takknemmelige for medias rolle som vaktbikkje. Det er positivt at bedrageri blir avslørt. Men er det av hensyn til etikk og rettferdighet at media slipper en slik sak kun få dager før starten i Tour de France? For meg virker hensynet til nyhetens verdi som salgsobjekt viktigere enn hensynet til sporten og de rene rytterne, som gjør sitt beste for å gi sporten et troverdig ansikt.

Jeg ser uansett frem til Tour de France! Vive le Tour!

Mads!