En ny verdensorden i sykkelsporten

Edvald Boasson Hagen kan allerede glede seg over sin første etappeseier i et treukers etapperitt!

Selv om etappen ble vunnet som lagtempo er det allikevel en etappeseier han alltid vil ha med seg på merittlisten. Seier i et lagtemporitt er spesielt fordi det er noe alle rytterne på et lag deler resten av livet. En slik seier skaper sterke vennskapelige bånd rytterne imellom.

Edvald er en vinner på et lag med offensive vinnere. Et perfekt miljø å starte en lang karriere. Team Columbia har den ideelle sammensetting. De har unge respektløse ryttere som Mark Cavandish, sammen med eldre respekterte ryttere med lang erfaring som Georg Hincapie og Michael Rogers. Sammen skaper de lagånden med holdningen om at alt kan vinnes om vi bare bretter opp ermene og gjør det.

Columbia har formet seg som et moderne, nytenkende sykkellag som klarte å distansere seg fra den gamle strukturen i T- Mobile. For å få til denne nyskapningen har de vært avhengige av de nye impulsene eieren av laget, Bob Stapleton, har brakt med seg til sporten.

Den amerikanske mangemillionæren er ikke en tidligere sykkelrytter, og nettopp det kan være noe av grunnen til han har klart å skape et suksessrikt lag ut av hengemyra fra T- Mobile.

Team Columbia representerer en ny måte å drive et sykkellag på. De har en klar antidopingprofil, en rytterstall hvor alle får sine sjanser i ulike ritt, og en demokratisk kommunikasjon blant rytterne.

Ledelsen behandler rytterne som mennesker og tar hensyn til hvilke behov de ulike personlighetene har for å fungere sosialt. En viktig egenskap i den til tider ellers nådeløse idretten. At unge Boasson Hagen bor i Norge er et eksempel på at ledelsen tar menneskelige hensyn. De skulle ønske han flyttet sørover til bedre sykkelforhold og nærmere sykkelmiljøet, men de har forståelse for hans nære bånd til gamlelandet Norge. En slik «myk» tilnærming er kanskje en suksessoppskrift i et lag med en ung rytterstall?

Blant andre nytenkende sykkellag som drives etter en ny struktur, fjernt fra de mer tradisjonelle franske, italienske, spanske og belgiske sykkellag, finner vi Garmin, Cervelo og Saxo-bank.

Kjennetegn ved disse lagene er at de har en hovedvekt av ryttere med gode engelskkunnskaper. De er opptatt av moderne ernæring og fysiologi, og de setter tanken om et godt sosialt miljø høyt. At rytterne fungerer godt sammen, også av sykkelen, viser seg å være en suksessfaktor som preger de nye superlagene i internasjonal sykkelsport.

Tidligere var de «utenlandske» sykkelrytterne fra Australia, USA, Storbritannia og Skandinavia fordelt rundt på tradisjonsrike lag fra mellom Europa. De var små øyer i lag dominert av den lokale forankringen. Lenge var 7-Eleven og Motorola det eneste alternativet til mellomeuropeiske sykkellag. Nå er storvekten av de beste engelskspråkelige rytterne samlet i slagkraftige lag som Columbia, Saxo- Bank, Cervelo og Garmin.

I hvert lag finnes en og annen italiener, spanjol, belgier eller franskmann, som medlemmer i et annet miljø enn hva de er vant med fra sine hjemland. Nå er det de som må lære seg et annet språk og få erfaringen som tilskudd til en annen kultur.

De engelsktalende lagene tiltrekker mer enn de skremmer. Superlagene representerer nytenkende og spennende vinnerkulturer som stadig flere mellomeuropeiske sykkelryttere ønsker å bli en del av.

Årsaken til fremveksten av den nye måten å drive sykkellag kommer fra spredningen og populariteten sporten har internasjonalt. Rekrutteringen til sporten kommer fra andre verdenshjørner enn tidligere. Mannen vi kan takke for den økende populariteten heter Lance Armstrong. Hans person har brakt sykkelsportens popularitet over i en ny dimensjon.

Sammen med sitt lojale mannskap viste han viktigheten av et godt sammensatt lag. Forskjellen fra Columbia, Garmin og Cervelo er at alt dreide seg om Armstrong.

Det Armstrong ikke hadde som prioritet var heller ikke lagets fokus.

Columbia, Garmin og Cervelo satser i stede på bredden i laget og er offensive i alle ritt.

Nå er Armstrong tilbake. Klarer texaneren å komme tilbake der han var? Klarer han å skape et like sterkt lag?

Sannsynligvis ikke i Astana. Det kasakhstanske laget vil i stede fungere som et springbrett for Armstrongs comeback til sykkelsporten. Armstrong har allerede uttalt at han ønsker å skape sitt eget lag.

Dermed kan nok et engelskspråklig storlag være på vei for å dominere sporten.