Hjelperytteren som ble konge i Belgia!

Stijn Devolder klarte det alle belgiske sykkelryttere drømmer om.

Ved å vinne det 265 km lange Flandern Rundt er han sikret en plass i den lange og stolte belgiske sykkelhistorien. I tillegg til å vinne rittet, ble det også en spesiell seier for den belgiske sykkelfansen. Ikke bare var det en belgisk vinner, men han er også belgisk mester i landeveissykling og dermed bærer av den belgiske mesterskapstrøyen.

StiinSeier i Flandern rundt som belgisk mester har en magisk sus over seg i det sykkelgale Belgia. Når Devolder underveis i tillegg gjorde en manns jobb som ”tjener” for sin kaptein Tom Boonen, så går han rett inn i alle sykkelentusiasters hjerter.

Devolder vant etter en maktdemonstrasjon som satte kaptein Tom Boonen i sjakk. Gjennom hele rittet viste Devolder seg som en lojal og oppofrende hjelperytter helt etter boken. Alt han leverte av innsats var til fordelen for sin kaptein i det råsterke Quickstep-laget.

Han var der for å skjerme Boonen for vind og for å slite ut Boonen sine konkurrenter. Det klarte han, men med en slik iver at ”Tornado Tom” aldri slapp til…

Dermed har vi nok en gang sett at Quickstep serverer så sterke hjelperyttere til Boonen at han ikke klarer å slå dem! Det samme så vi da Boonen aldri klarte å passere Geert Steegmans under et spurtopptrekk Steegmans gjorde under en fjorårets Tour de France. Steegmans var så sterk at Boonen aldri klarte å passere og dermed måtte ta til takke med å bli nummer to. Allikevel ser det ut til at Quickstep bevarer en sterk lagmoral hvor seier til laget er det viktigste. Det virker også som om Tom Boonen bevarer en ydmyk og sympatisk holdning overfor sine lagkamerater de gangene de overraskende setter han i skyggen. Ikke alle med oppnådd stjernestatus klarer å vise en slik egenskap…

Kurt Asle Arvesen beviste igjen at han er i superform. I deler av rittet virket Kurt Asle til å være satt håpløst ut på sidelinjen. Allikevel klarte han å bevare roen og komme seg tilbake i tetkampen i avslutningen av rittet. Arvesen beskriver rittet som det hardeste han har vært igjennom i sin karriere. Sannsynligvis viste han også en av sine beste og mest solide prestasjoner som sykkelrytter. Topp ti i et blodslit som Flandern rundt henger svært høyt for en med kjennskap til sykkelsport.

Thor Hushovd så ut til å gjøre et nærmest prefekt ritt store deler av dagen. Uten synlig støtte fra sitt lag klarte han gjennom hele rittet å holde seg utmerket plassert inn i de brutale brusteinsbakkene. Det mangler så lite før Thor er med å kunne kjempe helt i toppen av resultatlisten i Flandern når han viser så solid styrke underveis.

Dessverre var det enda en gang et spørsmål om næring på slutten som ble det avgjørende. I den stupbratte og brusteinsbelagte Muuren, femten kilometer før mål var det dessverre slutt på de nødvendige kreftene som må til for å pine seg over med teten.

Thor bør allikevel se optimistisk fremover. Onsdag får han en ny sjanse i Gent- Wewelgem. Et ritt han vant for to år siden. Deretter kommer ”helvete i nord”, Paris – Roubaix, hvor Thor er en naturlig kandidat til en plass helt øverst på resultatlisten.

De neste dagene handler derfor om å mobilisere psykisk og hente seg fysisk, for nye manndomsprøver er bare et par dager unna.