Flaut å bli sendt hjem

I går ble to av syklingens store profiler sendt hjem fra Vuelta a Espana. For å ha drukket og vært for sent i seng. Altså ”vært på byen”. Graden av ”albansk festaften” Andy Schleck og Stuart O`Grady hadde gjennomført er uklart, men at Bjarne Riis og ledelsen i laget syntes lite om atferden ble tydelig, de ble sendt hjem begge to.

Jeg ble oppringt av en rekke journalister som forhørte seg om hjemsendelse var for streng reaksjon. ”Det ville jo gå ut over de andre på laget”, var et vanlig spørsmål. Selvfølgelig er dette lite gunstig for, ikke minst, Frank Schleck som har realistiske ambisjoner om å vinne rittet, et av de viktigste på sykkelkalenderen. I så fall hans første seier i en stor Tour. ”So what”?

Team Saxobank er vel det laget som, i flere år, har jobbet mest systematisk med å utvikle en målrettet samspillskultur i laget. Det er nemlig et lag det dreier seg om, og alle som følger sykkelsporten vet at det er lite sannsynlig at en rytter kan vinne et av de tre store etapperittene uten et velfungerende lag i ryggen. Laget har et felles mål, og for Saxobank i dette rittet, er det felles målet at Franck Schleck skal vinne hele greia. I så fall en god trøst etter det uheldige kravebeinsbruddet i Tour de France.

Det er frivillig å være på et lag, men har en først valgt å være der, følger det med noen forpliktelser. Du kan altså ikke bare være på laget når det passer deg selv. Limet i laget er en forankret felles kultur, som igjen sier noe om hvordan laget ønsker å oppfattes av samarbeidspartnere, konkurrenter, media osv. Og, hvordan det skal være å jobbe i laget. Limet er gjerne konkretisert i et sett med verdier som skal synliggjøre kulturen, og som også skal brukes aktivt for å bedre denne, og dermed bidra til bedre resultater. Saxobank, og før det CSC, har jobbet meget aktivt med verdigrunnlaget i mange år. Ved lagbyggingssamlinger før sesongen, ved prosesser gjennom sesongen, og ved assistanse av organisasjonsutvikler. Følgende verdier er lagets fundament:

Communication

Loyalty

Commitment

Respect.

Lillebror Schleck og veteranen fra Australia brøt flere av disse. ”Det spiller ikke særlig rolle, vi skal jo kjøre for et annet lag neste år”, har de kanskje sagt? Umodent, de håver inn millioner i årslønn for å levere, da bør de også ha fokus på positive bidrag til utvikling av lagets kultur.

Verdier har ingen betydning hvis det ikke hefter konsekvenser ved brudd på verdiene. Bjarne Riis tok tak, og viste tydelig ledelse. Hva ville skjedd hvis han ikke så gjorde? Det samme ville skjedd senere, vær sikker.

Noen som husker hva rektor på Ullern videregående skole gjorde? Han som sterkt bidro til å heve skolen fra en av de dårlige til en av de beste. Ved å bruke verdier og sammspillregler aktivt, både for elever og lærere, med konksevenser. Tydelighet ble belønnet med gode resultater. Det samme gjelder i internasjonal toppidrett. Lykke til Frank Schleck, du blir sørgelig alene i fjellene, men kanskje går det likevel?