Kurt eller ikke i VM

Først av alt en skikkelig honnør til Aleksander Kristoff, han har taklet sitt første proffår på en flott måte. Innsatsen i Hamburg for 1 ½ uke var strålende!!!!!!!!!!!!!!!

Og, viser at han blir en mann å regne med blant de aller beste spurterne i verden.

Så var det VM, og Kurt Asle eller ikke på laget. Det er sikkert gode argumenter for begge deler. Men, avgjørende for å lykkes i VM er å ha et lag som er bygget opp slik at sannsynligheten øker for at den aller beste i en avslutningsfase lykkes maksimalt. Det krever at laget har i seg flere spissferdigheter, ikke minst kjørestyrke er avgjørende for at avslutterne skal spilles gode i finalen. Norge har, de siste årene, manglet denne ferdigheten i et VM – lag. I de siste OL/VM- rittene, de siste 6-7 utgavene, er det kun Kurt Asle som har kjørt så sterkt at han har vært med i finalen. I Bejing, hvor landslagledelsen hadde en dårlig planlegging av døgn- og klimatilpasningen, maket Kurt å være med ut på siste runden, og også i fjor i VM, som rekonvalesent. De andre var i dusjen eller blåst av før de store lettet på rumpa de få siste milene. Begge ganger, som også tidligere år.

Kurt Asle har vært med lenge, han er smart, gjør jobben sin, og er, slik jeg kjenner ham etter mange, mange år, en mester i å komme i form når han er motivert for det. Sier han at han vil være i form til VM, så er han det. Og, da har ingen i Norge samme kjørestyrke i topp internasjonalt selskap når det går så det uler på slutten. Jeg vet det er unge på gang, at Lars Petter og Fredrik har gjort mange gode ritt, men de er fremdeles et steg fram til de sterkeste. Det er plass til tre fra Norge i år, da er det avgjørende å være god på analysen, et lag må da ha i seg flest mulig at de egenskapene/ferdighetene som er nødvendig for å øke «skåringsmulighetene». Med referanse til fotballspråket, spissene skårer ytterst sjelden hvis ikke en midtbanespiller legger lissepasningen. Nå blir rytterne på det norske laget veldig lite. Hvem skal ned i bukken å kjøre inn bruddene? Siden Kristoff er sistemann på laget, antar jeg at Thor og Edvald er tiltenkt avslutterrollen. Da er det midtbanerollen Aleksander skal fylle, nemlig sliterens. Eller regner Kjærgård med at alle de norske skal «slepe seg» taktisk med tilslutt. Det er jo en mulighet, og ganske så feigt.

Jeg regner med at Kjærgaard har spurt Kurt Asle om han tror han vil være i godt nok slag til å fylle hjelperytterollen, en rolle han kan bedre enn noen, og har utført til toppkarakter for flere av verdens beste syklister. Jeg er også opptatt av at norsk sykkel nå dyrker spissferdighetene til Aleksander Kristoff, de er ikke hjelperytterens. Han kan bli av de ypperste i verden i spurtrollen. Det er vel ikke uten grunn av Drillo tar ut Christian Grindheim på midtbanen og Huseklepp som spiss? Selvfølgelig ikke, det kreves forkjellige ferdigheter og egenskaper i hver av de to rollene.

Kurt Asle kommer igjen, så det griner, vær klar over det!