Kan de klare å slå ut Manchester United?

FØRSTE KAMP: Det intense møtet på Camp Nou endte 2-2 Nå er alt åpent før returkampen på Old Trafford. Foto: AFP

Barcelona har endelig begynt å matche prestasjonene med deres eksepsjonelle resultater i LaLiga. Men vil det være nok til å ta seg av et like gjenoppstått Manchester United på Old Trafford?

I den første kampen på Camp Nou møtte de på en utfordring som e ikke har kjent på en stund. Det er 2-2 før den avgjørende kampen i England.

For inntil en måned siden smigret resultatene deres såpass at de nesten kunne lure. Nå er de fortsatt ikke helt ferdige, men de er tydelig på vei i riktig retning.

I deres siste ligakamp mot Villarreal, som ikke var en anstrengelse for noen, viste Barcelona at progresjonen under Xavi fortsetter.

Barcelona-treneren har vært veldig fornøyd med måten de har forsvart seg i boksen, samtidig som de opprettholder høyt press og viser masse intensitet når de ikke har ballen.

Defensivt kunne ikke Xavi håpet på noe bedre fra laget. Hver og en har vært overbevist om at de må sette inn et ekstra gir i den mindre glamorøse, om ikke den viktigste, enden av banen.

Og når du har spillere som Lewandowski og de Jong gjør det, så er det ingen overraskelse at alle andre gjør det.

Mest imponerende er det hvordan Xavis Barcelona sporer tilbake, ikke bare med tempo, men også i antall, og det er grunnen til at de bare har sluppet syv mål i ligaen, som er det lavaste av noen lag i noen liga i Europa.

Det er et gammelt ordtak som sier at mens angrep vinner kamper, er det forsvar som titler, og ved syv anledninger – en tredjedel av alle kampene spilt i ligaen denne sesongen, har ett mål og en «clean sheet» vært nok for Barcelona å vinne.

I bunn og grunn er det et lag som har klart å endelig bli til den ideen Xavi hadde. Et lag som er besatt av å spille mer direkte fotball, bortsett fra at mangelen på synkronisering mellom manageren sa og det vi faktisk så fra hans lag tidligere gjorde oss litt forvirret.

Ganske tydelig har han nå innsett at for å slå lag som forsvarer seg dypt, må man reagere veldig raskt når man har ballen og unngå lange baller selv om sporadiske langpasninger bakfra lar seg gjøre av og til.

De har ikke lenger en Gerard Pique-spiller som er komfortabel med ballen, men med Christensen, Kounde og Araujo leverer de ballen så raskt de kan til midtbanen.

Når de angriper, så gjør de det i et 3-4-3-system som gjør at Kounde blir med som stopper, mens Balde eller Alba på venstrebacken nyter frihet på siden.

På midtbanen er Gavi, de Jong og Pedri de klare førstevalgene nå, og med Busquets ute i den første kampen har Franck Kessié blitt en brukbar erstatter i den viktige midtbaneposisjonen.

Kessié legger til litt dynamikk og fysikk i det området av banen, noe jeg fremdeles mener Barcelona mangler litt på. Manchester United kan være laget som avslører de manglene fordi intensiteten til ten Hags lag er kanskje ett hakk eller to over Barcelona.

Gavi er utrettelig i sin innsats og hjelper til hvor han kan på banen og kjemper hardt for å få tilbake ballen når laget mister den.

Hvis Barcelona har et problem, så er det kanskje fremover der det er overavhengige av to spillere.

Pedri har funnet frem scoringsskoene med åtte mål så langt denne sesong, og Barcelona ser endelig ut til å funnet den målscorende midtbanespilleren de ønsket seg, selv om han dessverre er den eneste som gjør det.

Lewandowski vil alltid score, men han er den eneste i Barcelona som garanterer det. Han kan erstattes av Ansu Fati eller Ferran Torres som nummer ni, men det gir åpenbart ikke samme effekt. Pedri på den andre siden har vist seg å være uerstattelig.

Foran skaper de egentlig ikke nok, og til å være ett topplag så er de litt tannløse. Med Dembele skadet er det Raphinha sitt ansvar å tre frem og vise jevnlig hvor god han kan være.

Han er Barcelonas eneste ving av den grunnen at Xavi ikke er noen stor fan av å ha to rendyrkede vinger, fordi han innser at det blir vanskelig for dem fordi de må vente så lenge på å få ballen.

De fleste lag har også nå mestret teknikken med å forsvare seg mot to vinger.

Men nå ser vi i det minste et Barcelona-lag som når de leder kan dominere kampene mye bedre enn det de pleide å gjøre. De er rett og slett lykkelige med ballbesittelse og blir bedre uke for uke.

Har de forbedret seg nok til å klare å stå i utfordringen som venter i Manchester United på bortebane? Jeg tror ikke det, i alle fall ikke over to kamper, men vi vil snart finne det ut.