Nå lukter det svidd av Barcelona

SNUSER PÅ GULL: Barcelona har en luke på åtte poeng i LaLiga. Foto: AP

Over lang tid har Barcelona-trener Xavi sagt at dette Barcelona-laget er et lag under konstruksjon, et prosjekt under utvikling. Mot Sevilla i forrige uke, spesielt i andre omgang, viste han at laget nærmer seg der de ønsker å være.

De har endelig begynt å gå fra å være et hovedsakelig defensivt lag til et som viser mer kontinuitet i angrep. Det er nøkkelen til suksessen de har nå.

Men frem til nå har har laget sendt ut blandende signaler.

Som at de er det beste forsvaret i ligaen – milevis foran de andre. De har bare sluppet inn sju mål, og de nest beste, Real Madrid, Atlético og Villarreal står med 17 baklengs. Dette er et lag som slapp inn tolv mål i seks Champions League-kamper da de røk ut av turneringen og gikk inn i Europa League.

Ter Stegen har vært en viktig del av grunnmuren Barcelona har bygget med ikke mindre enn 15 «clean sheets» på 20 ligakamper – svimlende 75 prosent.

Akkurat like viktig som at mentaliteten har endret seg og at alle jobber hardt for hverandres beste. Mot Betis i det 74. minuttet mistet Barcelona ballen etter en corner, og da ble det kontret hurtig. Men da Betis hadde kommet seg til motsatt side av banen ble det overmannet av Barcelona-spillerne som hadde løpt hjem for å rette opp feilene.

Det var en form for innsats som fikk Xavi til å si «dette gjorde at jeg fikk gåsehud».

En positiv holdning er ikke alt du trenger men det er tydeligvis noe av de viktigste, akkurat som energien til ungdommen som har gjort at mer erfarne spillere som Alba, Christensen og Araujo viser hvor gode de faktisk er.

Det utrettelige arbeidet til spillere som Gavi og Pedri gjorde at de klarte å håndtere tapet av kaptein Sergio Busquets som måtte tidlig ut med skade, og da gikk Frenkie de Jong inn til hans posisjon. Franck Kessié kom innpå, og spilte hans klart beste kamp for klubben.

Defensivt ser alle ut til å vite hva jobben deres er selv om oppbygningen av angrep har gått veldig tregt og de har stolt for mye på at ballen etter hvert skulle ende hos de fantastiske føttene – eller hodet – til målmaskinen Robert Lewandowski.

Men mot Sevilla viste de at de har enda mer i verktøykassa da nesten alt falt på plass.

Det første målet var et slags déjà vu til gode, gamle dager. Raphinha fant Kessié som ventet til det perfekte øyeblikket før han slapp en herlig og følsom ball til Jordi Alba som sendte Barca i ledelsen. Et mål som var typisk for klubbens storhetstid og beviser at Barcelona blir bedre kamp for kamp.

HALTET: Franck Kessié har ikke ikke overbevist i Barcelona enda. Foto: AFP.

Det er tre spillere som fortjener en ekstra oppmerksomhet.

Frem til nå har Kessié sett litt treg ut, det har vært tungvint og han har manglet selvtillit. Man har følt helt til nå at at verken han eller lagkameratene har sett på han som en som hører hjemme i lagoppstillingen. Hans prestasjon har vist alle, og ikke minst seg selv, at han har mye å tilby dette laget.

Jordi Albas situasjon er veldig interessant. Mange, inkludert tidligere Barcelona-back Albert Ferrer som jeg jobbet sammen med, mener at Alba fortsatt er klubbens beste venstreback.

Alba tilbyr så mye i form av å ta seg av presset samtidig som han kan bli avslørt når han skal returnere bakover. Innleggene ser mer ut som presise pasninger enn å være de mest spektakulære, og for å muntre han enda mer opp har han lagt til nok et mål i samlingen sin.

Hans erfaring for et Barcelona-lag som presser så høyt henter ballen igjen så kjapt gjør at han kan være til en enorm hjelp ved å bruke hele flanken for seg selv, og la Gavi komme inn og spille mellom linjene.

Akkurat nå er han andremann i køen på den plassen bak Balde, som mistet kampen på grunn av sykdom, en situasjon skapt like mye av banen som på.

Hele problemet handler om penger, og den høye lønningen som Alba innkrever er i direkte kontrast til Balde som er blant de med lavest lønn for førstelaget.

Barcelona ønsker at han skal gå – selv om det er en lang vei for Xavi gjør det – selv om den harde realiteten de befinner seg i har gjort at mange av Xavis sportslige valg har vært påvirket av den økonomiske situasjonen til klubben.

Sagt på spissen er det mer økonomisk fornuftig for Xavi å gjøre Balde til sitt førstevalg som venstreback.

Ingen vet dette bedre enn Alba selv, og nå skjønner han at i motsetning til tidligere så er det ikke lenger nok for ham å la fotballen gjøre jobben. Nylig har han for første gang i karrieren hyret et PR-byrå for å bygge ham opp som en karakter, fordi han vet at han på et tidspunkt vet at han må prestere for klubben.

FØRSTE- ELLER ANDREVALG? Jordi Alba har fått solid konkurranse på venstrebacken. Foto: AFP

Det neste åpenbaringen var Raphinha. Det var hans pasning til Kessié som satt opp Albas mål, og så fikk han en assist og til slutt scoret selv.

Han har nå scoret seks mål og hatt åtte assister i alle turneringer denne sesongen som mer eller mindre ligger på standarden han alltid har hatt. Samtidig forteller ikke det historien om denne sesongen som handler om mangel på selvtillit som har gjort han slite.

Han kostet rundt 58 millioner pund pluss sju millioner i ulike klausuler og tillegg og frem til forrige helg hadde han ikke vist seg fra sin beste side.

Xavi visste dette og han har prøvd å bygge opp selvtilliten ved å se gamle videoer av ham i Leeds, og så forteller at han kan og bør gjøre det bedre.

Problemet han har er at han i Leeds ville mottatt ballen med plass foran ham, mens i Barcelona som en ving må han vente bredt på ballen, og når han endelig får den må han utmanøvrere tre eller fire forsvarsspillere.

Det er vanskelig for kantspillere, og bare Neymar, Vinicius og delvis Dembele har jevnlig suksess med akkurat dette.

Raphinha trenger å lære at han må bytte på å motta ballen i beina med å ta løp i bakrom, noe han ikke gjorde i 1. omgang men etter pausen gjorde han det med gode resultater.

Det hjalp at Acuna var skadet og måtte bli byttet ut, men alt i alt var det hans beste prestasjon på et vis.

Han vet at når ballen kommer fra venstresiden må han være i boksen nær bakre stolpe eller rundt straffemerket hvor han var da han scoret målet sitt.

Foruten Busquets sin skade var det en perfekt dag for Barcelona mot et superkonservativt Sevilla, og Rakitic var den første til å innrømme at på slutten av kampen måtte de være modigere.

De har utvilsomt spillerne til å være tøffere, men Sampaoli viste nok en gang hvor varsom han er når han kommer opp mot storlag.

En 5-4-1-formasjon med Rakitic som den mest offensive ville aldri skape en voldsom trussel til dette Barcelona-laget.

I tillegg til det er de forvirrende meldingene som er sendt ut med stakkarslige Joan Jordán som klødde seg i hodet da han fikk instruksjoner på en lapp og brukte flere minutter på å prøve å tyde hva som sto da kampen allerede var tapt.

Til og med den eneste dårlige nyheten for Barcelona kan være en åpenbaring. Fraværet av Busquets kan være den perfekte muligheten til å teste ut hvordan de skal forme startelleveren neste sesong når spilleren har dratt til Inter Miami. Til tross for at Xavi ville likt at Busquets skulle bli, har han allerede bestemt seg for å spille i MLS.

Barcelona har fortsatt tid på seg til å planlegge en fremtid uten en av de beste defensive midtbanespillerne som noen sine har spilt på laget.