Det skulle bli stille og rolig, men nå er Barcelona på desperat spillerjakt

HEKTISK? Det så lenge ut til å bli svært rolig for Xavi og Barcelona, men en skade har endret alt. Foto: AP.

Med strenge Financial Fair Play-regler som skal hjelpe spanske fotballklubber fra å gå på økonomiske kriser, ser det ut som et svært stille januarvindu i LaLiga. Ikke en gang Barcelona eller Real Madrid hadde noen intensjon om å kjøpe nye spillere.

Reglene som er på plass skal hjelpe klubbene til å redusere gjelden, og gjør samtidig at klubbene tenker seg om to ganger før de kjøper spillere de kanskje ikke har råd til å beholde.

Real Madrid går for øyeblikket gjennom en overgangsperiode som skal gi flere minutter til yngre spillere med mindre erfaring (selv om noen er Champions League-mestre allerede), og litt etter litt gi dem større plass i laget. Rodrygo, Ceballos og Camavinga er beviser på det, hvor Carlo Ancelottis eksperiment med den unge franskmannen på venstrebacken mot Atlético og Real Sociedad ser ut til å ha betalt seg.

Det er normalt sett ikke et vindu de bruker uansett, og når klubben kommer til å se på Erling Haaland på slutten av neste sesong, er planen til Real Madrid nå å finne en nummer ni på kort sikt, og ser på å hente inn Jude Bellingham etter hvert.

En nummer ni som skal gjøre jobben som kreves for et år, eller hvis de føler Benzema kan være på topp i en sesong til. Rodrygo, med måten han kobles opp i en sentral posisjon, driver med ballen og skyver fremover blir mer som Benzema for hver kamp.

Ser svært ubalansert ut

I Barcelona trodde Xavi at han ville ha muligheten til å kjøpe spillere, men alle har tenkt at det skipet har seilt av gårde for lengst.

Men: Ousmane Dembele ble skadet i helgen, og er ute i rundt en måned. Jeg har fått vite at Barcelona mandag kveld bestemte seg for å se etter en ny ving som kan komme på lån ut sesongen. Samtidig har de nesten ikke handlingsrom til å hente noen, men de skal gi det et forsøk det siste døgnet av overgangsvinduet.

Som ting står seg nå har han tilgjengelig to keepere, ni forsvarere, fem midtbanespillere og fire spisser. Mens Laporta (Barcelona-presidenten) beskriver den økonomiske situasjonen som «sunn», påvirker den manglende muligheten til å hente inn spillere det som skjer på banen.

Xavi ville ikke miste noen da Pique la opp, Memphis har blitt solgt for 3 millioner euro + 1 million euro til Atlético, Hector Bellerin kan være på vei ut, og Xavi tenker at ikke ungguttene, så gode som de utvilsomt er – som Pablo Torre, Angel Alarco eller Chadi Riad er klare for det neste steget.

For å komplisere det hele ytterligere, så betyr den finansielle situasjonen at spillere som Gavi og Balde fortsatt er under kontrakt med B-laget, og klubben kan bare bruke fire reservelagsspillere samtidig.

Pablo Torre på bare 19 år er en veldig spennende spiller som Barcelona kjøpte fra Racing Santander. En typisk Barcelona-midtbanespiller som Pedri, som trenger minutter hvis han skal få ut hele potensialet.

Barcelona vil prøve å få låne ham ut til en klubb som Villarreal, Valencia, Almeria eller Celta. Han ender nok opp i en klubb som er forberedt på å gi han mest spilletid.

Utad ser dette Barcelona-laget ut som et svært ubalansert lag. De har ingen naturlige reserver for Busquets eller Lewandowski. Koundé blir brukt på høyrebacken som betyr at det bare er tre stoppere tilgjengelige som betyr at Marcos Alonso, som er en venstreback, må noen ganger vå vikariere på stopperplass.

Med Dembele som er skadet er det bare fire angrepsspillere for tre posisjoner og han har bare fem midtbanespillere, noe som blir et lite antall når Xavi liker å bruke fire av dem.

Potensielt sett er laget ungt og veldig lovende, men det hjelper ikke på planene som er lagt på klubbkontorene, for klubben trenger en haug med avgjørende spillere, som ikke er tilgjengelig i markedet.

TIL SPANIA? Bryan Gil kan bli hentet til Sevilla før vinduet stenger. Foto: Pa Photos

Kan bli hektisk for Sevilla og Atlético

Sevilla håper å få på plass Bryan Gil, og har allerede fått inn den senegalesiske midtbanespilleren Papa Gueye fra Marseille.

Jorge Sampaoli håper 24-åringen, som han jobbet tett med som Marseille-trener, skal gi mer styrke og duellkraft. Gueye kjenner Sampaoli veldig godt, og han var en nøkkel for å få ham til å komme til Sevilla. Han har hatt en slags lederrolle, men han trengte likevel flere minutter med spilletid. Det er ingen bedre destinasjon for ham enn å møte treneren som fikk ut det beste av ham.

Avtalen inkluderer en kjøpsopsjon for rett under ti millioner euro.

Villarreal håpet på å selge Senegal-spiss Nicolas Jackson til Bournemouth for rundt 250 millioner kroner, men det blir det ingenting av etter en skade som var verre enn ventet.

Kun 21 år gammel er Jackson en spiller med et voldsomt potensial. Kraftfull, en som beveger seg smart, men som trenger å bli litt roligere for å ta ham til det neste nivået.

Skaden gjør at Bournemouth har trukket seg fra avtalen, som igjen betyr at planene for å signere Ayoze Perez, også har falt igjennom. Spissen vil dermed kanskje heller dra til Real Betis, som igjen kan føre Loren til Las Palmas.

En god nyhet for klubben er at den engelsk-fødte chileneren Brad Brererton-Diaz kommer i sommer fra Blackburn, hvor han har scoret for gøy.

Brereton har signert en før-kontrakt med klubben tross interesse fra flere Premier League-klubber som West Ham, Everton og Leeds.

Tilbake til det som kanskje var den største avtalen i vinduet: Memphis fra Barcelona til Atlético.

Både Diego Simeone og Antoine Greizmann har sagt det er mange likhetstrekk mellom Depay og tidligere Atlético-stjerne Diego Costa.

Faktisk var Griezmann veldig giret på å få nederlenderen til klubben, som hadde en kort periode sammen i Barcelona.

Akkurat som Costa før ham er han en spiller som er god til å holde ballen oppe, bevege seg til venstre og og linke sammen med midtbanen. Nå skal han prøve å få frem den fysiske skarpheten, og klarer han det kan han bli en veldig bra mann for Atlético.

Hans ankomst faller sammen med det Simeone har prøvd å gjøre helt siden VM, som er å ha flere midtbanespillere, mer kontroll og å skape et lag som angriper sammen. Slik vil ham ta laget fremover.

Mens vi alle spekulerer om hans fremtid, prøver han å skape en spillestil som kan bli forsvart av de høye herrer i klubben, selv om det kanskje ikke er måten Simeone egentlig vil spille på.

Realiteten er at han dessverre ikke har slike spillere som han hadde i 2014.

Saul Niguez kan forsvinne til Valencia for eksempel, hvor lønnsforhandlingene drar ut, som er enklere sagt enn gjort, fordi Saul har en stor lønning for øyeblikket.

Det er ikke lenge siden han så ut som han kunne bli en av de beste midtbanespillerne i Europa, men allsidigheten har vist seg å være hans verste fiende, fordi han ikke klarer å skinne i noen posisjoner.

Det som er mest interessant hos Atlético er at spillerne de får er angripere når det de trenger er høyreback som kan konkurrere mot Nahuel Molina som har spilt mer enn 2500 minutter for klubben og Argentina denne sesongen.

L’Equipe hevder å vite at klubben nærmer seg Jonathan Clauss hos Marseille som blir ansett som en av de beste backene i Ligue 1.

Avisen skriver at Atlético har kommet opp med en plan om å ta forsvarsspilleren på lån med en kjøpsopsjon på 9 millioner euro som skal oppgradere høyresiden, noe som gjør at Marcos Llorente kan spille høyere i banen.

Om Marseille vil kvitte seg med en spiller de hentet så sent som forrige sommer er en annen sak.