Barcelona i krisestemning

TEMPERATUR: Det kommer til å bli et hett oppgjør mellom Real Madrid og Barcelona. Foto: Reuters.

Ved første øyekast er det for vanskelig å peke ut favoritt ved denne helgens El Clásico med begge lagene på topp etter å ha bare mistet to poeng av 24 mulige.

Men prestasjoner og statistikker kan være villedende og vi trenger bare å ta en titt på begge lags prestasjoner i Champions League denne uken for å skjønne at dette blir kanskje blir en kamp for det ene laget enn det tabellen vil vise.

Real Madrid dro til Warszawa for å møte Shaktar Donetsk med ni poeng allerede i banken og muligens en grad av selvtilfredshet. Dette Real Madrid-laget har vist at de kan bli tatt med buksene nede når de er avslappende i tilnærmingen.

Det ukrainske laget ledet frem til de siste sekundene av kampen da stopper Rüdigers heading i siste minutt sikret ett poeng for gjestene sammen med et hode som trengte 20 sting som holder ham ute av søndagens kamp.

I mellomtiden samlet Xavi styrkene for deres enormt viktige «cupfinale» – hans ord- mot Inter på et utsolgt Camp Nou.

Og i 45 minutter gikk alt etter planen.

Barcelona prøvde å presse høyt, de skøyt fra utsiden av boksen, og kontrollerte kampen hvor spillere fant hverandre som kulminerte i et fint mål etter kombinasjon av Raphinha og Sergio Roberto som Ousmane Dembele satt i mål.

Pause. 1-0, og halve jobben var gjort.

Så falt hjulene av.

Fra det øyeblikket fem minutter ute i 2. omgang da Piqué så ut til å glemme at han var en forsvarer og tillot Nicola Barella inn i blindsonen og utligne, ble en ordentlig prestasjon forvandlet til en uorganisert og kaotisk kamp som gikk fra boks til boks.

MÅ SLÅ TILBAKE: Xavi og Barcelona har en formidabel oppgave foran seg. Foto: AFP

Barcelona, som var nede i knestående i forsvar, hadde aldri mannskapet til å ha fart og styrken som kreves i en slik kamp som Araujo og Kounde ville bidratt med.

De ville nesten garantert vunnet med de på laget. I stedet så vi det gå fra en nøyaktig førsteomgang til en komplett dårlig andreomgang som så ut som et «fotball-selvmord».

Takket være at ter Stegen var på ball, som han har vært store deler av sesongen, gjorde to solide redninger som sørget for at exiten ikke ble formalisert der og da.

3-3 må ha føltes som et nederlag, samtidig som det bare for en utsettelse av det uunngåelige.

Inter trenger bare å slå Viktoria Plzen som så langt har sluppet inn 16 mål på fire kamper på San Siro for å forsikre seg at Barcelona ikke kvalifiserer seg til utslagsrundene for det andre året på rad.

Statistikken viser at Barcelona bare har sluppet inn ett mål og har holdt nullen de siste seks kampene. En annen side av saken er at dette har skjedd mot lag som Elche, Mallorca, Cadiz og Valladolid, som ikke akkurat er målmaskiner.

Turneringer som Champions League viser hva som kan skje når de store gutta prøve å krasje festen. Det har blitt syv baklengs på Barcelona i turneringen. Nå venter Real Madrid – en større test får de ikke.

Det som bekymrer mest er inntrykket alle har av Xavis nye plan for gjenfødte Barcelona. Det er knapt på steg 1, halvveis ved grunnkurset, og ventende er et Real Madrid-lag som fant seg selv flere år siden, og vet hvordan de skal heve nivået når det virkelig gjelder.

Det vi har nå er et Barcelona som bare gjør det Xavi ønsker i 45 minutter. Et lag som ser bra ut helt til ting blir vanskelig, og laget får det ikke til å stemme.

Champions League har vist oss at dette Barcelona-laget ikke tilpasser seg tilstrekkelig motangrep fra motstanderne. De kan forsvare seg når de kontrollerer kampen, men ikke når det blir et boks-til-boks-spill.

Og når det kommer til hurtig kontringsfotball, er det få bedre lag enn Real Madrid.

Det er ingen grunn til å anta annet enn at Real Madrid vil stå høyt og vente til Barcelona mister ballen og så kontre på den måten bare de kan.

Med Benzema, Vinicius, og muligens Rodrygo på topp, sammen med en midtbanekonstellasjon med Kroos, Modric og Valverde som kan sette sammen kontringer, vil gjøre det fryktinngytende for det skadeherjete Barcelona.

Samtidig har Real Madrid Eder Militao, som mistet tirsdagens Champions League-kamp og er utvilsomt en av de beste forsvarerne i verden for øyeblikket.

Han er sterk, fysisk, rask, farlig å dødballer, og resolutt i forsvar. Mens Barcelonas forsvarsmangle rhar kostet dem dyrt, så har Real Madrid enten Alaba eller Nacho å hente inn og dermed minske savnet etter Rüdiger.

For Barcelona, søndagens kamp kan være den neste lærekurven nå som de sliter med å finne en identitet. Det kan bli en humpete reise.

Hvis alt går galt vil fans og media begynne å bli rastløse. De første til å bli kritisert er spillerne, sannsynligvis den eldre garde som Gerard Piqué og Sergio Busquets som har opplevd så mye i fortiden men som nå blir ansett av mange til å ikke være gode nok lengre.

Ikke langt bak dem vil Xavi selv, som er katalaner og Barcelona-skatt, vil nok bli rippet opp i, men bare frem til et punkt der folk spør hvorfor han ikke får det beste ut av den nye stallen som har kostet 145 millioner euro.

Til sist men ikke minst, Joan Laportas salg av mange deler av klubben for å finansiere gjenfødselen til nye Barcelona vil også bli diskutert hvis Barcelona ikke er på vei mot rett retning.