– Et feilaktig inntrykk har spredd seg om Ødegaard

Det er forståelig at Martin Ødegaard har bestemt seg for å få fart på karrieren sin under Mikel Artetas vinger i Arsenal. Men for Zinedine Zidanes Real Madrid er dette nok en skuffende dag.

Nordmannen kom tilbake til Real Madrid etter at laget ble slått ut av Manchester City i Champions League. Det var Zidanes ønske å få 22-åringen tilbake til Madrid, og Ødegaard hadde nok forventet seg mer tillit av franskmannen enn det han har fått.

Det har dessverre ikke blitt som han hadde håpet. Ødegaard startet de to første kampene i LaLiga, men i de seks siste kampene etter at han kom tilbake fra en muskelskade har han bare spilt fem minutter.

Det er et feilaktig inntrykk som har spredd seg om at Ødegaard har gitt opp for tidlig. Tidligere direktør og spiller i Real Madrid, Jorge Valdano, skriver i sin spalte i avisen El Pais at Ødegaard ikke har den nødvendige mentaliteten som skal til for å lykkes i Real Madrid.

Realiteten er selvfølgelig en helt annen. Sannheten er at han ønsket å bli i Real Sociedad i to sesonger. Han hadde vist talentet sitt i La Real og baskerne hadde elsket å beholde ham i enda en sesong. Da han ble kalt tilbake til Real Madrid, trodde han nok at han ville få en umiddelbar rolle på laget.

Tar man med i betraktningen Zidanes «track record» med noen av de yngre spillerne han har tilgjengelig – noe han fortsatt holder på med – er det tydelig at dersom Ødegaard skal utvikle seg som han selv vil, i hvert fall med dagens ledelse, er ikke Real Madrid det beste stedet for ham.

SE: B-laget – Ødegaard spesial i San Sebastian

Før i tiden hadde Zidane alltid en plan A og en plan B. Det var slik han vant ligaen i 2017, og det var slik han vant tre Mesterliga-titler. Hans reserveplan den gangen gikk imidlertid ikke ut på å bruke unggutter, men snarere en rekke etablerte, rutinerte spillere. Spillere som Alvaro Morata, James Rodriguez, Kovacic, Lucas Vazquez, kanskje med unntak av den unge Marco Asensio, som allerede hadde demonstrert at han hadde et veldig stort talent.

Da han returnerte til sin andre periode i klubben, var briefen Ødegaard mottak at klubben sto foran en re-sirkulering av det som raskt var i ferd med å bli en aldrende tropp. Målet var å transformere den til en stall som kombinerte yngre stjerner med erfarne spillere som sammen skulle ta klubben fremover.

Zidane har ikke utført noe av dette, i beste fall i veldig liten grad.

Tidligere Liverpool-kaptein Alan Hansen, nå fotballekspert, uttalte en gang de berømte ordene «you can’t win anything with kids», kort tid før Sir Alex Fergusons Class of 92 gikk hen og vant omtrent alt som var å vinne.

Hansen ble latterliggjort, urettferdig i mine øyne, fordi det han sa, kanskje bortsett fra ett ord, var helt korrekt. Det han mente å si, var at de ikke kunne vinne noe bare med «kids». Fordi laget som faktisk var godt forspent med en rekke yngre, talentfulle spillere, samtidig også inneholdt et utvalg av toppkvalitetsspillere som hjalp dem til å bli det storlaget de ble.

Det var denne modus operandi Real Madrid så etter i Zidane. Selv om slikt selvsagt tar tid, krever tålmodighet og en liten grad av planlegging, i tillegg til forståelsen av at for å bevege seg fremover, må man noen ganger gå til siden, kanskje til og med et steg tilbake.

Zidanes fokus er på her og nå, og som en konsekvens vil han alltid ty til veteranene når han er i en form for knipe. Typer som Modric, Casemiro, Benzema, Kroos, Carvajal og resten av kavaleriet rir inn for å fikse problemet, de store gutta ankommer festen for å ordne opp i problemene og sikre gjeninnføringen av normal drift.

Noe som er greit på kort sikt, selv om konsekvensen for klubben blir at en klubb som Alaves fint kan slås, uten at man på lengre sikt blir særlig oppmuntret av det. Konsekvensen av hans politikk blir at man, bortsett fra den gamle garde som er prøvd og testet, ender opp med en rekke toppspillere som enten er solgt (Sergio Reguilon til Spurs, Achraf Hakimi til Inter); spillere som er leid ut, som Dani Ceballos (Arsenal), Luka Jovic (Eintract Frankfurt), Brahim Diaz (AC Milan), eller spillere som fortsatt er der, men som rett ut står på stedet hvil (Valverde, Alvaro Odriozola, Rodrygo, Mariano Diaz og Vinícius Jnr.) fordi en manager er langt mer interessert i kortsiktige løsninger, enn han er på medium- til langtidsplaner og -løsninger.

Nå kan man føye Ødegaards navn til listen over spillere som er på utlån. Martin Ødegaard, akkurat som et hvert annet fantastisk talent som for tiden oppholder seg på Santiago Bernabeu, kan tilgis for å tenke at hans utvikling ikke er i nærheten av toppen av Zidanes prioriteringer i Madrid om dagen, derav også hans sterke ønske om å søke lykken andre steder.

Hans reaksjon er typisk for enhver talentfull 22-åring som lukter at han under det nåværende regimet ser mot seks nye måneder uten å få sjansene han selv føler han fortjener.

En som hadde vært bedre rustet til å utføre jobben Zidane nå ikke gjør, ville ha vært Santiago Solari. Han så dette komme da han ble vitne til det gradvise forfallet til tidligere storspillere som Isco og Marcelo, og i stedet stolte på spillere som Reguilon, Valverde eller Vinícius i løpet av sin korte karriere som hovedtrener.

Min forståelse av situasjonen er at Real Sociedad trodde de hadde en god sjanse til å hente Ødegaard tilbake til San Sebastian, men at det ikke passet Real Madrid særlig godt, ettersom de ser La Real som rivaler om en topp fire-plassering. Så tok Mikel Arteta telefonen som overbeviste Ødegaard om at Arsenal var rett stoppested for ham.

Hvis han er kommet til den konklusjonen, er det ganske åpenbart at han i den samtalen med Arteta ble fortalt at han vil få spilletid i klubben, og at han samtidig vil få mye ansvar i hendene på Emirates.

Emile Smith Rowe, som for øyeblikket er Arsenals kreative kraft i troppen, er ut og inn på grunn av skader. Uansett er han nok fortsatt for ung, selv om han nesten garantert er en fremtidig Arsenal-stjerne. For to måneder siden vurderte klubben faktisk å sende ham ut på lån for å sikre at han fortsatte sin utvikling.

Nå vil nok Ødegaard bli sett på som en import med en større garanti for kvalitet i leveringen. Arsenal vet at det ikke er noen klausul i kontrakten om kjøp, men de vil garantert føle at de er i pole position hvis Real Madrid bestemmer seg for å leie ham ut én sesong til.

Men det blir for fremtiden å avgjøre. Akkurat nå er mitt inntrykk at Zidane ikke er i Madrid neste sesong. Frem til da vil han fortsette å rotere troppen så mye som han kan, fullt klar over den utmattende sesongen alle klubber må takle. Zidane har gjort som han ble bedt om, en klubblegende som har vunnet trofeer, selv om den andre delen av hans tid som manager i klubben – ligagullet i fjor er et hederlig unntak – ikke har vært like suksessfull. Nå ser det ut til at en ny, ledende kraft trengs – hvis de kan finne den rette personen.

Det valget vil utvilsomt påvirke Ødegaards fremtid.