El Mundo-avsløringen – Det skitne spillet i Messi-kulissene

Den spanske avisen El Mundo har avslørt alle detaljene i Lionel Messis kontrakt med Barcelona, noe som minner om det gamle jødiske ordtaket “en halv sannhet er en hel løgn”.

Der Spiegel publiserte for mer enn tre år siden noen av detaljene i kontrakten Messi undertegnet med Barcelona i 2017. Men det El Mundo har klart, er å få tak i den fulle kontrakten, og det skal de gratuleres for.

Måten de har brukt det på, er en annen sak. Avisen er basert i Madrid og knyttet til høyreorienterte politikere. De benyttet informasjonen sin til å begå et karakterdrap på argentineren. Med overskriften “Den faraoniske kontrakten som får Barcelona til å gå konkurs”, hevder de altså at det er Messis kontrakt som har sørget for at Barcelona er i en stor økonomisk krise.

Det er selvfølgelig ikke sant, selv om Messi er fullstendig klar over det Winston Churchill en gang sa om at “en løgn sprer seg over halve verden, før sannheten har rukket å få buksene på”.

Så hva er egentlig sannheten her?

La oss se på konteksten. I 2016 hadde både klubben og spilleren blitt enige om å forlenge kontrakten, men samtalene ble ikke sluttført før i 2017 – rett etter at Neymar hadde dratt til Paris Saint-Germain. Lionel Messi hadde en utkjøpsklausul på 400 millioner euro, og Barcelona-ledelsen fryktet at den summen ikke var nok til å skremme vekk lag som Manchester City og Paris Saint-Germain. Josep Maria Bartomeu ønsket ikke å miste argentineren mens han var sjef for klubben, så hvorfor ikke gi ham en kontrakt som strekte seg til det neste presidentvalget? Messi, som var 30 år på det tidspunktet, la til en klausul i kontrakten som ga ham en mulighet til å forlate klubben hver sommer. Bartomeu presset på for at klausulen bare skulle gjelde for lag som ikke spilte i Europa, men det lot seg ikke gjøre.

Ifølge tallene som El Mundo viser (de er ikke blitt avkreftet av noen, siden de har tilgang til kontrakten. Mer om det senere), ville Messi mottatt 555 millioner euro over fire år, men bare dersom alle tilleggsklausulene ble utløst. Han har tjent 511 millioner i perioden 2017 til 2021, noe som tilsier 127,75 millioner euro brutto i året. Så kan man legge til en forlengelsesbonus på 115 millioner, i tillegg til 77 millioner i lojalitetsbonus, fordelt på to betalinger. Barcelona skylder for øvrig spilleren 63,5 millioner, som de ennå ikke har betalt ham.

Avisen har valgt å skylde på Messi, når det er ledelsen som har gjort dårlige valg. De har til stadighet forlenget kontrakter til spillere med en sum som er langt over deres markedsverdier, samtidig som at de ikke har hatt kontroll på inntektene. Lionel Messi har brakt klubben minst 800 millioner euro i inntekter de siste fire årene – det er det ingen som nevner. Det er en sum som det er vanskelig å regne på, men klubben har kalkulert med at de tjener mer når de har ham på laget. Det gjelder inntekter fra billetter, butikker, sponsorer, museer (det mest besøkte i Katalonia) og TV-rettigheter. Når laget er på pre-season-turer tjener de 20 priosent mer når han spiller, og over halvparten av draktene som selges er med navnet Messi bakpå.

Realiteten i Messi-avtalen er at hans lønn inntil nylig utgjorde omtrent 13,87 prosent av Barcelonas budsjett på 1000 millioner euro. I dagens klima generer Messi ene og alene en inntekt for Barcelona som er langt over den prosentandelen.

Messi har kanskje kostet klubben rundt 384 millioner euro, men det er verdt å huske på at spillere som Griezmann, Coutinho og Démbéle har kostet katalanerne rundt 440 millioner euro som følge av dårlig ledelse. Det er spillere som ikke har bidratt noe som helst både på og utenfor banen.

Argentinerens avtale gjør ham kanskje til den best betalte idrettsutøveren i verden, men jeg har ikke hørt om en pistol som rettes mot hodet til daværende Barcelona-president Josep Maria Bartomeu, som tross alt var der da kontrakten skulle signeres.

I de 104 årene før Messi kom til klubben, hadde Barcelona vunnet 16 LaLiga-titler, en Champions League-tittel og null klubb-VM. Etter at argentineren kom til klubben, har Barcelona vunnet LaLiga ti ganger, Champions League fire ganger og klubb-VM tre ganger.

Det som er mest uhyggelig med denne saken, er de som står bak den.

Ingen kan være uenig i at Barcelona er i store problemer, men El Mundo og Madrid vet utmerket godt hva de driver med. De fjerner fokuset fra det som skjer på Santiago Bernabéu, der Real Madrid, som meldt av Diario Sport, har en samlet gjeld på hele 901 millioner euro og en nettogjeld på 355 millioner euro. De vet også at når alle nå snakker om Messis kontrakt, er det ikke så mange som kommer til å snakke om at Zidanes menn ligger ti poeng bak serieleder Atlético Madrid, eller at de ikke har klart å skrape sammen ett eneste poeng på hjemmebane mot lag som Cadiz, Alavés og Levante.

De vil selvsagt heller møte et Barcelona-lag uten Lionel Messi. Ved å legge nok press på Barcelona-kapteinen, håper de at han tar det enkleste valget og forlater klubben. Og hvilken anledning er vel bedre til å surne det allerede tøffe forholdet mellom spilleren og klubben, enn å dra fordel av den alvorlige økonomiske krisen til å klandre spilleren på urettferdig vis.

Men dette er min oppfatning av saken. Ingen vet hvem som har lekket denne informasjonen og hva hensikten med det er. Men det er i alle fall ikke noen som tenker godt om Messi og hans standing i klubben. Informasjonen om hans lønn og den sjalusien som råder på sosiale medier, er en dårlig måte å slå ham ned på. i USA ville trolig media og supportere hyllet det faktum at han er verdens best betalte idrettsutøver.

Presidentvalget står snart for tur, og i den anledning var kandidat Victor Font raskt ute med å ta avstand fra El Mundos avsløring.

“Lionel Messi fortjener hver eneste euro han får av Barcelona. Det er ikke han som har ødelagt Barcelona. Tvert imot. Han er den beste spilleren i fotballens historie, og vil vil ha ham her med oss for alltid”.

De to andre kandidatene, Joan Laporta og Toni Freixa, sa lignende ting.

Det gjenstår å se om Messi blir i Barcelona eller ikke. Han er selv overbevist om at han ønsker å forlate klubben, men Laporta, som er favoritt til å vinne presidentvalget 7. mars, har tro på at han klarer å beholde Messi. Det som uansett er sikkert, er at hans avgjørelse kommer til å basere seg på mulighetene til å vinne flere trofeer med klubben. Det ser ikke særlig sannsynlig ut med tanke på de økonomiske problemene klubbene har.

Messi trakk seg da han hadde muligheten til å gå til rettssak mot Barcelona, men det er usannsynlig at han er like tilbakeholden overfor El Mundo. Advokatene jobber allerede med papirarbeidet, og det er mange som tror at lekkasjene kommer fra klubben. Kanskje er det noen fra det tidligere styret som har lekket kontrakten, for å rettferdiggjøre det faktum at klubben er på randen av konkurs.

Men det skulle de tenkt på da de øste ut store summer til spillere som ikke fortjente det, eller alle de pengene de har brukt på idiotiske overganger.

Messi er den best betalte spilleren i verden, fordi at han enkelt og greit er verdens beste spiller, og ifølge mange – inkludert meg selv – tidenes beste.

Oversatt av Shayan Jalilian