Fotballen fortjener bedre

I fotball som i livet ellers gjør alle feil. Teknologien har blitt bragt inn i fotballen for å gjøre det den kan for å rette opp i slike feil, og for å hindre urettferdighet. 

Men mens fremskritt som mållinjeteknologi har vært en rungende suksess i Premier League kan man ikke si det samme om ligaens bruk av det kontroversielle VAR-systemet, som mange mener suger gnisten og den grunnleggende gleden ut av verdens beste spill. 

VAR står for “Video Assistant Referee”, men som en fotballekspert sa denne uka tilsier bruken – eller snarere misbruken – i Premier League at det heller burde stå for “Very Awful Refereeing”. 

VAR og den angelsaksiske mentaliteten med sin vektlegging av fair play og grunnleggende rettferdighet burde være en perfekt match for Premier League. Det er det ikke, og en av de viktigste grunnene til det er den ulogiske, hardnakkede, blanke avvisningen av å la dommerne gjøre seg opp sin egen mening ved å se på skjermen på sidelinjen slik som man gjør i andre land og i Champions League. 

Vi burde ikke være overrasket. Mange av managerne og trenerne jeg snakker med på daglig basis- utenlandske og britiske – er nesten enstemmige om at engelske dommere i praksis har sine egne regler. 

Den rådende tanken er ofte at valgene og stilen til dommeren ofte bestemmer hva slags type kamp som skal spilles, og det er noe selv enkelte dommere har innrømmet. 

Det mest bekymringsfulle er at de ser ut til å ta i bruk et annet sett med regler når de dømmer i Europa. 

Du trenger ikke ta mitt ord for det, men snarere Mark Clattenburgs ord, som sa i et intervju med NBC: “Jeg måtte dømme annerledes når jeg dro ut i Europa fordi ingen av toppspillerne i Europa ville godtatt en del av den fysiske kontakten som foregikk i Premier League – men det var en del av showet, det var det folk elsket.”

Mark Clattenburg i EM-finalen 2016. (Foto: Scanpix)

Det er også noe annet man må tenke på når man implementerer VAR. 

Uansett hvor fotball har blitt spilt i verden har fotballen vunnet fram på grunn av sin iboende enkelthet. Alt du trenger får å nyte dette vakre spillet er et landområde som helst, men ikke nødvendigvis, er dekket av gress, fire gjenstander (steiner, jakker, sekker, yngre brødre eller søstre) plassert slik at de markerer målene, noe kuleformet som kan rulle og – forhåpentligvis – sprette, og et ubestemt antall folk som kan utgjøre to lag. 

Regler kan endres, og i fotballen har de ofte blitt endret for å gjøre spillet mer attraktivt. Tilbakespillsregelen var et massivt skritt fremover for å bekjempe kjedelig sløsing med tid som kvalte mange kamper. 

Men det teknologien gjør er å skape en fotballverden med rike og fattige, et fotballens klasseskille, med to komplett ulike fotballverdener.  Det er vel og bra og ha det når Manchester City møter Manchester United, men hva med Morecambe mot Mansfield Town i League Two?

På hvilket tidspunkt ble det bestemt at det er “rettferdig” at man har VAR i gruppespillet i Champions League, mens man i Europa League ikke har det før i finalen?

Når det gjelder håndhevingen av offsideregelen har VAR blitt introdusert for å avgjøre klare og åpenbare feil. Etter en evighet og utallige repriser ble Roberto Firminos mål mot Aston Villa annulert fordi armhulen hans var offside!

Var det offside i akkurat det øyeblikket, det nanosekundet der ballen mistet kontakten med lagkameratens fot og startet sin ferd mot ham? Kan noen – hvem som helst – forklare meg hvordan det å være en millimeter offside kan anses for å være “clear and obvious”. 

Så vi har et todelt VAR-system. På den ene siden sier vi la oss se på offside og la teknologien bestemme fordi øyet ikke kan se, på den annen side når øyet kan se så bestemmer øyet, med mindre det er en klar og åpenbar feil.

Jeg syns det er urovekkende. Hvis vi tillater at teknologien tar over, så la oss ta skrittet fullt ut og la teknologien ta 100 % kontroll. Men du vil ikke få min stemme med den varianten. Hvis ikke, bør vi la øyet ta avgjørelsene og hvis det involverer feil så får det bare være. Fordi feil, menneskelige feil, er en del av livet. Sånn er det bare. 

Kanskje bør vi bare la grensa gå ved mållinjeteknologi, avgjørelser ingen kan krangle på. 

Mange som var de største tilhengerne av det nye systemet har raskt endret mening. 

De begynner å innse at VAR påvirker spillet på mer enn én måte. Ikke bare fordi man prøver å forenkle noe som ikke er så enkelt, men også ved å endre dynamikken i en sport som av natur er veldig dynamisk. 

Du kan like det eller ikke. Realiteten er at VAR endrer rytmen og tempoet i måten fotball spilles på, spesielt mot slutten av kampene når et av lagene ofte får opp dampen i håp om å få med seg noe fra kampen. 

På slike tidspunkt er VAR ofte et perfekt eksempel på en kalddusj, en real gledesdreper og festbrems. 

Det påvirker også radikalt hvordan et lag reagerer på hva nå enn VAR-avgjørelsen ble, det har en enorm påvirkning om du scorer et mål, slipper inn et mål eller får et mål annullert. Slik blir teknologien stjerna og attraksjonen, og da tjener ikke VAR fotballen, men fotballen tjener VAR. 

VAR tar stadig mer fokus på fotballkamper. (Foto: Scanpix)

I Spania har problemet dreid seg om hvorvidt man er konsekvente i beslutningsprosessen. I helgen var Griezmann klart i offside i trekket som ledet opp til Messis straffe mot Levante. Straffen ble gitt, men en lignende situasjon som involverte de to samme spillerne i andre omgang endte opp med at man annullerte en Barcelona-scoring. 

Hands, enten de er bevisste eller ikke, blir oppdaget, men om det resulterer i straffe ser ut til å avhenge av hvem som tilfeldigvis tar avgjørelsen den dagen rett og slett fordi dommere er mennesker, feilbarlige. 

I England sitter fansen og venter, usikre på om de skal feire, fortvile eller protestere. Holdt fast i et slags fotballens ingenmannsland, uvitende om hvorvidt et mål blir godkjent, en straffe blir gitt eller en spiller blir utvist, ofte i total uvitenhet om hva som egentlig foregår mens uendelige repriser, konsultasjoner og samtaler pågår mellom dommeren og en kollega gjemt bort i en boks i Vest-London. 

Slik VAR fungerer nå er det ikke egnet til formålet. Men du trenger ikke ta mitt ord for det. Dette er det Keith Hacket, tidligere Premier League- og FIFA-dommer som av mange er ansett som en av tidenes beste dommere, har å si: 

“Som en av de beste nasjonale ligaene i verden, fortjener Premier League dømming i verdensklasse, men den nåværende gruppen av dommere kommer til kort, og mangler ved VAR-systemet har skylden.”

Fotballen fortjener bedre.