Tips til nest siste serierunde

Nedrykksdrama og medaljekamp er det som engasjerer mest i Eliteserien de siste to serierundene. For oss fantasy-spillere er det gjerne enda litt mer spenning! Noen har som mål å snike seg foran en rival, andre prøver å slå sin beste plassering.

Alle lagoppstillingene kommer søndag kl. 15:45 – 70 minutter før byttefristen. Jeg legger ut alle 16 lagoppstillingene på @TV2NorgeFantasy på Twitter/X innen kl. 16:00.

Dette er kampene denne runden:Bodø/Glimt – beholde eller selge?

Det er ikke ofte Glimt er underdogs i en Eliteseriekamp, men det er de nå – i hvert fall ifølge Norsk Tipping. Brann spiller hjemme på eget naturgress, og kjemper om medalje. Med 1-0 mot Aalesund forrige runde sikret Glimt seg sitt tredje seriegull på de siste fire sesongene.

Vi får lagoppstillingene før fristen, men jeg kan si nå at jeg ikke tror Kjetil Knutsen kommer til å rotere masse i Eliteserie-kampene selv om gullet er sikret. I 2020 og 2021 spilte Glimt tre kamper på tampen av sesongen etter at gullet var sikret. Det var omtrent ingen tegn til rotasjon i laget da.
Likevel mener jeg at man kan vurdere å bytte ut Glimt-spillere som ikke heter Amahl Pellegrino. Brann har sluppet til færrest mål i Eliteserien i år. De er også i god form.

Hadde jeg eid Ulrik Saltnes hadde jeg solgt ham denne runden. Det er jevnt om plassen på laget mellom ham og Sondre Brunstad Fet. Faris Pemi Moumbagna er en annen man kan vurdere å selgee, men utfordringen er å finne en erstatter man er trygg på at er bedre å ha. Andrej Ilic og Bård Finne er eid av veldig mange. Ser vi vekk fra dem er det noen få jeg syns man kan vurdere: Mushaga Bakenga, Thomas Lehne Olsen og Veton Berisha. Problemet med å ta inn Berisha eller Gulbrandsen denne runden er at det er vanskelig å vite hvem som starter mot HamKam siste serierunde. Derfor syns jeg det er mest aktuelt å vente med et sånt bytte til siste serierunde. LSK er favoritter hjemme mot Odd denne runden, og da er Lehne Olsen en som kan ta bra med poeng. LSK og Odd er «ferdigsspilte» for sesongen, men det kan også slå ut i mange mål. Men i utgangspunket tenker jeg ikke at dette er kampen det blir mest mål i denne runden. Henrik Skogvold pleier å spille sammen med TLO på topp, men han er suspendert denne runden. Det betyr trolig at Lehne Olsen spiller alenespiss i 3-4-3 offensivt. Minuset i mitt hodet med å ta inn Lehne Olsen er den siste serierunden mot Sandefjord. Det er i seg selv en tøff kamp mot en trolig veldig motivert motstander. Også finnes det scenarioer der LSK kan være med å sende VIF ned med uavgjort eller tap. Jeg er heller ikke overbevist om at LSK skal være så store favoritter mot Odd som de er. Mushaga Bakenga er en billigere kandidat.

En avgjørende kamp i nedrykksstriden spilles på Nadderud denne helgen når Stabæk tar imot Sandefjord. «Mush» har ganske gode underliggende tall, men Stabæk har sett lite målfarlige ut de siste kampene. Bakenga så ikke veldig skarp ut mot VIF. Jeg tror Bradley og co. har brukt landslagspausen godt. Jeg tror enten Bakenga eller Edwards tar neste straffe for Stabæk – jeg holder en knapp på «Mush». Henter man inn Bakenga for Moumbagna så henter man også en del midler som man kan bruke på dyrt inventar i siste runde. F. eks en Molde-spiller hjemme mot HamKam.

Albert Grønbæk er en annen som kan selges nå hvis man står bra med laget sitt ellers. Jeg er ikke veldig bekymret for minuttene hans i de to siste rundene, men jeg kan se for meg at Tobias Gulliksen skal inn å få 10-15 minutter som indreløper på tampen av kampene. De underliggende tallene til Grønbæk er ok, men ikke noe mer enn det når man ser det i sammenheng med hans fantasypris. Når de nå er underdogs mot Brann, har europa og cupfinale å tenke på, så kan man selge ham.

Hvem bør man hente denne runden?

Jeg tenker at de beste kjøpene denne runden er på midtbanen. Da tenker jeg spesielt på Tromsøs Vegard Erlien. Trønderen står med hele 15 mål, og scoret Tromsøs to mål borte mot Odd forrige runde. Tromsø har ikke mange målscorere, så mye faller ned på Erlien. Han tar straffene til «Gutan». Tromsø er klare favoritter mot FKH, i tillegg møter de VIF som muligens må vinne i siste serierunde. Det er ikke et usannsynlig scenario at VIF blir desperate utover i kampen siste serierunde, noe som kan øke sjansene for at Tromsø scorer «flere» mål på Intility. Før runde 28 var Erlien eid av ca. 31 % i topp 1000. Jeg tror det tallet vil øke drastisk.

Rundens beste diff

Vil man «diffe» så syns jeg man kan ta en sjanse på Vikings Samuel Adegbenro. Ingen i topp 1000 eide ham i runde 28 hvor han scoret to mål mot Sarpsborg 08. Det er ikke Vikings spillemessige form gjør at jeg syns «Benro» er en fin «diff», for formen til Viking har vært skrall de siste seks kampene. De fikk en etterlengtet seier seier sist mot «Sarp», selv om spillet ikke varmet. Den seieren kan bety mye inn mot de siste to kampene, for håpet om medalje lever fortsatt. Kampprogrammet kunne ikke vært så mye penere egentlig med nedrykksklare Aalesund og gamleklubben RBK på andre banehalvdel. RBK ligger i ingenmannsland, og har under Maalen hatt stor utfordringer defensivt – spesielt på bortebane. Det er en av grunnene til at jeg liker Adegbenro inn nå. Det andre er at Adegbenro ble flyttet fra kant til spissplass i 2. omgang mot Sarpsborg da Salvesen ble tatt av i pausen. Han scoret to mål og sikret Viking seieren. Sesongen etter Adegbenro forlot RBK scoret han 17 mål i Allsvenskan. Der spilte han ofte som spiss. Han er midtbanespiller i spillet.


Vi får lagoppstillinga før vi må bytte, men jeg blir veldig overrasket hvis nigerianeren ikke er å finne på topp fra start mot AaFK. Det er så klart en risiko for at han kan bli tatt av litt tidlig, men han holdt 84 minutter mot Sarpsborg – det gir meg tro på at han i hvert fall spiller 70. Så er det siste serierunde da. Det er ingen garanti for at han starter som spiss igjen mot RBK. Det er ikke noen garanti at han starter i det hele tatt! Det kan hende at han er på benk mot sin gamle klubb med Sander Svendsen på høyrekant og Salvesen på topp. Det kommer nok an på prestasjonene mot AaFK, og om Viking er ute av medaljedansen før siste runde. For da frykter jeg litt at trenerne prioriterer å spille de som har kontrakt neste sesong. Men alt i alt så syns jeg Samuel Adegbenro er den beste «diffen» å ta inn denne runden!

Rundens kaptein

Som regel er det ganske greit å bare kapteine Amahl Pellegrino, men denne runden er det ikke like rett frem. Brann er som nevnt favoritter mot Glimt. Brann har sluppet til færrest mål i ligaen. Glimt har sikret seg gullet, og har en viktig kamp i europa på torsdag.

På den andre siden så tror jeg ikke Knutsen roterer noe særlig. De to siste rundene vil Amahl Pellegrino jakter målpoengrekorden i Eliteserien! Pelle har tangert Zinckernagels rekord på 37 målpoeng. Det var lett å se skuffelsen i Pelle da VAR tok vekk scoringen hans mot Aalesund sist. Jeg tror ikke Kjetil Knutsen bryr seg nevneverdig om akkurat dette, eller at det påvirker minuttene hans noe særlig. Men det er i hvert fall ingen tvil om at Pellegrino er motivert for å levere målpoeng mot Brann. Så er spørsmålet om Glimt evner å skape mye på et godt Brann-lag.

– Matten er preget, men det er likt for begge lag. Med tanke på årstiden er den grei, sier Brann-trener Eirik Horneland til BA.

Vegard Erlien er en veldig god kapteinskandidat denne runden. Tromsø pleier ikke å bøtte inn mål, men Tromsøs toppscorer står for en stor andel av Tromsøs mål (33 % av målene). Pellegrino har stått for 31 % av målene til Glimt i årets Eliteseriesesong. Norsk Tipping mener det er større sjanse for at Tromsø scorer minst 2 mål, enn at Glimt gjør det. Det er også større sjanse for at Erlien får 1 poeng for å holde nullen, enn at Pelle får det. Hadde jeg hatt Erlien i laget mitt så hadde jeg kapteinet ham. Min gode kollega Amin Askar meldte i fredagens Twitter Space-sending at han holder Pelle over Erlien denne runden. Amin og jeg hadde besøk av fjorårets vinner av Eliteserien Fantasy i nevnte sending som kan høres her: https://x.com/TV2NorgeFantasy/status/1727428530118832423?s=20. Eliterådet kom også med tips inn mot runden i «FotballFeber» som kan ses her: https://play.tv2.no/sport/sportsprogrammer/fotballfeber/fotballfeber-2023-vi-lader-opp-til-helgens-runde-1908165.html?play=true.

Det går an å vurdere Thomas Lehne Olsen mot Odd, eller Tripic/Adegbenro mot Aalesund hvis man virkelig vil gå mot strømmen. Men jeg holder Erlien klart over dem.

Mitt lag

Forrige runde var dilemmaet mitt om jeg skulle gjøre Casper Øyvann til Kent-Are Antonsen, eller Ramon Pascal Lundqvist til Vegard Erlien. Jeg gikk dessverre for Antonsen, differansen mellom de to «rutene» har foreløbig resultert i 13 poeng «i minus». Det er fryktelig ergelig for nå er Tromsø-kvota mi full, jeg har ingen vei til Tromsøs toppscorer uten å måtte bruke to bytter.

Det blir tøft å holde tre blodtørste hundene bak meg i TV 2s Ekspertliga. Jeg kan bruke mine to bytter denne runden på å «blokkere» spilleren jeg tror Jan-Henrik og Sondre tar inn, som også er den spilleren jeg soleklart frykter mest – nemlig Vegard Erlien. Men jeg får meg ikke helt til å gjøre det da jeg helst vil gå inn i siste runde med to bytter, selv om det å gå uten Erlien åpner døra enda mer for Jan-Henrik og Sondre. Amin har ett gratisbytte og som meg tre spillere fra Tromsø fra før, så han tar ikke inn Erlien.

Jeg benker Soltvedt fordi jeg har lyst til å «diffe» med Sondre Bjørshol mot Aaleslund. Jeg tror det er litt større sjanse for at Viking holder nullen enn at Brann gjør det. Planen min, hvis lagoppstillingene ikke byr på de store overraskelsene, er å gjøre Grønbæk til Adegbenro. Det er lov å ta en sjanse nå på tampen, og mitt tiltenkte bytte har en stor oppside dersom jeg har litt flyt. Det er så klart en mulighet for at Salvesen kommer inn for Adegbenro ganske tidlig i 2. omg, men den sjansen er jeg villig til å ta.

Jeg står trolig mellom Pellegrino og Adegbenro som kaptein. En del av meg har lyst til å ta en råsjanse og kapteine Samuel Adegbenro! Hvis jeg gjør to bytter for å få inn Erlien så blir det Haugaard til Pettersson, og Grønbæk til Erlien (K). Litt å tenke på inn mot fristen.

Masse lykke til med runden alle sammen (unntatt Børslid, Askar og Midtgarden)!