De beste «diffene», Glimt, Sarpsborg og Bård Finne

Slik kan du skille deg fra mengden og virkelig klatre! Disse bør du velge fra serielederne inn i det grønne programmet.

Markus Karlsbakk og Victor Torp. Bilde: Christoffer Andersen / NTB


«Differ» med stor oppside

Med kun seks runder igjen, er mange på jakt etter å røre litt i gryta, og gi seg en sjanse til å ta skikkelig innpå rivalene sine. Her er spillere med lav eierandel som kan levere for deg fremover!

Kristoffer Haugen (7,1)
Moldes venstre vingback er eid av 8,5 % i topp 1000.
Haugen er forsvarsspilleren i ligaen med høyest tak. Likevel er han eid av under 10 %. Det skyldes at han ikke var klink i laget tidligere i sesongen pga. småskader og rullering i europakvalikken. Molde prioriterer Eliteserien, og jeg tror det er gode sjanser for at Haugen starter alle de resterende kampene.
29 åringen er i veldig god form. Mot Viking scoret han ett mål, og leverte to målgivende. Det ble en ny assist i forrige runde mot Glimt. De underliggende tallene er enorm bra med over 0,5 forventede målpoeng per 90 minutter (tall fra WyScout). Kan fint velges over f. eks Vesterlund (eid av 71 %) som har to tøffe kamper.

Espen Ruud (5,6)
39-åringen er valgt av 10,0 % i topp 1000.
Odd ligger litt i ingenmannsland, men Espen Ruud kan likevel være en investering som kan skyte deg oppover rankingen. Han er veldig offensiv i sin høyre vingbackrolle og har to gode skuddbein. At Ruud er på dødballer og straffer er en stor bonus.

Magnus Wolff Eikrem (11,3)
Molde-kapteinen er eid av 3,6 % i topp 1000. Eikrem har som Haugen lav eierandel fordi han har vært en del småskadet gjennom sesongen og blitt hvilt slik at Molde kan stille best mulig i kvalliken til europeisk gruppespill. Eikrem spiller som regel 65-70 minutter, men det er ofte nok til å dra med seg ett og to målpoeng. Eikrem står med 6 mål og 6 assist på 650 minutter! De underliggende tallene er også gode. Man kan absolutt «diffe» med å velge Eikrem over Tripic (eid av 82 %).

Ulrik Saltnes (9,2)
Eid av 0,2 % i topp 1000. Albert Grønbæk er eid av 49 %. Saltnes er tilbake for fullt etter å vært ute hele vårsesongen. Saltnes spilte 90 minutter i begge de to siste seriekampene, og registrerte seg for tre målpoeng. Saltnes er en «proven» målpoengspiller i Eliteserien med 15+ målpoeng i tre strake sesonger. Han står med 4+4 denne sesongen med kun 644 minutter på banen. Glimt har et fantastisk program de neste 4. Definitivt en spiller som få har og som har stor potensiell oppside! Les mer om de beste valgene fra Glimt lenger ned.

Victor Torp (7,3)
2,2 % i topp 1000 eier Sarpsborgs (kanskje) beste spiller.
Dansken er faktisk spilleren med nest flest bonuspoeng i spillet etter Amahl Pellegrino.
Med skade på Jo Inge Berget tyder det mest på at han kommer til å spille i tierrollen fremover. Sarpsborg har tre veldig fine kamper nå, så skal man hoppe på en Sarpsborg-spiller før sesongen er ferdig så er det nå. Jeg holder Lundqvist hakket over Torp da han tar straffer, men det er veldig lite som skiller mellom de to og Maigaard., Skal man «diffe» så går man for Victor Torp som har vært en av ligaens beste spillere i år. Lundqvist forventer var i runde 24 eid av 11 % i topp 1000, men det tallet vil nok være rundt 20 % denne runden.

Markus Karlsbakk (5,0)
I runde 14 var Aalesund-spilleren valg av hele 50 % i topp 1000. Nå har prisen hans stupt, og han er kun eid av 3,1 %. Forrige runde scoret han på straffe, og nå kommer det tre fine kamper for Aalesund som fikk tent et håp med seier mot Tromsø forrige runde. Karlsbakk spiller venstre indreløpre og er veldig skuddvillig. De underliggende tallene han tilsier også at han er det beste valget i denne prisklassen. Og oppsiden er helt klart der med tre fine kamper og straffeansvar. Man kan ha Karlsbakk som den femte spilleren på midten – noe som kan være gunstig denne runden med suspenderte Bård Finne på benk. Jeg vurderer selv å ta Karlsbakk inn for Al-Saed denne runden for å få en bedre spiller denne runden og frigjøre midler for å kunne hente Ilic neste runde.

Ole Sæter (10,0)
Igjen en spiller som slet med skade tidlig i sesongen. Sæter tar straffer for RBK og har levert 6 mål på 677 minutter. RBK er ikke fantastiske for tiden, men de kommer til en god del sjanser. Jeg ville ikke droppet Finne eller Moumbagna for RBK-spissen, men flytter man pengene fremover i banen så kan han være en kjempediff ved siden av de to.

Mushaga Bakenga (7,7).
Stabæk-spissen er eid av 4,3 % i topp 1000.
Bakenga er i veldig god form for tiden, og spilte 90 minutter for første gang siden 5. august. Han er nå det soleklare førstevalget for Bob Bradley. Stabæk under amerikansk ledelse er et offensivt orientert lag, et lang som vil angripe borte som hjemme. Bakenga tar straffene for STB. Det er gode sjanser for scoring mot gamleklubben på søndag. Det som holder meg litt igjen er at de spiller borte mot Sarpsborg i runden etter, for så å ta imot serieleder Glimt. Jeg sikter meg inn på runde 29.


Bilde: Christoffer Andersen / NTB


Sola skinner på Sarpsborg

Sarpsborg har vunnet fire av de siste seks kampene sine. Rosenborg har vært svake på bortebane en stund, men det skal ikke ta vekk all ære fra Sarpsborg 08. I runde 24 presset Sarpsborg på for seier borte mot HamKam, selv om de spilte hele 2. omg med én mann mindre. I runde 22 vant de 3-1 over LSK. Formen deres er god, og de tre neste kampene ser lovende ut.

Dessverre har Jo Inge Berget pådratt seg en strekkskade, og er uaktuell til kampen mot AaFK, og trolig ute i ca. 3 uker.

Sarpsborg har tre veldig gunstige kamper; først Aalesund borte, deretter Stabæk og Vålerenga hjemme. De tre siste kampene er tøffe, men Sarpsborg er et lag som pleier å skape sjanser og score mot alle.

Mot RBK lærte vi en ting vi ikke var 100 % sikre på før kampstart. I serierunde 24 fikk nemlig Sarpsborg sitt første straffespark for sesongen, og det var nummer 10 for «08» som satte ballen i mål fra 11 meter. Ramon Pascal Lundqvist scoret også et mål med hodet,. Nå som vi vet han tar straffer så vil jeg slå fast at svensken er det beste midtbanevalget fra Sarpsborg. Men jeg tror målpoengene hos Sarpsborg vil fortsette å være ganske spredte. Skaden på Jo Inge Berget er mine øyne litt negativt for Lundqvist, selv om det betyr at han fort spiller spiss mot Aalesund. Sarpsborg hadde en god ting på gang med danskene Torp og Andersen som de to dype, og Lundqvist i tierrollen bak Berget. Jeg vurderer å ta inn svensken i mitt eget lag.

Bilde: Annika Byrde / NTBBodø/Glimt

Etter at Vetlesen og Mvuka forsvant ut dørene på Aspmyra, har prestasjonene til serielederne vært variable. De har vært relativt svake defensivt, og det har ikke vært like stabilt godt offensivt. Spesielt høyresiden har de hatt problemer med å finne helt ut av, og det er jo ikke rart med Vetlesen og Mvuka borte, samt at Wembangomo har hatt skadeproblemer. Kjetil Knutsen har testet litt forskjellige løsninger på høyrekanten. Mot Lugano ville han ha en venstrebeint spiller på høyrekant, da fikk Adam Sørensen starte i en uvant posisjon. Det var ikke velykket. Fredrik Sjøvold har også fått testet seg i den rollen.

Det som er positivt nå er at laget har en oppadgående kurve, og at Tobias Gulliksen har begynt å finne sin rolle i laget på høyresiden. Han har scoret i tre strake Eliteseriekamper. Jeg føler meg ganske sikker på at Gulliksen kommer til å starte de neste kampene, men Nino Zugelj vil nok ta minutter fra ham, og etter hvert kan vi fort se sloveneren fra start.
Knutsen har prøvd forskjellige måter å strukturere press-spillet sitt på i det siste. I noen kamper har Gulliksen ligget inne sentralt og tatt ut motstanderens dype midtbanespiller. Gulliksen til kun 6,4 millioner er god verdi – i hvert fall på kort sikt – men ikke forvent 90 minuttere, eller at han starter hver kamp ut sesongen.

Amahl Pellegrino er absolutt et must og bør kapteines i de aller fleste rundene som er igjen. Jeg vil ikke kategorisk si at Faris Pemi Moumbagna er en man absolutt må ha, men det er ikke langt unna. Jeg synes det ser ut som at kameruneren er på vei tilbake i god form, og jeg vil ikke stå uten ham de neste fire kampene. Glimt møter denne runden Sandefjord hjemme, deretter er det LSK hjemme, Stabæk borte og Aalesund hjemme. Fantastisk program med tre hjemmekamper de neste fire – et program hvor man helst bør ha tre offensive spillere fra Glimt. Minimum to!

Albert Grønbæk startet sesongen fantastisk og har jevnt over vært veldig god for Glimt i år. Men for oss som spiller Fantasy, er det verdt å merke seg at det ikke har blitt mange målpoeng i det siste. På de siste fem kampene i Eliteserien har det kun blitt med den ene assisten mot Vålerenga. Men jeg tenker at det er gode sjanser for at han vil levere i det fine programmet som kommer. Det har også vært veldig mange kamper for dansken, så landslagspausen kan ha kommet godt med. Ulrik Saltnes er tilbake for fullt, og fast inne i startelleveren. Saltnes koster 0,1 mer enn Grønbæk. Jeg tror sjansen er større for at Saltnes blir byttet ut tidlig eller får en sjelden kamp på benken, enn at Grønbæk. Hvis man vil «diffe» litt, så er Saltnes og Gulliksen to spillere en absolutt kan vurdere!
Saltnes er kun eid av 1,0 %. Gulliksen av 2,2 %.

For meg er Pellegrino en klar nummer 1. Jeg holder Moumbagna som nummer 2, og Grønbæk som nummer 3 fra Glimt. Har man ikke har råd, så er Gulliksen et fint alternativ. Saltnes følger like bak der igjen. Glimt har ikke vært bunnsolide bakover, og tross bra med bonuspoeng, er ikke Fredrik Bjørkan en jeg ville prioritert og tatt inn. Til det er det for få nuller, og for få målpoeng.

Bilde: Javad Parsa / NTB


Bård Finne

Branns storscorer ble utvist på Intility forrige runde, og fikk én kamps karantene som han soner denne runden hjemme mot Molde. Med kun 6 runder igjen, er det mer aktuelt å selge ham nå enn det ville vært tidligere i sesongen. Dersom man selger Finne denne runden, må man enten bruke to bytter for å ta ham ut og deretter inn igjen, eller så må man klare seg uten landslagsspilleren resten av sesongen. Bård Finne er en av spillerne i spillet med høyest fantasyverdi med imponerende 14 mål og 12 målgivende. Generelt sett vil jeg anbefale å beholde ham, men det kan være aktuelt for noen lag å selge ham nå. Hvis man klarer å gjøre to gode endringer i angrep ved å ta ut Finne denne runden og deretter sette ham inn igjen neste runde, kan det være verdt det. En fordel er at han kun koster 8,9 millioner – kun 0,4 mer enn startprisen, så man taper ikke mye penger på selge, for så å hente ham tilbake.

Å hente Moumbagna for Finne denne runden er noe jeg tror mange vurderer, og det behøver ikke være en dårlig idé. Hvis man for eksempel har Skogvold eller Diarra, kan man vurdere å hente Finne tilbake neste runde. Spørsmålet da er hvor man henter pengene fra. Et litt drastisk alternativ kan være å selge Tripic for en Sarpsborg-spiller. Dette innebærer helt klart en viss risiko, men for mange vil tidspunktet for å gjøre noe sånt være nettopp nå før de siste 6 kampene. Ser man vekk fra runde 29 klarer jeg ikke se at at Tripic skal være et reelt kapteinsalternativ. Når han da koster over 10 mill så er det noe å vurdere! Han har ikke kommet til mange store sjanser på bortebane, men han er flink til å skape sjanser for andre. Årets bonussystem gir ikke betydelig belønning for assister og mål på straffespark, noe som påvirker Tripic negativt. Jeg sier ikke at man bør selge Tripic, men det er noe jeg vurderer selv blant annet for å frigjøre midler i laget mitt, et lag som føles ganske låst med lite spillerom.

Grønbæk kan være en spiller med høy eierandel man kan velge å stå uten, og på den måten hente midler ved å gå Gulliksen eller Sarpsborg-midtbane i stedet. Da har man trolig råd til å ha både Finne og Moumbagna ut sesongen.