Mitt wildcard-lag – serierunde 21

Forrige lørdag var det enkelt å trykke på knappen som aktiverte mitt siste wildcard for sesongen. Men det har vært vanskelig å sette sammen et nytt lag, et lag som på mange måter vil avgjøre hvor godt jeg gjør det i årets sesong.

Sondre og Franco i Eliterådet har også aktivt «villkortet» denne runden. I motsetning til meg har de ikke rik onkel-chipen til runde 23 – noe som gjør forutsetningene våre litt annerledes. Se deres siste wildcard-utkast lenger ned.

Bør man bruke wildcardet denne runden?
Hvis du ikke har bestemt deg for om du skal svi WC denne runden, så har jeg noen tanker som kanskje kan hjelpe deg på vei. Etter helgens runde kommer det et opphold med landslagskamper før Eliteserien durer på videre. Det kan være et godt tidspunkt for WC. Da vet vi litt mer om de nye spillerne som har kommet inn i august. Albert Grønbæk vil da ha gjort unna suspensjonen sin, og kan være en veldig aktuell spiller å få inn på WC. For de uten rik onkel vil man i runde 22 kunne sette et lag tettere på den store dobbeltrunden i runde 23. Med blank i runde 18 og 20 så valgte jeg, i tur og orden, å kaste Pellegrino og Tripic. Det er en av grunnene til at jeg bruker wildcardet nå. Det er to spillere det er viktig å ha denne runden. Hvis du klarer å komme deg til Pelle og Tripic med gratisbytte(r) så er det veldig gode sjanser for at du har et lag du kan spille videre med litt til. Mange sitter på Sarpsborg-spillere fordi de har hatt kamp i begge blankrundene. Med 120 minutter for Brann torsdag, så tenker jeg sjansen har økt for at «08» klarer å score 2-3 mål på Brann Stadion på søndag. Glimt måtte også ut i ekstraomganger torsdag, noe som gjør Glimt-spillere litt mindre attraktive denne runden. Men man har svidd seg før på å undervurdere Pellegrino! Jeg mener fortsatt han er et prioritert bytte denne runden.

Mitt wildcard-lag

Først vil jeg understreke at dette er mitt utkast i skrivende stund. Grublingen vil nok fortsette frem til byttefrist kl. 17:55. Jeg skal bruke rik onkel-chipen runde 23, noe som gjør at jeg f. eks ikke har med noen spillere fra Stabæk som har hele tre kamper i runde 23.

Keeper:
De to keeperne det akkurat nå står mellom for meg er Jakob Haugaard (4,8) og Viljar Myhra (4,9). Haugaard står med hele 7 smultringer på 16 kamper. De har nå tre strake hjemmekamper (ser vekk fra runde 23 her). Dette, sammen med Tromsøs soliditet så langt i år, gjør at han virker som det mest opplagte valget. Jeg har likevel noen betenkligheter. Tromsø solgte Casper Øyvann til Molde uten å få inn en erstatter. Jeg tror de blir noe svekket av dette. Tromsøs danske målvakt har den høyeste gjennomsnittlige poengsummen per kamp av keepere – 4,75 poeng per kamp. Dette skyldes i stor grad rene bur. Han har «kun» 2,625 redninger per kamp og får sjelden poeng for redninger.
Viljar Myhra har holdt 5 nuller på 19 kamper. På den andre siden får han flere poeng for redninger og virker mer sannsynlig å få bunuspoeng. Han har tatt 4,21 poeng i snitt per kamp til nå.
En interessant statistikk fra WyScout viser at Godset er det laget med lavest xG imot per skudd. Det vil si at skuddene mot Myhra oftere kommer fra posisjoner med lav sjanse for scoring sammenlignet med andre keepere i ligaen. Dette bidrar til mange redninger, en ok sjanse for rent bur, og god bonuspoengfangst. Myhra har sammen med Pettersson i Stabæk fått flest bonusspoeng fra Opta Indexen med 13. Haugaard er til sammenlikning på 9 hvor 6 av dem ble tatt i løpet av de første 4 kampene hvor Tromsø slapp til en del sjanser, men var dyktige og heldige som dro med seg poeng. Det skiller lite her. Det er også andre gode alternativer. Hvis du ønsker å spare 0,3/0,4 millioner, kan Wahlstedt-erstatteren, Bråtveit, være et godt alternativ. Bråtveit og Myhra kan kombineres med klubbenes andrekeeper til 4,0 millioner.

Forsvar
Joachim Soltvedt (6,1) er en spiller jeg har flørtet med å droppe på wildcardet. Jeg har opparbeidet med mye verdi i Soltvedt, og hadde tapt 0,5 millioner dersom jeg hadde solgt han nå også hentet han senere. Han leverte en god kamp mot AZ på torsdag, inkludert et helt utsøkt frispark. Han skal med. 0,42 forventede målpoeng per 90 denne sesongen er ekstremt høye tall for en back. Kan han levere noe nærme det i Brann så blir han i laget mitt ut sesongen.
Ser man på historikken til Sondre Bjørshol (5,1) denne sesongen så skriker ikke den sikre minutter. Men han er førstvalg i et Viking-lag i storform. Det har vært skader og suspensjon som har vært årsaken til at han ikke har startet så mange kamper i år. I etablert angrep ser man ofte at Bjørshol er breddeholder ganske høyt i banen på høyresiden, mens Pattynama på andre siden i perioder trekker litt inn i banen i en litt lavere posisjon. Da med Tripic som breddeholder på venstre. Bjørshol har ganske ofte dukket opp ganske alene på bakre stolpe. Herman Haugen (4,8) er helt klart et godt alternativ på høyrebacken for Viking. Han vil nok stjele noen minutter, men jeg tror ikke han kommer til å starte så lenge Bjørshol er frisk og fortsetter i samme stim som han er i nå. Haugen vil nok ofte komme inn å spille 15 minutter. Det er jo litt kjipt når man eier Bjørshol, men i en del kamper kan det bytte faktisk sikre deg fire clean sheet-poeng.
Niklas Vesterlund (6,0) er en spiller jeg har likt lenge. I etterpåklokskapens navn så burde jeg kanskje priset ham til 5,5 før sesongen. Men folket har kjøpt, og prisen har gått opp én hel million. Vesterlund spiller vingback og er god til å time løp inn bak mostanders forsvar. Han fyller også på inne i boks når TIL slår innlegg fra venstre. Hans underliggende tall er faktisk ikke så bra som man kanskje skulle tro. 0,12 xG per 90, og 0,07 xA per 90 (fra WyScout). Men med tre strake hjemmekamper, og hvordan jeg analyserer Tromsø, så vil jeg ha ham med. Han er trolig 2. valg på straffer bak Vegard Erlien (7,7).

Nå begynner det å bli vanskelig. Jeg har lekt meg med tanke på å ha med Kristoffer Haugen (7,0), men jeg har slått det fra meg nå. Haugen er uten tvil den forsvarere i ligaen med størst potensiale for målpoeng. Men han er dyr, og Molde spiller i europa. De som er på WC neste runde får 11er mot Odd, men da er det lurt å ha i bakhodet at Molde møter Glimt og Brann i de to rundene etter dobbeltrunde 23. Han kan absolutt være et godt valg, men da må man akseptere at det er en risiko der for at han kan starte på benk i enkelte kamper.
Jeg tror jeg faller ned på at jeg velger en spiller til rundt 4,5 millioner samt Holst-Larsen i Strømsgodset som den billige forsvareren i spillet til 3,8 mill. Det å velge en 4,5-forsvarer på wildcard nå har jeg funnet ganske vanskelig. Jeg har ikke landet den spilleren enda. Spillere jeg vurderer akkurat nå er Casper Øyvann (4,5) og Djibril Diop (4,4). Det midtstoppere til en billig penge som spiller for to av de beste lagene i ligaen. Diop tror jeg vil spille fast ut sesongen da Stensness er langtidsskadet. Minusene med å gå med han er at han sanker en del gule kort, og aller viktigst at det blokkerer meg fra å ta inn en offensiv spiller fra Viking i tillegg til Tripic. Jeg har ikke tenkt til det for øyeblikket uansett, men det kan bli aktuelt sinere. Samtidig så har Viking et prima program ut sesongen, og har gode sjanser for å holde nuller. Plusser og minuser der altså. Litt det samme er det med Øyvann, men der er jeg litt mindre bekymret for å blokkere en Molde-plass, og mer bekymret for om han faktisk kommer til å spille fast i Eliteserien. Molde skal ut i europeisk gruppespill i høst, så minuttene kan bli fordelt. Han er heller ikke spesielt målfarlig. Jeg har litt mer troa på at Diop kan heade inn en scoring i løpet av høsten, enn at Øyvann gjør det. Jeg er veldig usikker på hvem jeg ender med som min fjerde forsvarer.

Midtbanen:
Amahl Pellegrino er for meg en no-brainer. Zlatko Tripic er nesten det samme. Jeg vil Tripic nå fra start i hvert fall. Tallene hans hjemme er ekstremt mye bedre enn borte. Etter rundens kamp mot VIF spiller Viking fire bortekamper de neste fem rundene (hvis man ser vekk fra runde 23). Det er ikke helt uhørt å vurdere å gå til en annen spiller da. Nummer tre på midten har vært mer tricky. Vegard Erlien (7,7) er en naturlig kandidat med straffespark og 8 mål og 3 assist denne sesongen for Tromsø. Nå kommer det tre strake hjemmekamper som inkluderer HamKam og tabelljumbo AaFK. Han er ikke like god form som tidligere i sesongen, men likevel aktuell.
Det jeg foreløbig står med, etter muligens å ha latt meg overbevise av min kompanjong Amin Askar, er enten å gå med Albert Grønbæk (9,0) med en gang tross at han er suspendert mot HamKam, eller gå med en spiller jeg kan bytte til Grønbæk kanskje allerede neste runde. Men da er spørsmålet hvem det kan være? Kandidatene jeg har grublet meg frem til er Gjermund Åsen (8,5) borte mot AaFK, Sander Svendsen (7,0) mot VIF, Niklas Castro (8,5) mot Sarpsborg 08 eller Ulrik Saltnes (9,2) mot HamKam. Kanskje det endelig skal løsne for Ramon Pascal Lundqvist (7,4) borte mot (et muligens utladet) Brann? Selv syns jeg det er for mye spredning i hvem som får målpoengene i «Sarp» til at jeg vil ha noen derfra på WC. Men kanskje noe å se til i runde 24-27 når programmet blir grønt.

Min fjerde mitbanespiller er også et dilemma. De fire kandidatene jeg har sett på er Sander Kartum (6,5), Tobias Gulliksen (6,3), Emil Breivik (6,6) og Danilo Al-Saed (6,3).
Kartum har startet ganske bra i Brann-trøya etter overgangen fra KBK. God venstrefot og godt driv. Spørsmålet er hvor mange målpoeng det er i han. Soltvedt tar fort over dødballansvaret nå som han har kommet «hem».
Gulliksen har blitt aktuell litt over natta da Sondre Sørli trolig pådro seg en strekk mot Sepsi torsdag kveld. Men med to ukers pause etter helgens runde så kan plutselig Sørli og/eller Nino Zugelj være aktuelle om noen få runder. Så det føles som et risikabelt valg på sikt. Jeg syns heller ikke at den tidligere Godset-spilleren har sett veldig målfarlig ut når han har hatt utgangspunkt ute til høyre. Men er helt klart fristende med en Glimt-angriper til kun 6,3.
Emil Breivik er en fantastisk fotballspiller. Det var han i fjor også, men i år han har begynt å score mål i tillegg. Spørsmålet her handler rett og slett om spilletid. Han har spilt lite i Eliteserien i det siste pga. kamper i Europa. I tillegg ble Sivert Mannsverk solgt til Ajax, noe som gjør at noen andre må fylle den dype rollen på midten. Jeg tror det er mest nærliggende at det blir Ellingsen, men veien et hakk ned i banen er litt nærmere nå.
Danilo Al-Saed (6,3) har vært ettertraktet av svenske klubber denne sommeren. 6 mål og 2 assist er fangsten hans til nå i Eliteserien. De underliggende tallene er ok, men ikke helt overbevisende.
Den siste midtbanespilleren på mitt wildcard blir nok Sandefjords indreløper Aleksander Nilsson (4,4). Han er i fin scoringsform, og har tatt ansvaret fra straffemerket når Ruud Tveter har vært på benken.

Angrep:
Bård Finne (8,8) er selvskreven. Jeg ser ikke gode nok grunner til å droppe Branns nummer 11.
Den neste spissen har vist seg å være det kanskje største dilemmaet mitt. Det står mellom Faris Pemi Moumbagna (10,1), Thomas Lehne Olsen (10,1) og Jørgen Salvesen (9,2).

Kjøpet av Samuel Adegbenro (8,0) har gjort meg litt mer usikker på Salvesen. Med to så gode offensive spillere på benk som Adegbenro/Svendsen og D’Agostino, så frykter jeg at lysluggens rekke med 90-minuttere vil ta stopp. Viking står med utrolig 10 strake seiere og har det beste kampprogrammet av samtlige (favoritter i alle kamper imo). Thomas Lehne Olsen er en spiller jeg har veldig lyst til å ha med på wildcardet. Aalesund borte i første kamp gjør at jeg får litt vann i munnen. Med Akor Adams borte så er han «the main man» der fremme for «Fugla». Han er i utgangspunktet på straffer selv om han ga den forrige bort til spissmakker Henrik Skogvold. TLOs underliggende stats er omtrent akkurat like bra som Moumbagnas. Det er rett og slett vanskelig å si hvem man bør velge. LSK har et noe finere program nå med det første med aafk, s08, stb vs. Glimts hak, rbk, mol. Faris kan man trolig stå med ut sesongen hvis man velger han. Jeg er ganske delt, men akkurat nå heller jeg marginalt mot Lehne Olsen.

Den siste plassen på mitt wildcardet har stått mellom Haugesunds midtspiss og straffetaker Sory Diarra (5,7), og LSKs spisstalent Henrik Skogvold (5,5). Diarra er nok det tryggest valget. Han tar straffespark og en bra statistikk å vise til denne sesongen når man tar hans rimelige pris med i betraktningen. Jeg har likevel mest lyst til å gå med LSKs 19-år gamle spiss. Uttalelsene til midlertidig hovedtrener, Eirik Bakke, tyder på at Skogvold skal få tillit denne høsten. Det er ikke hentet inn en Adams-erstatter, blant annet fordi de ikke ønsker å hente en spiller som skal blokkere for Skogvold.Mitt wildcard-utkast med plan rik onkel i runde 23Sondre sitt wildcard-utkast uten rik onkel til runde 23


Francos siste wildcard-utkast: