Serierunde 20 – wildcard, rik onkel og hits

Mange står med svært få spillende spillere denne runden og vurderer derfor å bruke en chip. Bør man spille wildcard eller rik onkel nå? Og i så fall, hvem bør man ha med? Her er mine tips!

Uansett om du vurderer wildcard, rik onkel, gratisbytte eller hits, så håper jeg du finner noe nyttig i mitt første blogginnlegg!

Det å ha et litt tynt lag denne runden betyr ikke nødvendigvis at man bør spille en chip. Men hvis mannskapet ditt er kraftig redusert, bør du i det minste vurdere det!

Det er stor forskjell på om man kun har wildcard igjen, eller wildcard OG rik onkel.
Det negative med å spille wildcard denne runden er at mange av de beste valgene for resten av sesongen «blanker» denne runden. Men befinner laget ditt seg i en liknende situasjon som Emil Gukilds, med svært få spillere (4-5 eller færre), så er det likevel noe å vurdere. Emil har ikke rik onkel igjen, så nå når han skal sette et wildcard-lag, må han tenke på blankrunden vi skal inn i nå, dobbeltrunde 23, og alle de andre rundene som gjenstår av av sesongen.


Mitt wildcard-forslag til Emil og alle andre som er i hans situasjon vil bli presentert senere i dette blogginnlegget.

Hvis du har wildcard og rik onkel igjen

Da har du tre valg:
1. Komme deg gjennom runden med et redusert lag. Kanskje ta en hit eller to.
2. Spille wildcard nå og rik onkel i runde 23
3. Spille rik onkel nå, og wildcard i runde 21-23

Jeg har WC og RO igjen og kommer til å stå med 8 spillende spillere denne runden når jeg har gjort mitt gratisbytte. Det er nok til at jeg ikke kommer til å bruke en chipene. Hvis du kan kommer deg til 6-7 spillere denne runden uten hits, og du har/får inn Lundqvist og Erlien, så tenker jeg at du ikke nødvendigvis må spille chip.

Hadde jeg endt opp med kun 5 spillere etter gratisbytte, tror jeg at jeg hadde spilt rik onkel-chipen denne runden. Eller skal vi si fattig onkel? For det blir ikke et svindyrt mannskap akkurat. Men verdien av frie bytter for én enkeltrunde er stor. At rik onkel-lagene i runde 18 tjente få poeng på lag uten bruk av chip, betyr ikke nødvendigvis at det samme vil skje denne runden. Ja, vi mangler mange av de beste lagene og de mest eksplosive fantasyvalgene denne runden, men med RO så får man fullt lag, og man kan ta inn spillere man ikke nødvendigvis vil sitte med på sikt. Som for eksempel Pereira og Frederiksen. Hvis du kun har 5 spillere (uten hits), tror jeg forventet poengsum vil være omtrent 25 poeng lavere enn et rik onkel-lag. Det er en del poeng. Man kan så klart tape like mye eller mer i runde 23, men man kan faktisk sette et wildcard-lag som står ganske bra i runde 23. Og ikke minst vil et WC-lag etter runde 20 ha et bedre utgangspunkt for alle de gjenværende rundene man skal gjennom før sesongen er ferdig, sammenliknet et WC-lag i runde 20.

Det er lett å glemme de «vanlige» rundene oppi blank- og dobbeltrunder. De beste Eliteserielagene, med de beste fantasy-valgene, har dobbel i runde 23. De er fine å ha med seg videre etter dobbelen. Og det finnes gode, billige valg i runde 23 som har mer enn én kamp, noe som gjør det mulig å få til et bra lag på WC. Eksempler på det er Nicolai Næss (4,5), Al-Saed (6,3), Vegard Erlien (7,6) og Henrik Skogvold (5,5) (som jeg tror vil spille relativt fast for LSK fremover). Da har man penger til overs til de viktigste spillerne i dobbelen som jeg tenker er Amahl Pellegrino og Albert Grønbæk.

Som dere skjønner så er jeg lite fan av å spille WC nå dersom man også har rik onkel tilgjengelig. Lek deg litt med og prøve å lage et WC-lag for R23, og se om du liker det du ser. Sammenlikn det med et Rik Onkel-lag for samme runde. Hvor mye dårligere er WC-laget? 15 poeng dårligere? 20? 30?

Har man igjen chipen «to kapteiner» i tillegg til RO og WC, så mener jeg chipsstrategien med RO nå er enda bedre. Da er det noe å vurdere selv om man har så mange som 6-7 spillende spillere denne runden. Da spiller man RO denne runden, WC i runde 21 eller 22, og to kapteiner i dobbeltrunden.

Forslag til rik onkel-lag denne runden:


Hvis du kun har wildcard igjen

Som nevnt så trykker Emil Gukild på wildcard-knappen denne runden. Han har også to kapteiner-chipen igjen, klar til bruk i runde 23. En annen som spiller wildcard denne runden er Martin Sleipnes. Han ligger for øyeblikket på en imponerende 107. plass. Martin har kun WC igjen og står med fire spillende spillere denne runden, men ingen av dem har Lundqvist eller Erlien som etternavn. Helt riktig å spille WC da etter min mening.

Jeg har fått lov til å dele hans WC-lag, og det ser slik ut:

Pettersson, Haugaard
Diop, Zuta, Taaje, Næss, Vesterlund
Pelle, Frederiksen, Paintsil, Ofkir, Nypan
Finne, Moumbagna, Diarra

9 spillende spillere denne runden, men med gode langsiktige valg som Moumbagna, Finne, Pelle og Næss (trippel i runde 23).

Det er en spennende utfordring å lage et wildcard-lag denne runden. Uten andre chips til rådighet så bør et WC-lag nå legge et ok utgangspunkt for resten av sesongen. Det er mange hensyn å ta. Skal man prioritere å ha 11 spillere denne runden, eller skal man vektlegge gode langsiktige valg og spillere med dobbel i runde 23?

Her er mitt WC-forslag til de med veldig få spillere denne runden og ingen flere chips i baklomma:

Keeper:
Jeg vil ha en burvokter som har tre kamper i R20+R23. De aktuelle er da: Haugaard (4,8), Storevik (4,4), Keto (4,5), og Pettersson (4,8). Jeg heller mot Jakob Haugaard hvis man kan ta seg råd til det. Tromsø er bra defensivt, så jeg føler meg trygg på at jeg kan stå med dansken ut sesongen.

Forsvar:
Niklas Vesterlund (6,0) er den eneste som er en absolutt no-brainer i forsvaret. Målfarlig og offensiv i sin vingbackrolle. Tar straffer hvis Erlien er på benken. Har kamp denne runden og dobbel i R23.
Espen Ruud (5,8). Det er mye å like med han! Vingback med fine hjemmekamper og dødballansvar. At han tar straffer er en kjempebonus. Kampen mot VIF denne runden er også ganske fin.
Jesper Taaje (4,5): Han er hvalfangernes farligste våpen på offensive dødballer, og har dobbel i runde 23. Dobbelen er ikke supersexy, men én av kampene er hjemme mot VIF. Kampen denne runden er veldig fin, og i tillegg kommer det om noen runder noen gunstige kamper som Godset og HamKam hjemme på eget naturgress.
Nicolai Næss (4,5) Jeg er ikke veldig positiv på vegne av Stabæk denne høsten, jeg tror dessverre de går ned sammen med Aalesund. Likevel vil jeg ha Næss i runde 23! Stabæk har en trippel i runde 23, og kampene er på papiret fine. Næss er en av lagets beste og viktigste spillere og tar masse dødballer. Billig og kan utenom runde 23 være en fin backup å ha i troppen.
Sondre Bjørshol (5,1) Jeg tror han er et veldig bra valg for resten av sesongen. Jeg har kommet frem til at jeg tror det er bedre å sette han inn med en gang nå, selv om det betyr 10 spillende spillere denne runden. Jeg ønsker å bruke byttene i R21-R23 på midtbanen og i angrep. Bjørshol har allerede 7 målpoeng i år fra en veldig offensiv høyrebackrolle.

Midtbane:
Amahl Pellegrino (13,6). Sier seg selv.
Vegard Erlien (7,6). Tromsøs toppscorer spiller i en offensiv rolle, og har i mange kamper spilt helt på topp. Spiller stort sett 90 min og tar straffer. Kamp mot Sarpborg denne runden. Dobbel i runde 23.
Emil Frederiksen (8,0)/ Ramon Pascal Lundqvist (7,4).
Denne plassen var litt mer tricky. Jeg er 50/50 mellom Frederiksen og Lundqvist. Planen med Frederiksen er å spille han denne runden mot tabelljumbo Aalesund, for så å bytte han til Zlatko Tripic neste runde (VIF hjemme). For runde 20 isolert så vurderer jeg Frederiksen og Holse ganske jevnt, men da det er en sjanse for at Holse forlater RBK den nærmeste tiden så må valget bli RBKs nysignering. Både Frederiksen og Lundqvist er høyaktuelle kapteinsvalg denne runden.
Danilo Al-Saed (6,3). Han må med! Sandefjord dribleglade venstrekant har levert 8 målpoeng så langt. Sandefjord er favoritt mot Haugesund denne runden. Dobbel i runde 23.
Aleksander Nilsson (4,4) Det klart beste valget i billigklassen på midtbanen. Al-Saeds lagkamerat har virkelig levert foran mål i det siste. Indreløperen har scoret fire ganger på de siste fem kampene. Tok straffe da Ruud Tveter var på benken mot Molde. Kraftspissen har blitt vraket i startelleveren de siste tre kampene.

Angrep:
Bård Finne (8,8) Jeg syns man skal ha med Branns toppscorer selv om Brann blanker denne runden. Fint program fremover og dobbel i runde 23.
Sory Diarra (5,6) Haugesunds midtspiss er klink i laget og på straffer. Det er få spisser å velge mellom som spiller i runde 20, men Diarra er verdi til den lave prisen og en man trolig kan sitte med en stund. Henrik Skogvold (5,5) er en mulig erstatter etter hvert. Jeg tror han kommer til å spille mer eller mindre fast for LSK utover høsten. Fin spiller å vurdere i dobbeltrunden for å frigjøre penger til dyrere spillere.
Kristian Fardal Opseth (7,1): Denne var litt vanskelig, men jeg tror Opseth er det beste valget på WC denne runden. Sarp spiller hjemme mot Tromsø som må endre en del i backtreeren sin til bortekampen i solbyen. Sarpsborg er alltid offensive – borte som hjemme – og skaper nesten alltid bra med sjanser. Møter Brann i runde 21, og den det trenger ikke være så ille som det høres ut. Brann spiller mot AZ tre dager i forveien. Det er ikke unormalt om det blir en fysisk og mentalt utladning. To offensive lag i en kamp jeg tror begge lag scorer i. I denne posisjonen ser jeg etter å oppgradere til Thomas Lehne Olsen (10,1) eller Faris Pemi Moumbagna (10,1) i runde 23. Skogvold (5,5) kan også være et alternativ her hvis man trenger å spare i budsjettet.

En oversikt over kampprogrammet ut sesongen kan du se her: https://docs.google.com/spreadsheets/d/168WcZ2mnGbSh-aI-NheJl5OtpTgx3lZL-YFV4bAJRU8/edit?usp=sharing


Spillere det kan være verdt å hitte inn for å øke antallet spillende spillere i laget ditt denne runden.

Noen spillere har en såpass stor oppside at det kan være verdt å ta inn, selv om det koster fire poeng.

Dersom du skal spille WC i runde 21
Da har du friheten til å tenke isolert på runde 20.
Emil Frederiksen, Ramon Pascal Lundqvist, Carlo Holse (dersom det er sikkert at han er RBK-spiller på søndag), Danilo Al-Saed og Vegard Erlien er spillere jeg tenker det er verdt å betale fire poeng for denne runden. De vil få 2 poeng bare for å møte opp og spille minst 60 minutter, og alle fem har gode nok sjanser til å få målpoeng til at det etter min mening er greit å gå for det. Tar man ut en spiller man gjerne vil ha tilbake igjen, men som da vil koste mer enn du selger han for nå – da skal det litt mer til for at det er verdt det.

Andre «punts» som kan vurderes, men som jeg er litt mer usikker på om er verdt -4 er; Adrian Pereira, Espen Ruud, Mikkel Maigaard, Kristian Fardal Opseth, Mohamed Ofkir og Sory Diarra.

Spillere det kan være verdt å hitte inn og stå med videre
Danilo Al-Saed, Vegard Erlien og Niklas Vesterlund er spillere som må nevnes her. Henter du en av dem så kjøper du en spiller med kamp denne runden, samtidig som du får inn en spiller som spiller to kamper i runde 23. Dette er tre spillere det også er fint å ha fremover uansett. Espen Ruud kan kanskje vurderes da han har FKH hjemme i runde 23, og Sandefjord hjemme i runde 21. Står du uten keeper denne runden så kan Jakob Haugaard være et godt langsiktig valg.


God fotballhelg, og lykke til med runden!