Power-ranking Europa

15. Tottenham
14. Girona
13. Borussia Dortmund
12. Real Sociedad
11. Aston Villa

10. Atletico Madrid
Forrige høst var begredelig for Madrids nest største klubb. De under-presterte i ligaen, og gruppespillet i Champions League ble et gedigent mageplask. Så kom 2023. I år har Atletico Madrid spilt seg stort opp, tatt flest poeng av alle i Spania og dermed skrev deres ikoniske manager Diego Simeone under på ny kontrakt. Med forsterket lag og tro, Antoine Griezmann i sitt livs form og en giftig(!) Alváro Morata er man på skuddhold i toppen av La Liga og blir vanskelige å slå når utslagskampene i Champions league venter på nyåret.

9. Bayer Leverkusen
Denne høsten har flere små og mellomstore klubber vist at det er mulig å hamle opp med de største og sterkeste. Det aller beste eksempelet er Xabi Alonsos Bayer Leverkusen. Med 2,5 mål i snitt per kamp har de tatt Bundesliga og fotball-Europa med storm. Det nykomponerte laget ser ut som de har spilt sammen i evigheter og kjenner hverandre ut og inn. Dermed har de før siste hjemmekamp mot Molde full pott i det som ble en enkel gruppe i Europa League. Og viktigst; de er ubeseiret og leder Bundesliga når vi nærmer oss halvspilt sesong.

8. Paris St. Germain
De rotet en del i august og september, men nå har PSG åtte strake oppskriftsmessige seiere i Ligue 1. Kylian Mbappé er den soleklart viktigste spilleren – bare Haaland og Kane har flere mål i alle turneringer denne sesongen. I Champions League er ikke jobben gjort i sterke gruppe F. Paris St. Germain har skjebnen i egne hender, men kan være avhengig av seier borte mot Borussia Dortmund for å avansere.

7. Barcelona
Etter en veldig fin sesonginnledning har Barca variert i prestasjonene den siste tiden. Det smertefulle hjemmetapet i El Clasico ble etterfulgt av gode og svake kamper om hverandre. Seiere over Real Sociedad og Atletico Madrid er sterkt, men smeller mot Shakhtar og Girona gjør at det for første gang siden han ble ansatt rettes negativt fokus mot Xavi. Mannskapet er meget godt, og det er ingen grunn til å trykke på krise-knappen. Når de nye spillerne får bedre samspill og kjemi med de etablerte kan det bli en ny suksess-sesong.

6. Bayern München
Den tyske giganten har etablert seg som et av Europas beste lag. Med Manuel Neuer tilbake i mål etter langtidsskade begynner laget å se mer og mer komplett ut. Harry Kane har (ikke overraskende) sklidd veldig fint inn i sitt nye lag og scorer mål i rekordfart. Likevel er ikke alt rosenrødt i München. Mønsteret ser ut til å være at de vinner 4-5 kamper på rad før de går på en smell eller to. Nå i helgen ble det voldsomme 1-5 mot Eintracht Frankfürt. Både i denne kampen og i tafatte 0-0 mot FC København manglet fabelaktig Jamal Musiala. Selv om den kommende kampen mot Manchester United er av liten betydning poengmessig for Bayern, er det nå både stolthet og prestisje på spill.

5. Inter
Forrige sesongs Champions League-finalister viser igjen at de hører hjemme i den absolutte Europa-toppen. Forsvaret er blant de tetteste denne høsten, og på topp herjer Lautaro Martinez. Milan ble smadret 5-1, men like oppsiktsvekkende var den nylige 3-0-seieren borte mot Napoli. I 3-3-kampen mot Benfica stilte Inter med hele reserverekken fra start. Dette er den beste Inter-utgaven siden de vant trippelen under José Mourinho i 2010. Og da er det greit å huske på at de måtte erstatte Onana, Brozovic, Dzeko og Lukaku, som alle var viktige forrige sesong.

4. Arsenal
Den sultne gjengen til Mikel Arteta viser nok en gang at de mener alvor. Etter en trøblete måned frem til litt uti november har de fått sving på sakene igjen. Riktignok ble det tap i helgen mot hjemmesterke Aston Villa, men i den kampen var Arsenal gode. Declan Rice har gitt laget enda mer pondus, og plutselig har Kai Havertz virkelig begynt å røre på seg. Radarparet Ødegaard-Saka har levert godt, men har fortsatt et hakk å gå på før de er oppe i det virkelig jevne toppnivået fra forrige sesong. Keepersituasjonen er det eneste som gir skikkelig hodebry, for nyervervelsen David Raya har til gode å overbevise 100%.

3. Liverpool
De er tilbake. Etter en krevende oppussing av stallen er Jürgen Klopp på god vei til å skape sin komplette Liverpool versjon 2.0. Virgil van Dijk og Trent Alexander-Arnold spiller igjen sin absolutt beste fotball, noe som gir både større trygghet bakover og målpoeng fremover. Mohamed Salah produserer som vanlig ting i hver eneste kamp, og dermed leder Liverpool Premier League når de går et heftig jule- og nyttårsprogram i møte. Det store spørsmålstegnet finnes på midtbanen, hvor de mangler en skikkelig sjef, limet i laget som Fabinho var i flere sesonger.

2. Real Madrid
Til tross for flere tunge fravær og langtidsskader på viktige brikker har Real Madrid en veldig fin høstsesong. Det er snart tre måneder siden de gikk på sitt eneste tap hittil. I helgen ble det 1-1 borte mot et Real Betis-lag som ikke har tapt på deres hjemmebane denne sesongen. Jude Bellingham har med sine 16 mål vært Europas gigant. I tillegg må Rodrygo trekkes fram. I fravær av kompis Vinicius Jr. har brasilianeren stått frem med storspill og mange nydelige scoringer. Real Madrid er sterke, og har i kjent stil enda mer å gå på når vi nærmer oss nyttår.  

1. Manchester City
Trippelmesterne er fortsatt best i Europa, men nå er det jevnt i toppen. De er langt fra uslåelige for øyeblikket – noe Aston Villa demonstrerte forrige uke. Manchester City er spesielt sårbare når midtbanesjef Rodri mangler. Laget er inne i en liten bølgedal, slik de opplever hver eneste sesong. Likevel må det sies at City i de aller fleste kampene hvor poeng har blitt tapt har skapt nok til å vinne. Jeremy Doku har vært et knallkjøp, og selv om Erling Braut Haaland ikke er like ustoppelig denne sesongen, kan både han og City se lyst på tilværelsen og er favoritter til å vinne både Premier League og Champions League.