Power-ranking Europa II

Med august og september unnagjort pleier fotballsesongen å ha satt seg. Denne gangen har mange av de største klubbene variert voldsomt i prestasjonene. Når høstmørket har lagt seg og med flomlyset tent, har vi blitt servert noen oppsiktsvekkende resultater i Champions League.

Dermed har det blitt bevegelser i denne ukas rangering av styrkeforholdet mellom Europas beste lag.

15. Ajax
14. Sevilla
13. Chelsea
12. Tottenham
11. Inter

10. Napoli

Som vanlig veksles det mellom høye topper og dype daler for sulteforede Napoli-fans. Denne sesongens berg- og dalbanetur har inneholdt 4-3 og 3-4 i sesongens to første, seier over Liverpool i Champions League, tap hjemme mot Cagliari i ligaen og uavgjort borte mot Genk. Laget har få svake punkter, men må bli jevnere i prestasjonene for å kunne kjempe om titler.

Plassering forrige gang: 11

9. Borussia Dortmund

For første gang så lenge jeg kan huske har Borussia Dortmund denne sesongen et uttalt mål å vinne ligaen. Da holder det ikke med tap for Union Berlin og uavgjort hjemme mot Werder Bremen. I Champions League hadde de fortjent full pott hittil, men fire poeng fra hjemmekamp mot Barcelona og bortekamp mot Slavia Praha er tross alt meget bra.

Plassering forrige gang: 8

8. Atlético Madrid

Etter tre seiere av tre mulige har Diego Simeones lag bare én ligaseier på de fire siste. De er inne i et generasjonsskifte, og selv om lyspunktene er mange er det fortsatt usikkert hva som er Atléticos beste lag. Det er fortsatt noe uforløst med spissparet Diego Costa-Joao Felix. Med et gunstig oktober-program, og Álvaro Morata tilbake, er det på tide at angrepsrekka slår ut i full blomst.  

Plassering forrige gang: 5

Et potensielt superpar. (Foto: NTB Scanpix)

7. Juventus

Med ny manager har prestasjonene være varierende i innledningen av sesongen. I mange situasjoner har savnet av forsvarssjef Giorgio Chiellini vært åpenbart, men etter 265 minutter uten baklengs har den røyken midlertidig lagt seg. Det virkelige svaret på hvor laget står kan vi få i toppkampen mot Inter kommende helg.  

Plassering forrige gang: 4

6. Real Madrid

Varsellampene blinket etter ydmykende 0-3 i Paris. Siden svarte Real Madrid, med Sergio Ramos tilbake i midtforsvaret, med å holde nullen i tøffe bortekamper mot Sevilla og Atlético Madrid. Dermed leder de jevne La Liga. 2-2 hjemme mot Club Brügge var skuffende, men avansement i Champions League bør gå greit. Framover bæres laget fortsatt av Karim Benzema. Eden Hazard ligner ikke seg selv, og står fortsatt uten målpoeng for sin nye klubb.

Plassering forrige gang: 6

5. Paris St. Germain

I den råsterke seieren over Real Madrid viste PSG at de ikke bare er et lag med store stjerner som spiller hver for seg med sine individuelle agendaer. Nysigneringen Idrissa Gana Gueye ser ut til å være nøyaktig hva Thomas Tuchel har manglet. Upopulære Neymar har kommet tilbake og blitt matchvinner i tre av de siste fire seriekampene. Så får vi se hvor lenge pipingen fra fansen fortsetter …

Plassering forrige gang: 10

Neymar er i gang igjen – her etter mål mot Lyon. (Foto: NTB Scanpix)

4. Barcelona

Fortsatt føles det som at Barca har til gode å komme i gang med sesongen. Uten Messi har de vært strålende hjemme og dårlige borte. Den siste drøye uken har de tre seiere på rad, sist da de snudde den viktige kampen mot Inter. Da var også Lionel Messi tilbake, og med han på banen framover bør det gå bedre og bedre.

Plassering forrige gang: 3

3. Bayern München

Klatretrøya går denne gangen til den tidligere lett sovende giganten fra München. De er ubeseiret i Bundesliga, som de topper etter seks runder. Og selv om 7-2-seieren over Tottenham var av det flatterende slaget, var den også en beskjed om at Bayern er på vei tilbake dit de skal være. Robert Lewandowski har scoret i hver eneste seriekamp, og står med småpene 14 mål på ni kamper alt i alt. I tillegg er det gledelig å se at Philippe Coutinho viser seg fra sin beste side i nye omgivelser.  

Plassering forrige gang: 9

Tottenham hadde aldri sluppet inn syv mål på hjemmebane. Det var før de møtte Serge Gnabry og Bayern München. (Foto: NTB Scanpix)

2. Manchester City

Med fem strake trepoengere i alle turneringer, riktignok mot høyst overkommelig motstand, har City lagt nedturen mot Norwich bak seg. Anført av en historisk god Kevin De Bruyne fortsetter de å være Europas mestscorende lag. Selv med et nykomponert og til tider litt vaklende forsvar bør de fortsette å vinne kamper fram til møtet med Liverpool om en drøy måned.

Plassering forrige gang: 2

1. Liverpool

Jürgen Klopps lag beholder plassen på toppen av lista. 16 strake ligaseiere er formidabelt. Enten rundspiller de lag eller så vipper de jevnspilte kamper i sin favør, med unntak av bortekampen mot Napoli. Firma Mané-Firmino-Salah nærmer seg sitt skyhøye toppnivå. Den eneste bekymringen for Liverpool er at de slipper til sjanser mye hyppigere enn forrige sesong, som i hjemmekampen mot Salzburg.

Plassering forrige gang: 1

Liverpool flyr fortsatt høyest. (Foto: NTB Scanpix)