SOMMERENS VINNERE

5. LIVERPOOL
Ja, Liverpool. Det finnes en risiko ved å ikke signere noen spillere. For Jürgen Klopp var det viktigste denne sommeren å holde troppen inntakt. Dette er et ferdig byggverk. Det er ingen hemmelighet at Zinedine Zidane er en stor beundrer av Sadio Mané, men Real Madrid gikk for Eden Hazard. At det aldri var noe snakk om en overgang til kanonene nedover på kontinentet for Virgil van Dijk eller Mohamed Salah er et bevis på at Liverpool omsider er på toppen av næringskjeden. De kunne kanskje ha trengt en backup på venstrebacken, men noe annet var det ikke behov for. Daniel Sturridge etterlater seg ikke all verdens hull, ettersom både Mané, Salah, Divock Origi og unggutten Rhian Brewster kan avlaste Roberto Firmino på topp.

4. BARCELONA
Neymar-sagaen levde helt til den siste uken. Barcelona var veldig lystne på et comeback, men kunne ikke betale kun i cash. De 200 millionene euro Neymar ville ha kostet var allerede brukt på Frenkie de Jong og Antoine Griezmann. Uten Lionel Messi har Barcelona startet svakt, men verdens beste er snart tilbake. Griezmann og de Jong har allerede vist sin klasse. I tillegg har mannefallet i starten av sesongen gjort at egenproduserte Carles Perez og Ansu Fati fått sjansen og vist at det fortsatt spirer og gror på Barcelonas akademi. Det store spørsmålet rundt Barcelona er om manager Ernesto Valverde tåler flere nedturer. Trolig sitter han fortsatt trygt takket være sitt gode forhold til Lionel Messi.

Frankie de Jong (t.v.) og Antoine Griezmann har kommet godt i gang i Barcelona. Foto: Reuters

3. MANCHESTER CITY
Det var liten grunn til å gjøre mye med stallen som de to siste årene har stått for den beste fotballen som noen gang er spilt i England. I våres hevdet enkelte at Pep Guardiola hadde gjort sitt i City, men den viktigste mannen i klubben er blitt værende og ser minst like motivert ut som tidligere. Inn kom Rodri fra Atletico Madrid og Joao Cancelo fra Juventus – to spillere som er i verdenstoppen på sine posisjoner. En bedre langsiktet erstatter for Fernandinho enn Rodri er ikke mulig å finne. City fortsetter strategien med å hente kvalitetsspillere som trolig har sine beste år foran seg. Klubben har gitt Guardiola verdens beste tropp, og manageren gjør spillerne bedre og bedre.   

2. ATLETICO MADRID
Det ble full oppussing i Madrid denne sommeren. De tidligere nøkkelspillerne Diego Godín, Juanfran, Filipe Luis, Lucas Hernandez, Antoine Griezmann og Rodri er borte. Sistnevnte er en klassespiller, men med Diego Simeones fotball er det ingen fare å satse på maskinen Thomas Partey, Marcos Llorente (ny fra Real Madrid for halvparten av Rodri-pengene) og rutinerte Hector Herrera (gratis fra Porto). Griezmann har blitt en verdensklassespiller, men er nå erstattet av Joao Felix for samme pris som Griezmann ble solgt for. Den unge portugiseren ser absolutt ikke ut som en nedgradering. Trolig er han snart verdt det dobbelte av de 120 millionene euro han kostet. Kieran Trippier er hentet fra Tottenham. Allerede i første kamp under Simeone så han ut som en god forsvarsspiller samtidig som han fikk vist fram innleggsfoten flere ganger. Det har som forventet kladdet litt i starten av sesongen, men de går inn i første landslagspause med full pott og henholdsvis fire og fem poeng ned til Real Madrid og Barcelona.

Joao Felix har vist seg som en fullverdig erstatter Antoine Griezmann. Foto: AFP

1 INTER
Mye vann har rent under brua siden Inter vant Serie A, den hjemlige cupen og Champions League i 2010. Juventus har spasert til ligagull år etter år, og de blåsvarte fra Milano har vært milevis unna nivået som tok dem til europatoppen. I forrige sesong gikk det opp og ned før de så vidt landet på beina med en 4. plass. I vinter forsto man at en renovering var på gang i Inter da de hentet inn Giuseppe Marotta, en av sportssjefene bak Juventus’ dominans de siste årene. Han har gjort sommerens beste signering i manager Antonio Conte. Å få inn veteranen Diego Godin gratis fra Atletico Madrid er ikke dumt, men de mest spennende nykommerne (lån med opsjon på kjøp) er de unge midtbanespillerne Nicolò Barella og Stefano Sensi. De største pengene ble brukt på Romelu Lukaku, som ser ut til å passe Conte og italiensk fotball godt. Alexis Sanchez bør også passe til ligaen og Contes 3-5-2. Problemet med kaptein og bråkmaker Mauro Icardi ble omsider løst ved at argentineren gikk på lån til PSG. Inter solgte ut de 40.000 sesongkortene på rekordtid, har startet med seks av seks mulige poeng, og kommer til å bli bedre og bedre.