Guttungen har blitt voksen

Voksen for alderen har han alltid vært. Det var mye takket være modenheten at den da 15 år gamle Martin Ødegaard tok nivået i Tippeligaen uten problemer for fem år siden. Kanskje var det den tidlig utviklede fotball-hjernen som ga et forsprang som flere jevnaldrende har kappet innpå de siste årene.

Stagnering er et for sterkt ord å bruke for å beskrive hva som skjedde i Ødegaards første sesonger som utenlandsproff. Det stoppet litt opp for ham, men motgang er ikke alltid så dumt.

I fjor sommer tok han det som skulle vise seg å være et klokt valg. I nederlandske Vitesse havnet han under vingene til karismatiske Leonid Slutsky. Den tidligere russiske landslagstreneren var tidlig ute med å heve viktigheten av å ta vekk press fra Ødegaards skuldre ved å behandle ham som en vanlig gutt, og gi ham frihet til å utfolde seg på banen. Det gikk omtrent så bra det kunne gå. Sesongen før, i Heerenveen, endte med to mål og én målgivende pasning for Ødegaard. For Vitesse scoret han åtte mål og sto bak ytterligere elleve. Manager Slutsky forsto godt at det ikke var mulig å beholde sin norske juvel. “Han er 100% klar for neste nivå, om det er i Tyskland, England eller Spania”, sa russeren til nederlandsk presse.

Real Madrid valgte å forlenge Ødegaards kontrakt frem til 2023 og leie ham ut til Real Sociedad, en tradisjonsrik klubb som har fostret spillere som Xabi Alonso og Antoine Griezmann. Her til lands hadde han nok fått mer oppmerksomhet hvis han spilte i en klubb som i størrelse og kvalitet kan sammenlignes med La Real, som Everton eller West Ham. Faktum er at han nå er på et lag som forventes å ligge på øvre halvdel i det som av mange helt berettiget blir regnet som verdens beste liga. Og han spiller rett foran nesa på Real Madrid.

Debut mot Valencia. (Foto: NTB Scanpix)

Derfor var det litt av en ilddåp å sesongdebutere fra start borte mot Valencia på fryktede Mestalla. Til tross for godt spill i sommerens treningskamper var mange skeptiske til om han holder nivået. Ødegaard svarte med å ta stor plass og være blant de mest involverte spillerne på banen. Han var like uforskammet trygg som på Marienlyst våren 2014. Med litt marginer med seg hadde han endt opp med målpoeng.

Så kom bortekampen mot Mallorca. Real Sociedad dominerte, mye takket være Ødegaard og resten av midtbanen sitt sikre pasningsspill. Kampen (som ble spilt i 30 varmegrader) var ganske treg og sjansefattig, men det var én kar som skilte seg ut med tekniske finesser og smarte pasninger. Med ti minutter igjen, etter mye nesten, tok Martin Ødegaard saken i egne hender og ble matchvinner.

«Hei, La Liga: her er Martin Ødegaard.» Skjermdump fra marca.com.

For fem år siden inntok Ødegaard-feberen Norge — i fjor var det Nederlands tur. Og selv om den ikke har brutt ut for fullt i Spania er det ingen tvil om at nordmannen er på manges lepper. I landets største sportsavis Marca ble han kåret til banens beste mot Mallorca.

Det er selvsagt tidlig å ta av. Tallene fra hele La Liga er likevel klare. Etter to serierunder har Ødegaard:
– 3. flest sjanser skapt for medspillere. ( 6 stk )
– 4. flest pasninger på øvre tredel av banen. (Flest av de som ikke spiller på Real Madrid eller Barcelona)
– 4.flest vellykkede driblinger. ( 7 stk )
– Flest meter løpt.

Starten har vært bortimot perfekt. Nå venter kamp mot erkerivalen Athletic Club, i det som er den hittil største og viktigste i 20-åringens karriere. Størst fordi den spilles foran 53.000 lidenskapelige baskere som regner dette som høstens høydepunkt. Viktigst fordi Ødegaard er i ferd med å få sitt gjennombrudd på det øverste nivået, og skal leve opp til forventningene som har bygd seg opp de siste ukene. Og fordi Real Madrid ser på. Det burde du gjøre også.