Fem konklusjoner etter Manchester United-PSG

Ingen trær vokser inn i himmelen

Hvetebrødsdagene er omsider over for Ole Gunnar Solskjær. Selv om det er 90 minutter igjen å spille mot Paris St. Germain ser det håpløst ut med tanke på avansement. Starten av nordmannens første Champions League-kamp som manager var energisk og positiv fra Manchester United. De presset høyt og tvang frem feil fra gjestene. På midten var Nemanja Matic var helt sjef. Så, midtveis i en førsteomgang med skuffende kvalitet og underholdningsverdi fra begge lag, slo hjemmelaget av bryteren. Resten av kampen dominerte PSG. Gang på gang sydde de seg igjennom hjemmelaget uten særlig motstand.

Hverken benken eller spillerne til Manchester United maktet å endre kampbildet. Selvsagt kan byttene av Martial og Lingard ha hatt noe å si, men ingen av dem var særlig imponerende da de var på banen. Innbytterne, spesielt Alexis Sánchez, var svake. Førsteelleveren har hevet seg betraktelig under Solskjærs ledelse. Nå må han få fart på de mindre betrodde som Sánchez og Lukaku. Der er det mye å hente.

 (Photo by Paul ELLIS / AFP)

Dette er ikke helt over, men United må vise et annet format i Paris om tre uker for å i det hele tatt skape spenning. Tirsdag kveld så veien opp til Europa-toppen fortsatt lang ut for Solskjær & Co.

Paul Pogba kan stanses

Det ble bråstopp for verdens mest dominerende midtbanespiller de siste knappe to månedene. Storspill som Pogba har levert i det siste gjør at motstandere tar hensyn. Når motstanderen er den fremragende forsvarsspilleren Marquinhos som er oppe på midtbanen for å sette frimerke blir det vanskelig å herje. Franskmannen ble frustrert, og da ender det sjelden godt. Kroppsspråket lignet plutselig på det han viste i sine dårlige stunder i høst. Det endte med rødt kort etter en merkelig stempling på Dani Alves. Dermed blir han ikke med i returkampen, men før den spilles blir det spennende å se hvilken Paul Pogba som møter opp mot Chelsea og Liverpool.

(Photo by Paul ELLIS / AFP)

Bortefans redder stemningen

Dette er på ingen måte ment som spesifikk kritikk av fansen til Manchester United. Når de er på reise er de blant Englands aller beste bortesupportere. En merkbar tendens når man er rundt på engelske fotballarenaer er nettopp at fanskaren som er i mindretall ikke bare lager mest liv, men er de eneste som fyrer på. Det er generelt skuffende lite mobilisering på tribunen. Mottakelsen av Angel Di María da han gikk ned for å slå corner tydet på at det ikke står på følelser og lidenskap. Den gjennomgående buingen på den tidligere United-vingen virket mot sin hensikt. Han har aldri noensinne sett så tent ut, og sto bak begge scoringene.

Det er aldri godt å si nøyaktig hva fans har å si for utfallet av en kamp. PSG-supporterne ga alt de hadde allerede fra lenge før kampstart og gjennom samfulle 90 minutter. Ofte får hendelser på banen de som er tilstede, spesielt hjemmepublikum, til å våkne. På Old Trafford var det muligens lurvelevenet fra de tilreisende som for alvor vekte bortelaget.

Videodømming er en berikelse

… når det brukes riktig. Glem VM – Champions League er det beste av det beste. Når UEFA denne uken innførte bruk av videodømming er det ikke uten grunn at et rutinert italiensk dommerteam ble plukket ut til Man United-PSG. Disse guttene har praktisert VAR i halvannet år nå, og vet hvordan det skal brukes. Spesielt deilig er det at marginale offside-avgjørelser ENDELIG kommer det angripende laget til gode ved at flaggene holdes nede og eventuelle offside-mål annulleres i etterkant. Så får det være en annen sak at lista for kort lå både lavt og høyt om hverandre i denne kampen. Dommere trenger hjelp, men avgjørelser rundt gule kort må tas uten å anvende videodømming.

Action Images via Reuters/Jason Cairnduff

Kylian Mbappé blir bare bedre og bedre

For en superstjerne! De fleste, meg selv inkludert, luktet fare for PSG uten Neymar og Cavani. Men 1/3 av supertrioen viste seg å være nok på Old Trafford. Med sin skremmende fart og totale mangel på respekt satte han frykt i Uniteds forsvar fra første stund. Det spiller ingen rolle om han spiller til høyre, venstre eller i midten – han er like skummel overalt. Nå har han syv mål på ni sluttspillkamper i Champions League. Tenk hvor god han kan bli.