Coutinhos comeback

Da overgangsvinduet stengte for en uke siden, uten at Philippe Coutinho smatt ut og fløy sørover, vant Liverpool en viktig seier. En symbolsk seier. For hadde klubben gitt etter for det nesten uimotståelige presset fra Barcelona, ville Jürgen Klopp stått dårligere rustet til å gjøre jobben han er hentet for å gjøre; å vinne titler. Klopp sa da han tiltrådte at han måtte få fansen med seg på sitt prosjekt, snu dem fra tvilere til troende. Da kunne ikke klubben nok en gang selge et av sine få ess like før en stor sesong med Champions League tilbake på Anfield – europeiske storoppgjør er en viktig del av Liverpools identitet.

Når Coutinho nå er skadefri og tilgjengelig, blir spørsmålet om fansen tror eller tviler på hans lojalitet til den røde drakten. Mitt inntrykk er at en overveldende majoritet på the Kop vil ta i mot den lille magikeren med åpne armer. De gjorde det da Luis Suarez var i samme situasjon for fire år siden. Et lite mindretall vil stå fast på den romantiske, og prisverdige tanken om at ingen spiller som ønsker å forlate dem, fortjener å spille for dem igjen. Det mindretallet vil tynnes ut for hver Coutinho-suser som får nettmaskene til å leve foran Anfields berømte tribune.

Ingen vet med sikkerhet hva som har foregått i denne saken gjennom sommeren. PR-krigen raser, Liverpool hevder med styrke at Coutinho aldri var til salgs. Barca mener at de ikke ville betale det han kostet. Et vesentlig poeng er at Neymars rekord-overgang til PSG skjedde såpass sent i sommer at det var vanskelig for Liverpool å kompensere tapet av Coutinho, rent sportslig. Konspirasjonsteoriene er mange, her en av dem: Coutinho gjennomgikk medisinsk test to uker før vinduet stengte og hadde signert for Barca, men klubbene var enige om å holde det hemmelig for ikke å presse opp prisen på Liverpool andre mulige spillerkjøp.

Det som står fast, er at Coutinho ble i Liverpool mot sin vilje. Spørsmål har blitt reist rundt ryggskaden som har holdt ham utenfor sesongen så langt. Var det kun en protest, eller en reell skade? Jeg heller mot det første. Han har ikke streiket, eller offentlig gått ut og fordømt klubbens handlemåte. Han gikk så langt som en spiller kan gå i våre dager, uten å miste den skjøre hengivenheten fra flertallet av supporterne.

Nå har Klopp lagt armen rundt Coutinho, og beskrevet gjensynet etter landslagspausen slik: «All good!» Om det stemmer får vi svar på de neste ukene. Han er ikke i toppform, og spiller neppe fra start mot Manchester City. Men han er en av Liverpools beste spillere, en spiller som ofte får laget ut av fengsel med et vakkert langskudd når det kniper. En spiller som var stabilt knallgod for første gang i karrieren for nøyaktig ett år siden, før han ble skadet i begynnelsen av november. En spiller Liverpool var nødt til å beholde for å ha håp om å hevde seg i PL og CL.