Bestod lakmustesten

Kampen borte mot Napoli var «lakmustesten» for Manchester City. Den bestod de, og for dem som har tvilt – dette kan bli Manchester Citys sesong i Champions League.

De har forsåvidt vært nære tidligere også, blant annet med en semifinale for et par sesonger siden. Men da vært det mer et tilfelle av «so near, but yet so far away», fordi det har vært åpenbart at de ikke har vært helt oppe på nivået mer den ypperste Europa-eliten.

Men etter mange steg frem, noen tilbake, og enda flere frem igjen, tror jeg man kan fastslå at de er der nå. Det kan godt hende det var Europas beste lag som på en imponerende måte vant borte mot et lag som har imponert voldsomt i Serie A.

Manchester Citys Nicolas Otamendi feirer sin scoring i Italia FOTO: NTB SCANPIX/Cesare Abbate/ANSA/AP

En ting er å slå Napoli på eget gress. Noe helt annet er det å reise til San Paolo, score fire, og vinne overbevisende.

I Premier League har de feid all motstand til side, men det har lag gjort tidligere uten å akkurat sette fyr på Europa. Men måten Manchester City fremstår nå, så ser de ut som de aller beste utgavene av lag Pep Guardiola har trent før, og andre i den europeiske eliten der City har prøvd å strekke seg til i mange år.

Noen av lagets stjerner, bærebjelker og kontiunuitetsbærere som David Silva, Sergio Agüero, Fernandinho og den fraværende kapteinen Vincent Kompany har vunnet alt i England. FA cup, Ligacup og ikke minst Premier League flere ganger.

Men de har manglet Champions League. Dette kan være sesongen.

Pep Guardiola gir Fernandinho en god klem etter seieren mot Napoli. Han er i ferd med skape enda en europeisk stormakt. FOTO: NTB SCANPIX / AFP PHOTO / Filippo MONTEFORTE

Og på samme dag som det var et annet lag fra samme land som herjet Real Madrid på Wembley, vil jeg likevel si at Manchester City under Pep Guardiola akkurat nå er Europas beste lag.

Så kan det selvsagt skje ting før utslagsrundene i februar, men på dette tidspunktet av sesongen, har det aldri sett bedre ut for de lyseblå.

Og det er lenge siden det har sett så bra ut for engelske lag. De siste sesongene (med Chelseas seier som et hederlig unntak – den er ikke glemt) har de vært revefôr etter gruppespillet. De har slitt mot de beste, og ofte også mot de presumptivt nest beste.

Tottenham er nevnt. De skulle være heldige om de klarte andreplassen i gruppa. Nå ser det ut som det er Dortmund allerede er ute. Liverpool har til tider slitt i Premier League, men de kvalifiserte seg til Champions League på en overbevisende måte, og de ligger godt an før de siste to kampene. Manchester United har vunnet alle sine, det samme som Manchester City. Englands eneste tap så langt kom i går for Chelsea, men også de har alle muligheter.

De fem engelske lagene har 15 seirer, fire uavgjorte og kun ett tap så langt denne sesongen.

Og bare for å sammenlikne, så man ikke kun tar tall ut av lufta. Slik har de engelske lagene gjort det etter fire runder de tre foregående sesongene:

  • 2016/17: 9-4-3 = 1,94 poeng i snitt pr kamp
  • 2015/16: 8-2-6 = 1,63 p
  • 2014/15: 5-5-6 = 1,25 p

Denne sesongen har de fem engelske lagene i Champions League tatt 2,45 poeng per kamp i snitt. Det er definitivt fremgang, og som det man ser av tallene overfor har de gradvis forbedret seg de fire siste sesongene.

Men det er lenge igjen, så glem tallene. Se heller på hvordan lagene fremstår på banen. Det ser veldig bra ut for flere.

Men Manchester City – de ser ut som de kan ha tidenes sjanse til å komplementere troféskapet til Agüero & co.

PS! Det ble en historisk kveld i Napoli for Sergio Agüero. Mannen bak klubbens mest ikoniske øyeblikk troner nå også alene på toppen over tidenes mestscorende i klubben. Målet hans i Italia var hans 178. for klubben, og han slettet dermed Eric Brooks rekord.