Huddersfield kan tangere negativ Premier League-rekord

Hva har skjedd med Huddersfield?

David Wagner-guttene sjarmerte oss til gagns i starten av sesongen, slo blant annet Manchester United og var på øvre halvdel av tabellen til slutten av november.

FLØY HØYT: Aaron Mooy jubler etter å ha satt inn ledermålet mot Manchester United i oktober. Foto: Lindsey Parnaby/AFP

Les også:  Adam (9) hylles etter at han ga Huddersfield-helten fem pund i belønning for mål mot United

Alle var begeistret. Kompisen til Jürgen Klopp hadde kommet til Premier League og vist at man kunne hevde seg med de store gutta. Smilene gikk nesten rundt. Drømmen var blitt virkelighet.

Så begynte det med ett å sive luft ut av ballongen. 0-4-tapet mot søndagens motstander Bournemouth i runde tolv var starten på den første tunge perioden, i et oppgjør som for øvrig er ett av to i Premier League-historien der et lag har fått rødt kort i første omgang og allikevel vunnet med fire mål. (West Ham-Chelsea 0-4 og rødt kort på Frank Lampard i mars 2008.)

Slike fiffige statistikker fra Opta kan være litt gøye å ta tak i, og flere vil følge i dette innlegget.

Visste du for eksempel at Callum Wilsons hat trick i det nevnte oppgjøret kom som resultat av et han scoret med alle skuddene han hadde på mål i det oppgjøret? Ikke jeg heller. Før jeg sjekket.

Uansett var 0-4-tapet bare starten på det som må ha føltes som en blandet periode for laget fra den tradisjonsrike markedsbyen. For drømmen om å spille Premier League-fotball levde jo i beste velgående, og sjelden har vel fansen vært høyere oppe, men samtidig begynte tapene å rulle inn over dørstokken på John Smith’s Stadium.

Tre nye tap fulgte, og mange var i ferd med å avskrive terrierne og påpeke at Premier League hadde blitt for tøft for dem.

Men så slo de plutselig tilbake. En relativt sterk desembermåned så dem gå ubeseiret i fem av sju kamper, inkludert råsterke 4-1 borte mot Watford 16. desember, men dette er også den siste kampen Wagners menn har vunnet.

TUNG TID: David Wagner sliter med å få sitt lag til å vinne seriekamper for tiden. Her fra omkampen mot Birmingham i FA-cupen, som riktignok endte med 4-1-seier etter ekstraomganger. Foto: Reuters/Carl Recine

Tre uavgjortkamper avsluttet desember, mens det i 2018 har vært bekmørkt og poengløst. Se bare på denne resultatrekken:

  • Leicester-Hudderfield 3-0
  • Huddersfield-West Ham 1-4
  • Stoke-Huddersfield 2-0
  • Huddersfield-Liverpool 0-3
  • Manchester United-Huddersfield 2-0

Blytungt. Bekmørkt. Knallhardt møte med Premier League-virkeligheten. De heroiske månedene i høst er på vei til å gå fullstendig i glemmeboken, og formpilen er åpenbart ligaens verste.

Ja, faktisk er de det eneste laget av alle 92 i det engelske ligasystemet som ikke har tatt et eneste poeng i kalenderåret 2018.

Seier i FA-cupen etter omkamp mot Birmingham fra bunnen av Championship kan ha hjulpet på selvtilliten, men i Premier League-sammenheng er faktisk spesielt hjemmeformen nå i ferd med å nærme seg historisk svakt nivå. Huddersfield kan nemlig bli det fjerde laget i Premier League-historien til å tape tre strake hjemmekamper med tre mål eller mer.

Her er de negative hjemmebane-resultatrekkene som Wagner-laget ikke ønsker å komme inn i samme selskap som:

  • Bradford: 1-4 mot Sunderland, 0-3 mot Manchester United og 0-3 mot Aston Villa i januar/februar 2018
  • Derby: 0-6 mot Aston Villa, 2-6 mot Arsenal og 0-4 mot Reading i april/mai 2008
  • Swansea: 1-4 mot West Ham, 0-3 mot Bournemouth og 0-4 mot Arsenal i desember/januar 2016/17

Til sammenligning er søndagens motstander Bournemouth fullstendig i andre enden av formskalaen. Joshua King og hans lagkamerater står med sju strake kamper uten tap i ligaen, deres lengste rekke på øverste nivå noensinne, og forut for runden var de på tredjeplass på «2018-tabellen», med elleve poeng på årets fem første kamper.

SCORET, SNUDDE OG VANT: Joshua King var blant målscorerne da Bournemouth snudde kampen mot Stoke i forrige Premier League-runde. Les mer om kampen ved å klikke på bildet. Foto: Reuters/Peter Nicholls

Miniputten som mot alle odds har klart å etablere seg i Premier League etter debuten på øverste nivå av den engelske fotballpyramiden i 2015, er i ferd med å motbevise alle forhåndstips på ny. Og på mange måter er sørkystyndlingene «det motsatte av Huddersfield». En tung sesongstart, men bedring i de siste ukene.

Og bare det at Huddersfield-Bournemouth er et Premier League-oppgjør i 2018 er jo egentlig ganske vilt. For til tross for Huddersfield storhetstid forrige århundre, blant annet med tre strake ligatitler på 20-tallet, er det ikke det første laget man de siste 40 årene har tenkt på som «hjemmehørende» på engelsk fotballs øverste nivå.

Men kanskje nettopp på grunn av dette føler fansen ekstra stolthet når lagene nå løper ut til Premier League-oppgjør søndag. To klubber som begge har fått kjenne på alle nivåer av det engelske ligasystemet. To klubber som har møtt hverandre på alle nivåer. Ja, faktisk kan Bournemouth bli den sjuende klubben Huddersfield slår på alle fire nivåer i ligasystemet. (Det samme har de gjort mot Bradford, Brentford, Bury, Grimsby, Portsmouth og Watford).

Skal det bli et faktum i denne omgang, må imidlertid den negative formkurven snus fullstendig på hodet. For dersom hjemmefansen igjen skal få noe å juble for på John Smith’s Stadium er det mer enn én trend som må snus.

Sist gang de to lagene møttes nettopp der var nemlig på åpningsdagen av Championship i 2014/15.

Da vant Bournemouth 4-0. Callum Wilson scoret to…