Den nye vinen

La Liga har mistet sin aller beste fotballspiller, men det skorter ikke på ungt talent i Spania. Derfor har jeg valgt ut ti unge spillere jeg gleder meg enormt mye til å følge denne sesongen. Hvem vet, kanskje kan en av disse bli La Ligas neste store superstjerne?

Ansu Fati, 18 år, Barcelona

Ansu Fati slo gjennom med brask og bram allerede som 16-åring. I løpet av en fantastisk debutsesong ble han Barcelonas yngste målscorer i La Liga noensinne, deres yngste spiller noensinne i Champions League, tidenes yngste målscorer i Champions League og den yngste spilleren noensinne som har scoret to mål i en La Liga-kamp. I sesongen 2020/21 rakk han å bli kåret til månedens spiller i La Liga i september og bli tidenes yngste målscorer i El Clásico før han dessverre måtte ute med skade i november og mista resten av sesongen. Nå er han tilbake på treningsfeltet, og med Messi ute av bildet er det enorme forventninger til unge Fati. Han er enormt kjapp både med og uten ball, danser forbi motstanderne som den naturligste ting i verden og har allerede vist at han er en meget god avslutter. 

Ansu Fati har tatt Spania med storm. (Foto: Scanpix)

Pedri, 18 år, Barcelona

Pedri ble forrige sesongs store positive overraskelse i Barcelona. Han hadde allerede imponert i Segunda for Las Palmas, men de færreste hadde sett for seg at han skulle slå til så til de grader allerede i sin første sesong på Camp Nou. I løpet av det siste året har Pedri blitt en nøkkelspiller både for Barcelona og for det spanske landslaget. Han har et fotballhode av de sjeldne, en strøken pasningsfot og er enormt god til å skape rom for lagkameratene. Pedri ble kåret til EMs beste unge spiller og ble tatt ut på turneringens lag. Begge deler var fullt fortjent.

João Félix, 21 år, Atlético Madrid

João Felix rakk bare å spille én sesong for Benficas A-lag før han ble Atlético Madrids dyreste kjøp noensinne. Med en prislapp på drøyt 120 millioner euro var forventningene enorme da han ankom Spania for to år siden. Så langt har han ikke klart å leve helt opp til forventningene, men potensialet er skyhøyt. Selv om den unge portugiseren har hatt perioder der han leverer på meget høyt nivå, er det fortsatt noe uforløst over spillet hans. Han har slitt med en skade i sommer, men kanskje kan dette være sesongen der João Felix slår ut i full blomst. 

Vinícius Júnior, 21 år, Real Madrid

Selv om Vinícius Júnior nettopp fylte 21 år, har han allerede solid erfaring fra fotballens aller høyeste nivå. Den unge brasilianeren gyver nå løs på sin fjerde sesong i La Liga. Vinícius har x-faktor med stor X, og er en av de spillerne som har evnen til å dominere en kamp totalt. Han kan parkere, filleriste og latterliggjøre forsvarsspillere hvis han først har dagen. Han har fortsatt en del å gå på når det kommer til å omsette herjingen sin til målpoeng, men hvis han klarer å forbedre seg som avslutter kan han bli en av La Ligas aller største stjerner. 

Vinícius Júnior kan bli Real Madrids neste store stjerne. (Foto: Scanpix)

Sergio Arribas, 19 år, Real Madrid

Real Madrids akademi har produsert en rekke strålende fotballspillere opp gjennom, og det er ingen overraskelse at det også i år kommer ung, lovende spillere fra La Fábrica. En av de som kan få sitt gjennombrudd i år er 19 år gamle Sergio Arribas. Unggutten har imponert for Real Madrid Castilla og fikk noen innhopp av Zidane allerede i fjor. Han er elegant i stilen, har en fin venstrefot, er god en mot en og har også solid arbeidskapasitet. Han kan brukes både som offensiv midtbanespiller og ute på vingen, og trekkes ofte frem som det største talentet blant Real Madrids unggutter.

Takefusa Kubo, 20 år, Mallorca (på lån fra Real Madrid)

Takefusa Kubo var en av spillerne som måtte forlate Barcelonas akademi da klubben ble straffet for å ha brutt reglene om mindreårige spillere. Nå er han Real Madrids eiendom, men skal tilbringe sesongen på lån i Mallorca. Det kan være gode nyheter for den japanske magikeren, siden det var i Mallorca han fikk sitt gjennombrudd da han tilbragte  2019/20-sesongen på lån der. På sitt beste er Kubo en av La Ligas aller mest underholdende spillere, og etter et imponerende OL for Japan blir det spennende å se om Kubo kan nå nye høyder i La Liga denne sesongen. 

Alexander Isak, 21 år, Real Sociedad

Alexander Isak har vært fantastisk i hele 2021, både for Real Sociedad og for Sverige. Den svenske spissen har alt som skal til for å bli en spiss av ypperste klasse. Han har fysikk, han har tempo, han har teknikk og han har finesse. Forrige sesong viste han også at han er i ferd med å bli en ekte målmaskin. Med totalt 17 scoringer ble det hans mest produktive sesong så langt i karrieren, og det er ingen grunn til å tro at han skal levere noe dårligere i år. 

Alexander Isak har utvikla seg til å bli en komplett spiss. (Foto: Scanpix)

Ander Barrenetxea, 19 år, Real Sociedad

Selv om han fortsatt er tenåring, er det allerede tre år siden Ander Barrenetxea debuterte i La Liga. Den unge baskeren ble den aller første spilleren født etter årtusenskiftet som fikk spilletid i den øverste divisjonen i Spania. Forrige sesong fikk han tosifra antall kamper fra start i La Liga, og det er all grunn til å tro at det skal bli mer denne sesongen. Han er en smart og dribleglad ving med en veldig fin høyrefot som kan skape trøbbel selv for rutinerte motstandere. 

Yeremi Pino, 18 år, Villarreal

I likhet med Pedri kommer Yeremi Pino opprinnelig fra Kanariøyene, men i motsetning til Pedri valgte han Villarreal fremfor Barcelona selv om den katalanske storklubben var veldig interessert i å hente ham til La Masia. Det var han sannsynligvis glad for da han fikk tillit fra start i Europa League-finalen mot Manchester United og ble tidenes yngste Europa League-vinner i vår. Den unge vingen fikk en del tillit av Unai Emery forrige sesong og scoret blant annet mot Real Madrid da han fikk sjansen fra start i serieavslutningen. 

Yunus Musah, 18 år, Valencia

Yunus Musah vokste opp i Arsenals akademi, men har vært i Valencia siden 2019. Han fikk sin La Liga-debut allerede som 17-åring og fikk mye tillit forrige sesong. I perioder var han fast inventar i Valencias startellever, og han imponerte stort første halvdel av forrige sesong. Prestasjonene hans var ikke like sterke den siste halvdelen av sesongen, men det er heller ikke uvanlig at så unge spillere varierer en del. Det blir interessant å se hvordan han passer inn hos Valencias nye trener José Bordalás når han kommer tilbake fra skade.