Ti tenåringer som kan ta EM med storm

EM nærmer seg med stormskritt, og i takt med mesterskapsstemningen stiger også forventningene i alle de 24 nasjonene som er så heldige å få være med når kongene av Europa skal kåres. Men det er ikke bare de etablerte stjernene supporterne setter sin lit til. Som vanlig er det minst like spennende å se hvem som kan bli den neste generasjonens store helter. 

Her er ti tenåringer jeg gleder meg voldsomt til å se i aksjon denne sommeren:

Jurriën Timber

Jurriën Timber i aksjon mot Georgia. (Foto: Scanpix)
 • Nasjon: Nederland 
 • Klubb: Ajax
 • Født: 17. juni 2001. 

Eldstemann på lista fyller 20 år samme dag som Nederland spiller sin andre kamp i årets EM, men han kan fint rekke å spille sin første EM-kamp før han forlater tenårene. Midtstopperen har fått sitt gjennombrudd for Ajax denne sesongen. Han fikk sin landslagsdebut mot Skottland 2. juni, og var et av lyspunktene i en ellers litt rufsete forestilling fra de oransje. Timber er intelligent, god med ballen i beina og veldig sterk i det oppbyggende spillet. Et klassisk Ajax-produkt, med andre ord. 

Bukayo Saka

Saka feirer scoring mot Østerrike. (Foto: Scanpix)
 • Nasjon: England
 • Klubb: Arsenal
 • Født: 5. september 2001

Bukayo Saka har de to siste sesongene vist at han har alt som skal til for å bli Arsenals nye superstjerne. Konkurransen på det engelske landslaget er knallhard, men Saka har ekstremferdigheter og x-faktor som gjør at han kan bli en viktig joker for Southgate. I tillegg har Saka vist at han er veldig anvendelig og kan bekle en rekke ulike posisjoner. Uansett om han blir plassert på venstreback, midtbanen eller på en av kantene løser 19-åringen oppgavene med bravur. 

Ryan Gravenberch

Gravenberch feirer sitt første landslagsmål. (Foto: Scanpix)
 • Nasjon: Nederland
 • Klubb: Ajax
 • Født: 16. mai 2002

Talentfabrikken Ajax jobber virkelig for full maskin om dagen. Selv om Frenkie de Jong og Donny van de Beek er borte, er det ingen grunn til å deppe i Amsterdam. Ryan Gravenberch ble tidenes yngste Ajax-spiller i Eredivisie da han debuterte som 16-åring og slo da den gamle rekorden til selveste Clarence Seedorf. 19-åringen er allerede en nøkkelspiller for Ajax og har både fysikken, fotballhodet, pasningsfoten og teknikken til å kunne bli en midtbanespiller i verdensklasse. Jeg håper han får sjansen til å vise seg fram for Nederland allerede dette mesterskapet. 

Jérémy Doku

Doku scorte sitt første landslagsmål for Belgia allerede som 18-åring. (Foto: Scanpix)
 • Nasjon: Belgia
 • Klubb: Rennes
 • Født: 27. mai 2002

Belgias gylne generasjon har blitt voksen, men heldigvis gror det godt i de yngre rekkene. Selv om Doku bare er 19 år gammel, har det gått gjetord om ham lenge. Han debuterte for Anderlecht allerede som 16-åring og fikk sin første A-lagskamp for Belgia i en alder av 18. Den unge vingen er lynrask og elsker å drible, noe som kan gjøre ham til en virkelig attraksjon på fotballbanen. Veien til startelleveren i et stjernespekket Belgia er lang, men han kan fort bli et viktig våpen som innbytter hvis Martínez trenger noen med friske og raske bein som kan danse karusell med motstandernes forsvarsspillere.

Nuno Mendes

Nuno Mendes i aksjon mot Spania 4. juni. (Foto: Scanpix)
 • Nasjon: Portugal
 • Klubb: Sporting
 • Født: 19. juni 2002

Portugal har et av de aller sterkeste lagene i sommerens mesterskap, men likevel har 18 år gamle Nuno Mendes en fair sjanse til å få spilletid for de regjerende mestrene. Det sier i grunn alt om hvor god Sportings venstreback er. Han har vært fast inventar i startoppstillingen til de portugisiske mesterne denne sesongen og ryktes allerede til en rekke storklubber, deriblant Manchester City og Manchester United. Selv om det bare er et år siden han debuterte for A-laget til Sporting, forventer mange at han forsvinner til en større liga allerede denne sommeren. 

Adam Hložek

Hložek mot Lille i Europa League. (Foto: Scanpix)
 • Nasjon: Tsjekkia
 • Klubb: Sparta Praha
 • Født: 25. juli 2002

Hvis du spør tsjekkerne hvem som er deres neste store stjerne, er det ingen tvil om hvem som er nummer én på talentlista. Adam Hložek byr på lekre tekniske detaljer, susende langskudd og mål i bøtter og spann. Selv om han ennå ikke har fylt 19 år, har han allerede solid erfaring med seniorfotball. Den unge målmaskinen er akkurat ferdig med sin tredje sesong som A-lagsspiller og har alt rukket å spille drøyt 80 kamper for Sparta Praha. Denne sesongen ble han delt toppscorer i den tsjekkiske ligaen, til tross for at han var ute med skade fra oktober til mars. 15 mål og sju målgivende på nitten kamper er rett og slett enormt imponerende. 

Pedri

Pedri kommer med noen velvalgte ord til Cristiano Ronaldo. (Foto: Scanpix)
 • Nasjon: Spania
 • Klubb: Barcelona
 • Født: 25. november 2002

I en ellers frustrerende periode har Pedri vært et av de største lyspunktene for Barcelona denne sesongen. Han var allerede sett på som et stort talent da han dro fra Las Palmas til Camp Nou, men de færreste hadde trodd at han skulle gli rett inn på midtbanen til en av verdens største klubber som om det var den mest naturlige ting i verden. Han har de fleste egenskapene man forventer seg av en spansk midtbanespiller og har allerede vist at han har et skyhøyt toppnivå. Det spanske landslaget er midt i en overgangsperiode, og Pedri har alle forutsetningene for å kunne bli den neste store spanske midtbanespilleren. 

Jamal Musiala

Musiala byttes inn for Havertz og får sin landslagsdebut en måned etter 18-årsdagen. (Foto: Scanpix)
 • Nasjon: Tyskland
 • Klubb: Bayern Munchen
 • Født: 26. februar 2003

Jamal Musiala flyttet til England da han var sju år gammel og har aldersbestemte landskamper for England både for U15, U16, U17 og U21. Likevel valgte han til slutt å representere fødelandet Tyskland. Det er nok tyskerne veldig glade for. Unggutten har fått sitt gjennombrudd for selveste Bayern Munchen denne sesongen og ble deres yngste spiller noensinne i Bundesligaen da han debuterte som 17-åring. I løpet av sesongen rakk han også å bli Bayern Munchens yngste målscorer i Bundesligaen og Tysklands yngste målscorer i Champions League. 

Jude Bellingham

Jude Bellinghams har tatt Tyskland med storm. Nå er han klar for EM. (Foto: Scanpix)
 • Nasjon: England
 • Klubb: Borussia Dortmund
 • Født: 29. juni 2003

Det er ikke akkurat mangel på unge lovende spillere i en engelske troppen denne sommeren. Bellingham er yngstemann i gjengen, men er likevel mer enn god nok til å kjempe om en plass i startelleveren til Gareth Southgate. Bellinghams første sesong i Borussia Dortmund har vært meget imponerende. 17-åringen taklet overgangen fra Championship til Bundesliga og Champions League på strålende vis og ble stemt fram som sesongens nykommer av de andre spillerne i Bundesligaen. Han fyller 18 år midtveis i EM og kan slå Rashford rekord som Englands yngste spiller i EM.

Kacper Kozłowski

 • Nasjon: Polen
 • Klubb: Pogoń Szczecin
 • Født: 16. oktober 2003

EMs yngstemann må selvsagt med på lista. Han er kanskje det minst kjente navnet på denne lista, men Polens 17 år gamle midtbanespiller har allerede fått kallenavnet “den polske Paul Pogba”. Unggutten debuterte i den polske ligaen allerede som 15-åring og fikk debuten på det polske a-landslaget nå i mars. Han har allerede vært linket til storklubber i England, Tyskland og Italia og beskrives som et talent i særklasse. Det gjenstår å se om storspill i den polske ligaen er nok til å få sjansen i EM, men hvis han får spilletid blir Kozłowski EMs aller yngste spiller noensinne.