Hva skjer med sommerens overgangsvindu?

I en uforutsigbar situasjon er det vanskelig å vite hva som er den riktige veien videre. UEFA har nå kalt inn til et nytt videomøte onsdag formiddag. Generalsekretærene i UEFAs 55 medlemsforbund skal oppdateres på arbeidet som har skjedd siden sist, og hovedpunktet på agendaen blir naturlig nok når og hvordan ulike turneringer skal avvikles. Et annet tema de er nødt til å diskutere er sommerens overgangsvindu og spillernes kontrakter. Hvis det ikke tas grep kan vi få et ekstremt kaotisk og sannsynligvis urettferdig overgangsvindu.

Det virker stadig mindre realistisk å kunne spille sesongene ferdig i løpet av våren. De fleste scenariene som nå skisseres innebærer å bruke både juni og juli til å spille ferdig. Dermed vil overgangsvinduet komme midt i sesonginnspurten, hvis man holder seg til de datoene som var spikret før pandemien brøt ut. Denne sommeren skulle overgangsvinduet i England og Frankrike ha åpnet 10. juni, mens overgangsvinduet i Spania, Italia og Tyskland skulle ha åpnet 1. juli. Å holde seg til den opprinnelige planen skaper en rekke problemer. 

Å la klubbene kjøpe spillere i sesonginnspurten virker umiddelbart som en dårlig idé. Da vil noen klubber kunne kjøpe seg til Champions League eller ut av nedrykksstriden, mens andre klubber ikke har den muligheten. Mange klubber vil rammes hardt økonomisk nå som det ikke kan spilles kamper, mens andre klubber av ulike grunner har større reserver å tære på.

Vil det være rettferdig hvis klubber får mulighet til å snappe opp konkurrentenes spillere akkurat når det hele skal avgjøres? Er det rettferdig å åpne for at storklubber kan utnytte situasjonen ved å kjøpe spillere fra klubber som ikke har noe annet valg enn å selge på grunn av en økonomisk situasjon ingen kunne forutsett? For meg er svaret nei. Selv i en tid der det aller meste er usikkert, bør klubbene få ha en viss forutsigbarhet når det gjelder hvilke spillere de har i troppen sin i sesonginnspurten. Det eneste som gir mening er å utsette overgangsvinduet, og jeg antar at UEFA har konkludert med det samme. FIFA kommer til å godta søknader om å endre datoene for overgangsvinduet, og jeg forventer at den muligheten blir brukt. 

Edison Cavani er en av stjernene på utgående kontrakt. (Foto: Scanpix)

Et annet stort spørsmål er hva som skjer med spillere på utgående kontrakt. I dagligtale mener vi stort sett august-mai når vi snakker om “en sesong” i de store europeiske ligaene, men i FIFAs overgangssystem varer en sesong et helt kalenderår. Det vil si at sesongen 2019/2020 startet 1. juli 2019, og slutter 30. juni 2020, og det er grunnen til at mange spillere har kontrakter som går ut nettopp 30. juni. En rekke store stjerner er nå på utgående kontrakt, og er i utgangspunktet ferdig i sin nåværende klubb 30. juni. Det gjelder blant annet spillere som Willian, Jan Vertonghen, Dries Mertens, Edison Cavani, Olivier Giroud og Thomas Meunier.

Hva skjer hvis sesongen ikke er ferdigspilt når kontraktene går ut? Er det da takk og farvel? Kan Giroud plutselig signere for Tottenham og skyte Spurs forbi Chelsea på tabellen?

Det er også høyst uklart hva som skjer med spillere på lån. Mange av disse skal i utgangspunktet vende tilbake til moderklubben 1. juli. Må da Aston Villa plutselig klare seg uten Pepe Reina? Det hadde kanskje bedret sjansene til Ørjan Nyland, men en slik ordning vil definitivt straffe mange klubber. Se for dere at Bournemouth må sende Harry Wilson tilbake til Liverpool rett før de avgjørende kampene i nedrykksstriden. 

Her vil man også kunne få en skjev maktbalanse mellom de rike klubbene med store akademier og de litt mindre klubbene. Klubber som Chelsea, Barcelona og Real Madrid henter inn mange store talenter, og har alltid en rekke unge spillere ute på lån. Vil det være rettferdig om disse klubbene skal kunne velge fritt hvilke av de utlånte spillerne de vil ha med seg i troppen i sesonginnspurten, og så sende resten av dem videre ut på lån? For de store klubbene vil forskjellen bare være at de får et ekstra talent som kan få noen minutter i innspurten, for mindre klubber kan det å miste én lånespiller være forskjellen på nedrykk og overlevelse. 

Vi har også et par overganger som allerede er bekreftet denne sommeren. I februar annonserte Chelsea og Ajax at den marokkanske magikeren Hakim Ziyech var klar for Chelsea. Han skulle spille ferdig sesongen i Ajax, og så bli Chelsea-spiller til sommeren. Da fotballen ble stoppet i Nederland lå Ajax à poeng med AZ Alkmaar på toppen av tabellen. Risikerer de nå å måtte jage seriegull uten en av sine aller beste spillere? Og hva skjer med Alexander Nübel, som blir bosmanspiller til sommeren og allerede har signert for Bayern München?

Når blir Ziyech Chelseaspiller? (Foto: Scanpix)

FIFA har satt ned sine egne arbeidsgrupper som skal jobbe med alle disse problemene. Deres linje er foreløpig at spillernes kontrakter bør utvides slik at de gjelder ut sesongen, uavhengig av dato. Dette forutsetter selvsagt at sesongen 2019/2020 kan spilles ferdig. De argumenterer blant annet med at partenes intensjon i kontraktene er viktig, og at partenes intensjon her har vært at spilleren skal spille ut sesongen, uavhengig av dato. Man må da anta at det også gjelder spillere på lån. De foreslår også at kjøp for neste sesong ikke blir gjeldende før den nåværende sesongen er ferdig.

Jeg mener at det eneste som gir mening nå er å utsette overgangsvinduet og utvide kontraktsperiodene. Slik kan man sikre at klubbene får fullføre sesongen med de troppene de hadde da ligaene ble avbrutt. Alt annet vil skape enorm usikkerhet, og åpne for at enkelte klubber med dype lommer kan utnytte klubber i en sårbar situasjon.

Man må samtidig også sikre spillernes rettigheter. Hvis man legger seg på en linje som innebærer at utgående kontrakter skal gjelde til sesongen er ferdigspilt, må det også gjelde de spillerne klubbene egentlig helst vil kvitte seg med så fort som mulig. Man må også sikre at spillere på utgående kontrakt får god nok tid til å finne seg en ny arbeidsgiver når sesongen er ferdigspilt. Både hensyn til spillerne, klubbene og ligaenes sportslige integritet tilsier at hele overgangsvinduet bør utsettes.