Ungguttene som banker på døra

Normalt skulle denne våren vært en nervøs tid for mange unge spillere. I mange land er kampen for en plass i EM-troppen knallhard, og det holder ikke nødvendigvis å være et stort talent. Mange landslagstrenere setter erfaring og rutine høyt når de skal inn i et mesterskap, og mange unge talenter har måttet vente på tur på tross av imponerende sesonger. Nå er EM 2020 utsatt et helt år, og det kan være gode nyheter for en del unge spillere. Et år ekstra kan bety enormt mye for de spillerne som akkurat nå banker på døra til landslaget. Her er 20 spillere jeg tror kan få sjansen i 2021: 

Dean Henderson 

Nasjon: England
Klubb: Sheffield United, på lån fra Manchester United
Alder: 23 år

Dean Henderson har hatt en fantastisk debutsesong i Premier League. I løpet av høsten 2019 spilte han seg inn i den engelske landslagstroppen, men han venter fortsatt på sin landslagsdebut. Den unge keeperen burde allerede ha vært selvskreven i en EM-tropp denne sommeren, men med et år ekstra kan han kanskje klare å kapre plassen som førstekeeper.  Jordan Pickford bør ikke føle seg altfor trygg, og denne sesongen har Dean Henderson vært den beste keeperen av de to. Mye avhenger dog av det valget Dean Henderson tar denne sommeren. I utgangspunktet skal han tilbake til Manchester United når sesongen er ferdigspilt. Skal han bli i Manchester og prøve å utfordre David de Gea, eller skal han dra et sted han er sikret spilletid?

Aaron Wan-Bissaka

Nasjon: England
Klubb: Manchester United
Alder: 22 år

Det er ikke lett å være ung og talentfull høyreback når en av konkurrentene heter Trent Alexander-Arnold. Aaron Wan-Bissaka har ikke de samme ekstreme offensive kvalitetene som Alexander-Arnold, men han er en meget solid høyreback. Han har sine styrker først og fremst defensivt, men viste også tegn til bedring i det offensive spillet før Premier League ble stoppet. Wan-Bissaka har så langt kun en håndfull kamper for aldersbestemte landslag, og har enda ikke spilt for seniorlandslaget. Den ene gangen han har blitt tatt ut i seniortroppen måtte han trekke seg på grunn av skade. Etter alle solemerker blir Trent Alexander-Arnold Englands førstevalg på høyrebacken neste sommer, men Wan-Bissaka har definitivt mulighet til å spille seg inn i troppen hvis han fortsetter den fine utviklingen vi har sett i Crystal Palace og Manchester United. 

Mason Holgate

Nasjon: England
Klubb: Everton
Alder: 23 år

Mason Holgate var en av spillerne som lå an til å få en sjanse på det engelske landslaget i vårens vennskapskamper. Midtstopperen slet med å få spilletid i starten av sesongen, men har etterhvert etablert seg som et klart førstevalg i midtforsvaret til Everton. Siden han fikk sesongens første kamp fra start i slutten av oktober har han startet samtlige kamper unntatt én. En av konkurrentene i kampen om EM-billett er lagkamerat Michael Keane, men hvis Holgate klarer å opprettholde den formen han har vist i det siste bør han være foran Keane i køen neste sommer. Holgate har også den fordelen at han kan brukes i flere posisjoner. Forrige sesong var han på lån i West Bromwich der han ble brukt som back, og han har også vikariert på midtbanen. 

Mason Greenwood

Nasjon: England
Klubb: Manchester United
Alder: 18 år

Mye skal klaffe for at Mason Greenwood skal få bli med til et mesterskap allerede som tenåring, men det er slett ikke umulig. 18-åringen har imponert så godt som hver eneste gang han har fått sjansen, og mange har vanvittig store forventninger til unggutten. Denne sesongen har han fått vise seg frem i Europa League, der han står med fem mål og én assist på sju kamper (fem av dem fra start). Han har også fått en del spilletid i Premier League, og er allerede en meget habil avslutter. Han debuterte på U21-landslaget i september, og hvis han fortsetter å ta nye steg er ikke veien til landslaget altfor lang. Kanskje kan lagkamerat Marcus Rashford gi noen gode råd på veien. Rashford var bare 18 år da han fikk sin EM-debut i 2016. 

Jack Grealish har storspilt denne sesongen. (Foto: Scanpix)

Jack Grealish

Nasjon: England
Klubb: Aston Villa
Alder: 24 år

For de som har fulgt Jack Grealish i Championship er det ingen overraskelse at Aston Villas kaptein har tatt Premier League med storm. For noen år siden var det mye snakk om hvilket landslag Grealish skulle spiller for. Han representerte Irland på aldersbestemte landslag, men valgte til slutt England. Mange har lenge ment at Grealish bør få sjansen på landslaget, men Southgate har ikke latt seg overbevise så langt. Hvis Grealish fortsetter å holde samme nivå det neste året er det vanskelig å se for seg en England-tropp uten ham. Uansett hva som skjer med Aston Villa når sesongen en gang kan spilles ferdig tyder alt på at Grealish kommer til å spille i Premier League også neste sesong. Hvis han klarer å holde seg unna utenomsportslig tull bør han ha gode sjanser til å spille seg inn på Englands EM-lag.

James Maddison

Nasjon: England
Klubb: Leicester
Alder: 23 år

James Maddison fikk sin etterlengtede landslagsdebut i november, da han kom inn for Oxlade-Chamberlain mot Montenegro. I likhet med resten av Leicester-laget har han alt i alt hatt en meget sterk sesong, selv om de har hatt en formdupp i vinter. Leicester ligger veldig godt an med tanke på Champions League-spill neste sesong, og erfaring fra Europas gjeveste klubbturnering vil definitivt kunne styrke Maddisons sjanser inn mot EM 2021. Et år ekstra kan være gull verdt for Maddison hvis han har håp om å ikke bare være en del av EM-troppen, men også være en del av Southgates førsteellever. 

Ferran Torres

Nasjon: Spania
Klubb: Valencia
Alder: 20 år

I Spania har det vært mye snakk om hvorvidt Ferran Torres kommer til signere ny kontrakt med Valencia . Mange tror at Valencia kan miste sin unge juvel allerede neste overgangsvindu. Det meldes om at flere storklubber har han meget høyt på ønskelista, og det er det gode grunner til. Han har allerede vunnet EM med Spania for U17 og U19, og scoret begge målene da Spania slo Portugal i U19-finalen i fjor sommer. Han debuterte for U21 i høst, og det ser ut som det bare er et spørsmål om tid før han også slipper til på seniorlandslaget. Den unge vingen har både fart og teknikk, og er på sitt beste nærmest ustoppelig. Han har fortsatt forbedringspotensial, og et år ekstra vil definitivt styrke sjansene hans på det spanske landslaget. Men om han skal sikre seg en EM-billett, må han tenke seg nøye om hvis han velger å forlate Valencia etter sesongen. Det er først denne sesongen han har startet kamper regelmessig, og han trenger spilletid hvis han skal ta nye steg.

Dani Olmo

Nasjon: Spania
Klubb: RB Leipzig
Alder: 21 år

Som så mange spanske landslagsspillere før ham gikk Dani Olmo gradene i Barcelonas sagnomsuste akademi La Masia. Som 16-åring tok han et utradisjonelt valg og forlot den katalanske hovedstaden for å prøve lykken i Kroatia. I Dinamo Zagreb var veien til førstelaget langt kortere, og den offensive midtbanespilleren ble etter hvert en av lagets viktigste spillere. I fjor sommer vant han U21-EM med Spania og spilte seg inn på UEFAs offisielle “Team of the Tournament”. Han debuterte for seniorlandslaget mot Malta i november, og scoret sitt første landslagsmål tre minutter etter at han ble byttet inn. RB Leipzig vant kampen om Dani Olmos signatur i januar, og med et år ekstra på å vende seg til den nye tilværelsen i Tyskland bør han ha gode sjanser til å sikre seg en EM-billett.

Fabián Ruiz og Dani Olmo feirer scoring i finalen i U21-EM sommeren 2019. (Foto: Scanpix)

Fabián Ruiz

Nasjon: Spania
Klubb: Napoli
Alder: 24 år

En annen spiller som virkelig markerte seg i sommerens U21-mesterskap var Fabián Ruiz. For de som har fulgt utviklingen hans i Napoli var det ingen overraskelse at han ble kåret til turneringens beste spiller. Spania har produsert en rekke fantastiske midtbanespillere og Fabián Ruiz har alle muligheter til å bli en nøkkelspiller på Spanias midtbane i årene fremover. Han debuterte for seniorlandslaget i juli 2019 og fikk mye spilletid under Robert Moreno. Det gjenstår å se om han beholder plassen nå som Luis Enrique er tilbake, men det begynner å bli fryktelig vanskelig å utelate ham fra landslaget. Sannsynligvis ville Fabián Ruiz fått bli med til EM også denne sommeren, men et år ekstra gir ham gode muligheter til å sikre seg en plass i startelleveren.

Ansu Fati

Nasjon: Spania
Klubb: Barcelona
Alder: 17 år

Ansu Fati slo igjennom med et brak i høst og gikk fra relativt ukjent akademispiller til supertalent på et blunk. Den unge vingen er født i Guinea-Bissau og hadde ikke spansk statsborgerskap selv om han kom til Spania allerede som seksåring. Etter den imponerende starten for Barcelonas A-lag gikk det ikke lang tid før det ble snakk om å få unggutten inn på aldersbestemte landslag, og i september fikk han spansk statsborgerskap. I oktober debuterte han på U21-landslaget, og det tar nok ikke lang tid før han også får sjansen blant de voksne gutta. Han kan nemlig også velge å spille for Portugal, og det spanske fotballforbundet er lite lystne på å ta noen sjanser på å miste supertalentet. Et EM i sommer hadde kommet for tidlig for tenåringen, men mye kan skje på det neste året. Hvis han fortsetter utviklingen og får spilletid for Barcelona, ser jeg ikke bort i fra at han får være med når Spania reiser til EM neste år.

Adama Traoré

Nasjon: Spania
Klubb: Wolverhampton
Alder: 24 år

Adama Traoé var lenge en av de mange spillerne fra La Masia som aldri helt så ut til å skulle få ut potensialet sitt. Han har alltid hatt fart og dribleferdigheter, men har ofte vært for lite effektiv og ujevn i prestasjonene. Nå ser han endelig ut til å omsette fysiske forutsetninger og talent til resultater ute på banen. Han har tidvis vært en av Premier Leagues største attraksjoner denne sesongen, og har ekstremferdigheter ethvert landslag har bruk for i et mesterskap. Han har vært usikker på om han vil spille for Mali eller Spania, men de fleste forventer at han velger Spania når tiden kommer. Kanskje blir sjansen til å representere Spania i et EM avgjørende.

Sandro Tonali

Nasjon: Italia
Klubb: Brescia
Alder: 19 år

Sandro Tonali debuterte for det italienske landslaget i oktober, og det var ikke en dag for tidlig. Den unge midtbanespilleren har hatt en fantastisk debutsesong i Serie A og er Brescias beste og viktigste spiller. Allerede da han spilte i Serie B ble han sammenlignet med Andrea Pirlo, og en rekke storklubber sikler etter å signere ham til sommeren. Jeg er temmelig sikker på at han ville ha vært en del av Italias EM-tropp allerede denne sommeren. Med et år ekstra på baken har han potensial til å bli en nøkkelspiller for Italia neste sommer. Han er en ekstremt elegant fotballspiller som er veldig lett å like, og har alle kvalitetene som kreves for å kunne bli Italias  neste store midtbanegeneral.

Gaetano Castrovilli har hatt en imponerende debutsesong i Serie A. (Foto: Scanpix)

Gaetano Castrovilli

Nasjon: Italia
Klubb: Fiorentina
Alder: 23 år

Castrovilli har imponert stort i sin første sesong i Serie A, og Fiorentina vet allerede at de kan få problemer med å beholde sin nye stjerne. Han har vært en av Serie As virkelig store positive overraskelser denne sesongen, og ryktene sier at både Juventus og Inter vil prøve å sikre seg Castrovilli. Han ble belønnet med landslagsdebut i november, men kommer garantert ikke til å nøye seg med et fire minutters innhopp. Midtbanespilleren har selv sagt at han vil bruke det neste året på å sikre seg en plass i Mancinis EM-tropp. Han er selvfølgelig klar over at han har lite erfaring fra toppnivå, men en sesong til under beltet vil helt klart hjelpe. Castrovilli kan bekle en rekke ulike roller på midtbanen, noe som også kan styrke hans kandidatur når Mancini skal velge hvem som får bli med ham neste sommer.

Dejan Kulusevski

Nasjon: Sverige
Klubb: Parma, på lån fra Juventus
Alder: 19 år

Dejan Kulusevskis har fått sitt store gjennombrudd denne sesongen, på lån fra Atalanta til Parma. Det han presterte den første halvdelen av sesongen var nok til å få Juventus til å bla opp 35 millioner euro. Den unge svensken har en kombinasjon av fysikk og ferdigheter som gjør ham ekstremt anvendelig. Denne sesongen har han først og fremst blitt brukt på høyre ving, men han kan også spille sentralt på midten. Foreløpig har han kun fått ett innhopp på det svenske landslaget, men det er ingen tvil om at han kan bli en viktig spiller for Sverige i fremtiden. Sverige har god erfaring med Serie A-proffer på landslaget, og EM 2021 kan bli starten på et nytt svensk-italiensk eventyr.

Myron Boadu

Nasjon: Nederland
Klubb: AZ Alkmaar
Alder: 19 år

Talentfabrikken Nederland er i full sving igjen etter en litt tung periode, og det er ikke bare Ajax som produserer klassespillere. 19 år gamle Myron Boadu har vært i fyr og flamme for AZ Alkmaar denne sesongen og rakk å score 14 seriemål før serien ble avbrutt. Den unge spissen har så langt én landskamp og ett mål for Nederland, men hvis han fortsetter i samme stil, blir det garantert flere. Unggutten har dessverre allerede opplevd å få to sesonger ødelagt av alvorlige skader, men hvis han holder seg skadefri, kan han bli et heftig angrepsvåpen for det nederlandske landslaget. Nederland har god erfaring med å slippe til unge talenter, og Myron Boadu har potensialet til å bli nestemann i en lang og imponerende rekke spillere som har fått skinne for oranje i ung alder.

Mohamed Ihattaren

Nasjon: Nederland
Klubb: PSV Eindhoven
Alder: 18 år

En av de spillerne som imponerte meg mest i Europa League denne sesongen var Mohamed Ihattaren. Unggutten har allerede etablert seg som en nøkkelspiller for PSV Eindhoven, og både Marokko og Nederland kjempet hardt for å sikre seg den unge juvelen. Valget falt til slutt på Nederland, og det kan vise seg å bli ekstremt viktig for oranje. 18-åringen har slepen teknikk, godt overblikk og fremstår som en spiller med langt mer erfaring og rutine enn hans unge alder skulle tilsi. Ihattaren kan spille både offensivt på midtbanen og ute på vingen, og har vært en kreativ kraft for PSV denne sesongen. Det er alltid vanskelig å vite hvordan unge talenter utvikler seg, men det vil overraske meg stort om Ihattaren ikke blir en klassespiller. Landslagsdebuten for Nederland bør heller ikke være langt unna.

Camavinga har vært en åpenbaring for Rennes denne sesongen. (Foto: Scanpix)

Eduardo Camavinga

Nasjon: Frankrike
Klubb: Rennes
Alder: 17 år

Det er ikke ofte man ser en 16-åring herje mot PSG. Å se en 16-åring dominere på seniornivå som anker på midtbanen er enda sjeldnere, men Eduardo Camavinga har allerede vist at han er helt unik. Til tross for sin unge alder har den defensive midtbanespilleren allerede etablert seg som en selvskreven del av førsteelleveren i Rennes. Tenåringen er et av Fotball-Europas aller største talenter, og ifølge blant andre Marca er han høyaktuell for Real Madrid til sommeren. Sannsynligvis vil han kunne velge og vrake blant Europas største klubber hvis han velger å forlate Rennes etter sesongen. Han har allerede debutert for U21-landslaget til Frankrike og kan spille seg inn på seniorlandslaget også hvis han klarer å fortsette den fantastiske utviklingen han har hatt så langt.

Alexander Nübel

Nasjon: Tyskland
Klubb:  Schalke 04
Alder: 23 år

For ni år siden gikk Manuel Neuer fra Schalke 04 til Bayern München. Etter sesongen følger Alexander Nübel i Neuers fotspor. Det er allerede avklart at Schalke-keeperen spiller for Bayern München neste sesong, når nå enn gang det blir. Om Nübel kan bli Neuers arvtaker også på landslaget gjenstår å se, men utsettelsen av EM styrker sjansene hans til å kapre en plass i Tysklands EM-tropp. Kampen om plassene kommer til å bli hard, men neste sommer er Manuel Neuer 35 år. Kanskje kan det være på tide å slippe til yngre krefter, men foreløpig er Marc-André ter Stegen nestemann i køen. Mye må skje i løpet av det neste året hvis det skal endre seg, men Nübel har definitivt gode sjanser til å spille seg inn i troppen.

Ferland Mendy

Nasjon: Frankrike
Klubb: Real Madrid
Alder: 24 år

Det er ikke alltid lett å gå til en av Europas aller største klubber, men Ferland Mendy har taklet overgangen til Real Madrid svært godt. Venstrebacken har hatt en solid sesong i den spanske hovedstaden så langt, selv om han nok hadde ønsket seg enda mer spilletid. Når konkurrenten er Marcelo gjelder det å vise seg frem når man får sjansen, og det har Mendy definitivt gjort. Han har står så langt med fire landskamper for Frankrike og har helt klart potensialet til å kapre plassen på sikt. I så fall må han klare å danke ut Lucas Digne, Lucas Hernández og navnebror Benjamin Mendy. Marcelo har allerede vist tegn til å tynges litt med alderen, og Ferland Mendy bør ha gode muligheter til å få enda mer spilletid for Real Madrid neste sesong. Det bør styrke aksjene hans inn mot EM betraktelig. 

Rafael Leão

Nasjon: Portugal
Klubb: AC Milan
Alder: 20 år

Nå om dagen er ikke AC Milan den enkleste klubben å være i for et ungt talent, og Rafael Leão har måttet tåle både oppturer og nedturer så langt denne sesongen. Han har måttet finne seg i å tilbringe en del tid på benken, men når han først har fått sjansen har han vist hvorfor den gamle italienske storheten har store forventninger til ham. Det er ingen tvil om at Leão kan bli en veldig god spiss, men han er avhengig av spilletid for å utvikle seg videre. Et EM allerede til sommeren ville nok kommet for tidlig, men neste sommer har han en reell mulighet. Selv om Portugal har en av verdens beste målscorere i sine rekker, florerer det ikke med alternativer på spissplassen. Hvis Leão tar steg neste sesong, kan han fort danke ut for eksempel André Silva.