Får vi vite sannheten om Puerto- saken?

I dag startet høringen i Puerto- saken i Spania. En dopingavsløring fra 2006, som foreløpig har ført til utestegning av kjente sykkelnavn som Valverde, Basso, Ullrich,  Scarponi med flere. Det sies at rundt 50 sykkelryttere er involvert i saken rundt gynekologen Eufemiano Fuentes og hans tvilsomme praksis i Madrid.  Blant dem som er forventet å vitne er blant andre Tyler Hamilton og Alberto Contador. Hamilton har innrømmet samarbeid med Funtes. Contador er blant dem som mistenkes.
Blant kilder, vitner og fra Fuentes sies det at store idrettsnavn fra fotball, tennis, roing, svømming og friidrett også var på kundelista. Totalt skal det være snakk om rundt 200 navn.
Spanske myndigheter har vært lite villige til å samarbeide og dele dokumentasjon med internasjonale forbund og antidopingmyndigheter. Utrolig nok ble utestegningen av spanjolen Valverde en realitet etter initiativ fra den italienske olympiske komiteen. Først ble den spanske sykkelstjernen stengt ute fra sykkelritt i Italia, senere fulgte det internasjonale sykkelforbundet opp og utestengte den populære spanjolen fra all internasjonal sykkelsport i to år.
Verd å merke seg er at doping på tiden for avsløringen ikke var forbudt under lov i Spania. Funtes er derfor siktet for brudd mot folkehelsa.
Verdens Anti Doping Byrå (WADA) rister oppgitt på hodet over Spanias manglende evnen til samarbeid. WADA ønsker innsyn i dokumentasjonen fra politietterforskningen og frykter at altfor mange dopede utøvere har konkurrert fritt etter at skandalen var et faktum.
WADA beskriver prosessen som å stange hodet mot veggen. Dessverre tror jeg den pågående rettssaken forblir en farse og at vi aldri får vite sannheten rundt dopingnettverket.
For eksempel er det sjokkerende hvilke premisser spanske myndigheter setter for at saken i det hele tatt skal opp i retten. Ingen andre idretter enn sykkelsporten skal brukes som bevis. Prosessen skal konsentreres om belysing av dopingpraksisen i sykkelsporten, og om Fuentes metoder var helseskadelig. Den tidligere sykkelrytteren Jesus Manzano er sannsynligvis et av vitnene som ikke styrker Fuentes sak. I 2003 kollapset spanjolen på en etappe av Tour de France etter en injeksjon av et tvilsomt blodpreparat. Den tidligere Kelme- proffen ble den første som snakket om idrettssvindelen og det omfattende dopingmisbruket.
Fuentes skal selv ha skrytt av at han ”behandlet” kjente navn innenfor tennis og fotball. Han sier også at han har fått tre drapstrusler av fotballmiljøet, og at han derfor ikke vil nevne navn innen fotballsirkuset. Heldigvis for Fuentes at Spanske myndigheter er like feige. De virker lite villige til å få frem alle sider av saken.  Kanskje ikke så rart? Det er vanlig at politikere skårer politisk mynt når landets idrettshelter har suksess på den internasjonale idrettsarenaen. I tillegg fryktes det at maktpersoner og store pengesummer bidrar til å påvirke prosessen negativt.
Med Puerto –saken kan internasjonal idrett ta et viktig steg i kampen mot doping. Om muligheten misbrukes kan det føre til ytterligere dessillusjon blant utøvere og publikum.  Forhåpentligvis kan idretten ta ansvar om saken ender full av halvsannheter. En løsning kan være den internasjonale olympiske komité. IOC har mulighet til å vise at de mener alvor i kampen for ren idrett. Om spanske myndigheter ikke ønsker å rydde opp i eget dopingreir kan IOC vise et eksempel ved å nekte Spania deltagelse i de olympiske leker. Et tydelig signal, som også kan føre til full oppklaring rundt den spanske dopingskandalen. La oss slippe nok en sak hvor urettferdighet i idretten skjules bak korrupt og feig adferd på ledernivå.

Mads