Et herlig Flandern rundt!

For et Flandern rundt! Hvilken sitrende spenning til siste slutt! Mens tidligere versjoner har punktert og vært låst lenge før mål, var årets versjon en åpen kamp til siste slutt.

Da alle trodde Cancellara skulle triumfere inn til nok en suveren soloseier, gikk storfavoritten overraskende tom for krefter og ga etter for et jaktende, men slitent hovedfelt. At vi unngikk en ny overlegen maktdemonstrasjon ble en lettelse for et sykkelpublikum som fryktet at deres favoritter igjen skulle ydmykes av den råsterke sveitseren. Cancellara viste at han bare er et menneske. Han kjempet modig og viste sin utrolige klasse underveis, men for en gangs skyld holdt ikke kreftene helt til mål. Den sveitsiske tempomaskinen hadde et ekstremt press på seg, og var den eneste hvor alt annet enn seier ble regnet som et tap.

Den ene stjernen etter den andre ga alt i et forsøk på å få en tilstrekkelig luke, deriblant den heroiske belgieren Phillipe Gilbert. Stakkars Gilbert, alltid ærlige og hederlige i sine forsøk, men dessverre holdt det ikke denne gangen heller.

Et synlig utmattet felt var overraskende samlet da oppløpet nærmet seg. Det ble mann mot mann, og lett å se hvilken kraftanstrengelse rytterne var blitt utsatt for i løpet av den lange og tunge dagen på sykkelen. Cancellara prøvde igjen og holdt på å lykkes få kilometer før mål. I stede ble det et nervepirrende taktisk spill mellom han, Nuyens og Chavanel. Hjelperytteren i belgiske Quick Step, franske Sylvain Chavanel, havnet i et ekstremt dilemma hvor valget ble å satse på egen sjanse eller ofre seg for en desperat jaktende Tom Boonen. Hjemmeyndlingen «Tornado Tom» startet opphentingen for sent og klarte akkurat ikke å tette luken før spurten i tettrioen startet. Quick Step måtte ta til takke med en skuffende andreplass. Ja, så brutalt er det. Sylvain Chavanel gjorde en fantastisk innsats, klarte karrierebeste i en stor klassiker, men er medlem i et slagent mannskap hvor kun seier var godt nok. Skuffelsen i ansiktet til Chavanel etter mål er en god illustrasjon på forskjellen mellom å vinne og bli nummer to i sykkelsporten.

Hvilken herlige revansje det ble for Bjarne Riis og Saxo Bank! Den danske manageren kunne knapt drømt om en bedre gave enn å slå utbryterne i Leopard- Trek i selveste Flandern rundt. Belgiske Nick Nuyens er ingen hvem som helst, og ble hentet til av Riis nettopp for å vinne akkurat dette rittet. Allikevel var det få eksperter som trakk han frem blant de fremste forhåndsfavorittene. 23. mars vant Nuyens den viktige semiklassikeren og oppkjøringsrittet Dwars door Flanderen, et mini-Flandern rundt. Det er derfor ingen overraskelse at den sterke en – dagsrytteren stod øverst på pallen i målbyen Ninove. For Saxo Bank er sesongen reddet. Contador har i tillegg vunnet omtrent alt han har deltatt i, og om spanjolen frifinnes av CAS kan han herje fritt under Tour de France. Saxo Bank kan ende opp som årets vinnerlag. Hevnen fra Bjarne Riis kan blir svært søt.

Solid gjennomføring av Edvald Boasson Hagen! Det beste vi har sett av det norske talentet i storrittet til nå. Han var offensiv, gjorde en flott laginnsats for Team Sky, og viste seg ypperlig frem underveis. Vi fikk bekreftelsen på at unggutten har potensialet til å vinne rittet i fremtiden. I Paris-Roubaix neste uke kan Boasson Hagen få nyttig og nødvendig erfaring i et annet ritt han bør sette på listen over fremtidsmål.

Det ble en ny skuffende dag for Garmin-Cervélo. Det er et trist skue å se et favorittlag tydelig på etterskudd og uten kontroll. Hushovd kjempet så godt han kunne, men det holdt ikke denne gangen heller. Hellet er ikke med Grimstad-mannen i hans forsøk på å vinne i Flandern, og nedturene viser hvor tøft det er å lykkes i De Ronde. Du må være en spesiell type rytter, gjøre alt riktig underveis og ha en god dag. Lagkamerat i Garmin-Cervélo, Andres Klier, sier at kun de med helt spesielle egenskaper vinner rittet. Du kan bli nummer to og tre, men det er stor forskjell fra å vinne. Klier har selv en andreplass fra 2005, men tilbakeviser at et slikt toppresultat automatisk gjør deg til en vinnerfavoritt.

Det er allikevel ingen grunn til å avskrive verken Garmin-Cervélo eller Thor Hushovd før neste helgs dronningklassiker Paris-Roubaix. Med to pallplasser fra 2009 og 2010, og med verdensmestertrøye over skuldrene, er «Oksen fra Grimstad» fremdeles en av favorittene til å vinne brosteinsrittet.

Mads!